Unicef: Sanat eivät riitä kuvaamaan lasten kärsimystä Aleppossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Sanat eivät riitä kuvaamaan lasten kärsimystä Aleppossa

Syyrian hallituksen ja Venäjän pommittamassa Aleppossa on kuollut alle viikossa lähes sata lasta. Jäljellä on enää kolmisenkymmentä lääkäriä, kertovat avustusjärjestöt.

Ainakin 96 lasta on kuollut ja 223 haavoittunut itäisessä Aleppossa viime perjantain jälkeen, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä alkoivat pommittaa kapinallisten hallussa olevaa itäistä Aleppoa viime torstaina lyhyen tulitauon jälkeen. Avustusjärjestöjen mukaan kaupungin terveyspalvelut ovat romahtamassa, jäljellä on enää noin 30 lääkäriä eikä lääkkeitä ja muita tarvikkeita ole. Itäisessä Aleppossa elää noin 250 000 ihmistä.

"Mitkään sanat eivät enää riitä kuvaamaan heidän kärsimystään. Mikään ei oikeuta hyökkäyksiä lapsia vastaan ja tällaista täydellistä piittaamattomuutta ihmiselämästä. En ole koskaan joutunut todistamaan yhtä suurta lasten kärsimystä ja yhtä syviä traumoja", sanoo UNICEFin varapääjohtaja Justin Forsyth järjestön tiedotteessa.

Myös Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi tällä viikolla tiedoista, joiden mukaan noin puolet raunioista vedetyistä ja sairaaloissa hoidettavista ihmisistä on ollut lapsia. Heitä kuolee sairaaloiden lattioille välineiden ja lääkkeiden, kuten nukutuslääkkeiden ja antibioottien puutteessa, järjestö kertoo.

Myös kaupungin vedenjakelu on poikki, ja Unicef arvioi, että yli 100 000 lasta joutuu juomaan saastunutta juomavettä, mikä altistaa heitä taudeille. Pahimmillaan epätoivoiset ihmiset kauhovat haljenneista vesiputkista tihkunutta vettä katujen kuopista. Järjestö kertoo tukevansa vedenpumppausaseman pikaista korjaamista ja toimittavansa vettä Aleppoon säiliöautoilla, kun taistelutilanne sallii sen turvallisesti. Avustusjärjestöjä ei kuitenkaan päässyt kaupunkiin edes lyhyen tulitauon aikana.

Eilen kaksi Aleppon suurinta sairaalaa joutui ilmaiskujen kohteeksi eivätkä ne ole enää toiminnassa. Järjestöjen mukaan kyse oli tarkoituksellisesta iskusta. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut iskun. Hän vetosi eilen turvallisuusneuvostoon vastaavanlaisten rikosten lopettamiseksi.

"Tarkoitukselliset hyökkäykset sairaaloihin ovat sotarikoksia. Terveydenhuollon kieltäminen ihmisiltä rikkoo kansainvälistä humanitaarista lakia", hän muistutti.

Tilanteen ratkomista vaikeuttavat kuitenkin Yhdysvaltain ja Venäjän erimielisyydet. Kummallakin on turvallisuusneuvostossa myös veto-oikeus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia