Unicef: Suurin osa Länsi- ja Keski-Afrikan siirtolaisista lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Suurin osa Länsi- ja Keski-Afrikan siirtolaisista lapsia

Länsi- ja Keski-Afrikan lapset ovat liikkeellä sankemmin joukoin kuin koskaan ennen. Suurin osa heistä kuitenkin jää Afrikkaan.

Lapsia juoksemassa pakolaisleirillä

Länsi- ja Keski-Afrikan lapset joutuvat lähtemään siirtolaiseksi yhä useammin. Kuvassa lapsia pakolaisleirillä Tšadissa vuonna 2011. Kuva: European Commission DG ECHO / CC BY-SA 2.0.

Yli puolet Länsi- ja Keski-Afrikan maista kotoisin olevista 12 miljoonasta vuotuisesta siirtolaisesta on lapsia. Heistä kolme neljäsosaa jää kuitenkin Saharan eteläpuolisen Afrikan maihin ja alle viidennes suuntaa Eurooppaan, kertoo YK:n lastenrahasto Unicef.

Lapset ovat järjestön tuoreen raportin mukaan nyt liikkeellä poikkeuksellisen sankoin joukoin.

”Länsi- ja Keski-Afrikan lapsia on liikkeellä enemmän kuin koskaan ennen. Monet etsvät turvaa tai parempaa elämää. --- Meidän on laajennettava siirtolaisuuskeskustelua myös siirtolaislasten haavoittuvuuksiin ja laajennettava lastensuojelujärjestelmiä”, sanoo Unicefin aluejohtaja Marie-Pierre Poirier järjestön tiedotteessa.

Siirtolaislasten ja näiden perheiden haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan siirtolaisuuden syyt ovat moninaiset. Siinä ennustetaan, että lasten ja nuorten lähtö siirtolaiseksi jatkuu alueella muun muassa suuren väestönkasvun ja kaupungistumisen, epätasa-arvoisen talouskehityksen, jatkuvien konfliktien sekä heikon hallinnon vuoksi.

Myös ilmastonmuutos lisää siirtolaisuutta: jo nyt vakavat tulvat ja kuivuus vievät ihmisiltä elinkeinot ja resurssipula aiheuttaa kiistoja yhteisöjen välille, raportissa kerrotaan.

Ongelmana on myös se, ettei alueen mailla ole riittäviä keinoja suojella haavoittuvassa asemassa olevia väestönosia, mukaan lukien siirtolaislapsia. Siirtolaisuuden lähtö-, kauttakulku- ja tulomaiden pitäisikin luoda vahvempi lastensuojelun ketju. Siirtolaislasten säilöönotto on lopetettava, perheet on pidettävä yhdessä ja lasten terveys- ja koulutuspalveluita parannettava, Unicef sanoo.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoi aiemmin tällä viikolla, että Välimeren kautta on tullut Eurooppaan tänä vuonna noin 101 000 ihmistä, suurin osa Italiaan. Italiaan tulleiden yleisimmät lähtömaat ovat Nigeria, Eritrea, Guinea, Norsunluurannikko, Gambia sekä Senegal.

Unicefin mukaan Pohjois-Afrikan kautta Italiaan tulleista lapsista viime vuonna sekä tämän vuoden ensimmäisinä kuukausina yli 90 prosenttia tuli yksin. Yksin liikkumisen altistaa lapset muun muassa salakuljettajien hyväksikäytölle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia