Uutiset Ruokaturva

Unicef: Aika loppumassa nälkäkriisimaissa

Neljässä maassa 22 miljoonaa lasta kärsii nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä.
Ruuanjakoa Somalian Mogadishussa maan sisäisten pakolaisten leirillä. (Kuva: AMISOM Photo / Omar Abdisalan / CC0 1.0)

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että aika on pian loppumassa yli miljoonalta lapselta neljässä maassa, joita uhkaa nälänhätä. Yhteensä näissä maissa noin 22 miljoonaa lasta kärsii nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä. 

"Lapset eivät voi odottaa, että nälänhätä julistetaan yhä uusille alueille, ennen kuin maailma reagoi", sanoi järjestön hätäaputyön johtaja Manuel Fontaine eilen tiedotteessa.

YK julisti osiin Etelä-Sudania nälänhädän helmikuussa. Nälänhätää on povattu myös Jemeniin, Nigeriaan ja Somaliaan. Kaikki maat kärsivät konfliktista. Somaliassa nälänhätä olisi jo vuosikymmenen toinen.

"Tiedämme Somalian vuoden 2011 kriisistä, että siinä vaiheessa kun nälänhätä julistetaan, valtava määrä lapsia on jo kuollut. Se ei saa toistua", Fontaine sanoo.

Yhteensä neljässä maassa 20 miljoonaa ihmistä on vaarassa kuolla pian nälkään. Esimerkiksi Jemenissä 18,8 miljoonaa ihmistä, lähes kaksi kolmasosaa koko väestöstä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. YK kertoi eilen, että puolet maan terveyspalveluista on romahtanut.

Etelä-Sudanissa puolestaan ruokapulasta kärsii noin 4,9 miljoonaa ihmistä. Avun toimittamista vaikeuttaa turvattomuus. Viime viikolla kuusi avustustyöntekijää tapettiin maassa.

YK vetosi aiemmin maaliskuussa kansainväliseen yhteisöön avun toimittamiseksi maihin. Kaikki sen avustusvetoomukset ovat kuitenkin kipeästi alirahoitettuja. Humanitaarisen avun rahavirtoja seuraavan Financial Tracking Servicen mukaan esimerkiksi Jemenin hätäapuvetoomus on tällä hetkellä vain 8-prosenttisesti ja Etelä-Sudanin 18-prosenttisesti rahoitettu.

Unicef puolestaan tarvitsee välittömiin avustustoimiin lähes 255 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Suurin osa varoista tarvitaan ravitsemustyöhön, terveydenhoitoon ja rokotuksiin sekä puhtaan veden ja hygienian ohjelmiin.

Ruokaturva katastrofiapulapsetruokakonflikti JemenSomaliaNigeriaEtelä-Sudan Suomen UNICEF

Lue myös

Seinään maalattuja kasvoja Venezuelassa
Vihapuheen kieltävä laki nähdään sensuurin välineenä Venezuelassa, jossa väkivalta rehottaa. Vuonna 2011 käydyn kampanjan julisteisiin kuvatut 52 naista olivat menettäneet lapsensa rikollisen väkivallan seurauksena.
(Kuva:
Fidel Márquez
/
IPS
)

Sananvapaus kapenee Venezuelassa – virkamiehet saavat määritellä vihapuheen

Venezuelan hallitus kielsi vihapuheen, mutta keinot arveluttavat asiantuntijoita. Pelkona, on että sananvapaudesta ei pian ole jäljellä rippeitäkään.
Käsi, jolla siemeniä
Latinalaisessa Amerikassa nälkäisten määrä on kasvanut.
(Kuva:
Ben White
/
CAFOD Photo Library
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nälkä ja ylipaino piinaavat Latinalaista Amerikkaa

Nälkäisten määrä on kasvanut Latinalaisessa Amerikassa, mutta samalla ruokatrendien muutokset ovat kääntäneet myös ylipainon kasvuun, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö.
Ihmisiä Dadaabin pakolaisleirillä Somaliassa
Dadaabia on pidetty maailman suurimpana pakolaisleirinä.
(Kuva:
Anouk Delafortrie
/
EU Commission DG ECHO
/
CC BY-ND 2.0
)

Maailman ruokaohjelma leikkaa pakolaisten ruoka-annoksia Keniassa

WFP tukee Keniassa 420 000:ta pakolaista. Rahapulan takia heille joudutaan antamaan vähemmän ruokaa kuin aiemmin.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Lääkepurkki ja tabletteja
Kalliiden patentoitujen lääkkeiden sijaan kehitysmaissa joudutaan usein turvautumaan halpoihin kopioihin, joiden sisältämistä lääkeaineista ja niiden pitoisuuksista ei ole varmuutta.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Bakteerit kamppailevat yhä sitkeämmin lääkkeitä vastaan – ”lyhyesti sanottuna lääkkeet eivät tehoa”

Tulevaisuudessa monet ”menneisyyden taudit”, kuten tuberkuloosi ja kolera, voivat käydä yhtä vaarallisiksi kuin aiemmin, sillä tauteja on nykyisin yhä vaikeampi nujertaa antibioottien avulla.
Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa. (Kuva: Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Kädet yhdessä
Radi-Aid-palkinnolla halutaan vähentää avustuskampanjoiden stereotypioita.(Kuva: Paul Taylor / CC BY-ND 2.0)

Parhaat ja pahimmat hyväntekeväisyysvideot valittu – ”tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia”

Norjalaisjärjestö palkitsi brittilaulaja Ed Sheeranin tähdittämän videon huonoimman hyväntekeväisyysvideon palkinnolla. Myös muut julkkisvideot saavat kritiikkiä, mutta järjestöjen mukaan niillä myös kerätään paljon rahaa.