Unicef: Siirtolaislapset ja -nuoret usein hyväksikäytön uhreja – ”standardikäytäntö ” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Siirtolaislapset ja -nuoret usein hyväksikäytön uhreja – ”standardikäytäntö ”

Useimmat Libyasta Eurooppaan pyrkivät lapset ja nuoret ovat joutuneet ihmisoikeusloukkausten uhreiksi. Erityisessä riskissä ovat Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevat – syynä rasismi, sanoo Unicef.

Jonottavien siirtolaisten jalkoja

EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Eurooppaan pyrkivät siirtolais- ja pakolaislapset joutuvat usein väkivallan, riiston tai jopa ihmiskaupan uhreiksi. YK:n lastenjärjestön Unicefin sekä siirtolaisuusjärjestö IOM:n tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 77 prosenttia niin sanottua keskistä Välimeren reittiä käyttävistä lapsista ja nuorista kertoi hyväksikäytön kokemuksista.

”Synkkä todellisuus on, että tämä on nyt standardikäytäntö. Välimeren läpi tulevia lapsia käytetään hyväksi, kaupataan, hakataan ja syrjitään”, sanoo Afshan Khan, Unicefin aluejohtaja järjestön tiedotteessa.

Tutkimusta varten haastateltiin 11 000:ta 14–24-vuotiasta siirtolaista.

”Jos yrität paeta, sinut ammutaan. Jos lopetat työnteon, sinut hakataan. Olimme kuin orjia. Päivän lopuksi meidät lukittiin sisään”, kertoi pakkotyöhön Libyassa joutunut 16-vuotias gambialainen Aimamo tutkijoille.

Ainamo saapui Italiaan Libyan kautta niin sanottua keskisen Välimeren reittiä pitkin. Se on erityisen vaarallinen Libyan epävakaan tilanteen takia. Erityisessä riskissä ovat yksin saapuvat sekä kouluttamattomat lapset ja nuoret. Usein heillä on myös velkoja, mikä lisää uhriksi joutumisen todennäköisyyttä entisestään.

Myös Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevat joutuvat muita useammin hyväksikäytön uhreiksi. Syynä on todennäköisesti rasismi, raportissa kerrotaan.

Raportissa peräänkuulutetaan EU:lta turvallisempien ja laillisten reittien luomista siirtolaisille. Lastensuojelua on vahvistettava ja myös lasten säilöönotolle on keksittävä vaihtoehtoja, tutkijat suosittelevat.

”Ihmiset, jotka lähtevät kotimaistaan paetakseen väkivaltaa, epävakautta tai köyhyyttä, lähtevät siirtolaiseksi vakavista syistä, ja he tekevät vaarallisen matkan tietäen, että he saattavat joutua maksamaan siitä arvokkuudellaan, hyvinvoinnillaan tai hengellään. Ilman laillisempia siirtolaisreittejä muut toimenpiteet tulevat olemaan suhteellisen tehottomia”, sanoo IOM:n aluejohtaja Eugenio Ambrosi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia