Uutiset Ruokaturva

Unicef: Aika loppumassa nälkäkriisimaissa

Neljässä maassa 22 miljoonaa lasta kärsii nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä.
Ruuanjakoa Somalian Mogadishussa maan sisäisten pakolaisten leirillä. (Kuva: AMISOM Photo / Omar Abdisalan / CC0 1.0)

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että aika on pian loppumassa yli miljoonalta lapselta neljässä maassa, joita uhkaa nälänhätä. Yhteensä näissä maissa noin 22 miljoonaa lasta kärsii nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä. 

"Lapset eivät voi odottaa, että nälänhätä julistetaan yhä uusille alueille, ennen kuin maailma reagoi", sanoi järjestön hätäaputyön johtaja Manuel Fontaine eilen tiedotteessa.

YK julisti osiin Etelä-Sudania nälänhädän helmikuussa. Nälänhätää on povattu myös Jemeniin, Nigeriaan ja Somaliaan. Kaikki maat kärsivät konfliktista. Somaliassa nälänhätä olisi jo vuosikymmenen toinen.

"Tiedämme Somalian vuoden 2011 kriisistä, että siinä vaiheessa kun nälänhätä julistetaan, valtava määrä lapsia on jo kuollut. Se ei saa toistua", Fontaine sanoo.

Yhteensä neljässä maassa 20 miljoonaa ihmistä on vaarassa kuolla pian nälkään. Esimerkiksi Jemenissä 18,8 miljoonaa ihmistä, lähes kaksi kolmasosaa koko väestöstä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. YK kertoi eilen, että puolet maan terveyspalveluista on romahtanut.

Etelä-Sudanissa puolestaan ruokapulasta kärsii noin 4,9 miljoonaa ihmistä. Avun toimittamista vaikeuttaa turvattomuus. Viime viikolla kuusi avustustyöntekijää tapettiin maassa.

YK vetosi aiemmin maaliskuussa kansainväliseen yhteisöön avun toimittamiseksi maihin. Kaikki sen avustusvetoomukset ovat kuitenkin kipeästi alirahoitettuja. Humanitaarisen avun rahavirtoja seuraavan Financial Tracking Servicen mukaan esimerkiksi Jemenin hätäapuvetoomus on tällä hetkellä vain 8-prosenttisesti ja Etelä-Sudanin 18-prosenttisesti rahoitettu.

Unicef puolestaan tarvitsee välittömiin avustustoimiin lähes 255 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Suurin osa varoista tarvitaan ravitsemustyöhön, terveydenhoitoon ja rokotuksiin sekä puhtaan veden ja hygienian ohjelmiin.

Ruokaturva katastrofiapulapsetruokakonflikti JemenSomaliaNigeriaEtelä-Sudan Suomen UNICEF

Lue myös

Perulaisia naisviljelijöitä

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Pohjois-Perun naisviljelijät kiertävät antamassa ravitsemusvalistusta ja valmistavat koululaisille muun muassa terveellisiä lounasrasioita. Niillä halutaan korvata kioskien myymät epäterveelliset välipalat.
Lehmä

Kenian maaseudulla torjutaan ruokaa pilaavaa homemyrkkyä

Maissin huonot varastointimenetelmät johtavat helposti syöpää aiheuttavan aflatoksiinin syntyyn. Nyt vaaran voi havaita pikatestillä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.