UNICEF: Maailman lasten hyvinvointi edelleen epätasa-arvoista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNICEF: Maailman lasten hyvinvointi edelleen epätasa-arvoista

Edistysaskeleista huolimatta etuoikeudet ja puutteet jakautuvat räikeästi perhetaustan, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan, käy ilmi YK:n lastenjärjestön raportista.

Maailman lasten tilanne on parantunut viime vuosikymmenien aikana usealla mittarilla, mutta edistysaskeleista huolimatta hyvinvointi jakautuu epätasa-arvoisesti sekä köyhien ja rikkaiden maiden välillä että niiden sisällä, käy ilmi YK:n lastenjärjestö UNICEFin raportista.

Raportin mukaan lapsikuolleisuus on jopa puolittunut vuoden 1990-tasosta, minkä järjestö katsoo olevan suurelta osin seurasta rokotuskampanjoista sekä ravitsemuksen ja sanitaation parantumisesta. Myös koulunkäynti on puolitoistakertaistunut 1990-luvun lukemista, ja nykyään koulua käy jo 80 prosenttia lapsista.

Edelleen kuitenkin yli kuusi miljoonaa lasta kuolee vuosittain estettävissä oleviin syihin ja joka kuudes lapsi on työssä. Lisäksi tytöistä joka kymmenes naitetaan alle 15-vuotiaana. UNICEFin mukaan etuoikeudet ja puutteet jakautuvat räikeästi perhetaustan, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

"Meillä Suomessakin on lapsiryhmiä, jotka ovat haavoittuvammassa asemassa kuin muut: köyhien perheiden lapset, vammaiset lapset, etnisiin vähemmistöihin kuuluvat lapset ja paperittomat maahanmuuttajalapset", Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki toteaa.

Hetemäen mukaan samat ryhmät ovat haavoittuvimmassa asemassa myös maailmanlaajuisesti, mutta köyhissä maissa ongelmia tuovat lisää konfliktit, ilmaston vaihtelut ja huonot kulkuyhteydet syrjäseuduille. Esimerkiksi 18 000:sta päivittäin kuolevasta alle viisi vuotiaana lapsesta suhteettoman suuri osuus asuu paikoissa, jotka maantiede tai köyhyys erottaa palveluista, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia