Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Unicef haluaa lisää keskustelua Suomen pakolaishistoriasta – ”kun lapsi joutuu jättämään kotinsa, tärkeintä ei ole, miksi häntä kutsumme”

Unicef käynnistää kampanjan, jossa muistutetaan, että Suomikin sai aikoinaan apua.
Suomen lippu
Pakolaisuus on koskettanut monia kantasuomalaisiakin historian aikana, muistuttaa Unicef. (Kuva: e_e_v_i / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Lastenjärjestö Suomen Unicef on käynnistänyt kampanjan, jonka tarkoituksena on lisätä julkista keskustelua Suomen pakolaishistoriasta.

Pakolaisuus on koskettanut Suomessa yli miljoonaa ihmistä joko henkilökohtaisesti tai vanhempien kautta, ja nykyäänkin Suomessa elää satojatuhansia pakolaisten lapsia, järjestö muistuttaa.

Karjalasta evakuoitiin talvisodan alkaessa noin 430 000 henkilöä ja Lapin sodan tieltä noin 170 000 henkeä. Suomesta myös siirrettiin lähes 80 000 lasta sotien aikana Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan.

”Evakot ja sotalapset joutuivat aikoinaan pakenemaan kodeistaan sodan takia aivan kuten tämän päivän pakolaiset. Kun lapsi joutuu jättämään kotinsa, tärkeintä ei ole, miksi häntä kutsumme – hän on ensisijaisesti lapsi, jolla on oikeus kasvaa täyteen mittaansa”, toteaa Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Kampanjan tuotot ohjataan sisällissotaa pakenevien syyrialaislasten auttamiseen. Unicef muistuttaa, että sotien jälkeen Suomi oli ainoa Pohjoismaa, jossa ruokaa ei ollut riittävästi ja että myös Suomi sai apua ulkomailta. Eniten sitä tuli Ruotsista ja Yhdysvalloista, mutta myös esimerkiksi Etelä-Afrikka ja Argentiina lähettivät apua.

Kampanjassa on mukana tunnettuja suomalaisia, jotka kertovat omasta tai perheidensä pakolaismenneisyydestä. Mukana ovat itärajalta jatkosotaa paennut Aira Samulin sekä pakolaisten lapset Katri Helena, Hjallis Harkimo ja Jaakko Saariluoma.

Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä lähes 66 miljoonaa pakolaista, eniten sitten toisen maailmansodan. Noin puolet on lapsia.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyölapsetpakolaisetsiirtolaisuuskonflikti Suomi Suomen UNICEF

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.