Uutiset Lasten oikeudet

Unicef: 24 miljoonan lapsen terveys vaarassa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa

Nälkä, terveyspalveluiden sekä puhtaan veden puute uhkaavat miljoonia lapsia, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef. Eniten vaarassa olevia lapsia on Jemenissä.

Lapsia Gazassa vuonna 2014
Unicef on huolissaan muun muassa Gazan lapsista. Kuvassa koulutyttöjä vuonna 2014. (Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konfliktit ovat asettaneet 24 miljoonan lapsen terveyden vaaraan Jemenissä, Syyriassa, Gazassa, Irakissa, Libyassa ja Sudanissa, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Konfliktien seurauksena maiden vesi- ja sanitaatiojärjestelmät ovat heikentyneet, mikä levittää tauteja. Samaan aikaan terveyspalveluita ja ruokaa ei ole riittävästi.

”Väkivalta heikentää terveysjärjestelmiä konfliktimaissa ja uhkaa lasten selviytymistä. Pommien, luotien ja räjähdysten lisäksi lukemattomat lapset kuolevat hiljaisuudessa tauteihin, jotka olisi helposti estettävissä ja hoidettavissa”, sanoo Unicefin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere tiedotteessa.

Pahin tilanne on Jemenissä, jossa 9,6 miljoonaa lasta tarvitsee apua kaksi vuotta kestäneen sisällissodan seurauksena. Saastunut vesi ja keräämättä jääneet roskat ovat aiheuttaneet maassa koleraepidemian, johon on kuollut satoja ihmisiä. Akuutti aliravitsemus on lapsilla yleistä.

Syyriassa taas avuntarpeessa on 5,8 miljoonaa lasta. Heistä yli kaksi miljoonaa elää alueilla, joille ei saada välitettyä lainkaan humanitaarista apua tai vain vähän. Unicef on huolissaan myös Israelin saartamasta Gazasta, jossa sähkökatkot ovat johtaneet vesipulaan. Monet sairaalat pystyvät enää tarjoamaan vain välttämättömimmät palvelut.

”Kun lapset eivät saa terveydenhuoltoa tai parempaa ravitsemusta, kun he juovat saastunutta vettä ja elävät jätteiden keskellä ilman sanitaatiota, he sairastuvat ja jotkut kuolevat. Hengenvaaralliseen tautiin on vain vähän matkaa, etenkin, kun humanitaarista apua ei saa", Cappelaere sanoo.

Lasten oikeudet lapsetkonflikti Lähi-ItäPohjois-Afrikka

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.