Uutiset Lasten oikeudet

Unicef: 24 miljoonan lapsen terveys vaarassa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa

Nälkä, terveyspalveluiden sekä puhtaan veden puute uhkaavat miljoonia lapsia, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef. Eniten vaarassa olevia lapsia on Jemenissä.

Lapsia Gazassa vuonna 2014
Unicef on huolissaan muun muassa Gazan lapsista. Kuvassa koulutyttöjä vuonna 2014. (Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konfliktit ovat asettaneet 24 miljoonan lapsen terveyden vaaraan Jemenissä, Syyriassa, Gazassa, Irakissa, Libyassa ja Sudanissa, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Konfliktien seurauksena maiden vesi- ja sanitaatiojärjestelmät ovat heikentyneet, mikä levittää tauteja. Samaan aikaan terveyspalveluita ja ruokaa ei ole riittävästi.

”Väkivalta heikentää terveysjärjestelmiä konfliktimaissa ja uhkaa lasten selviytymistä. Pommien, luotien ja räjähdysten lisäksi lukemattomat lapset kuolevat hiljaisuudessa tauteihin, jotka olisi helposti estettävissä ja hoidettavissa”, sanoo Unicefin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere tiedotteessa.

Pahin tilanne on Jemenissä, jossa 9,6 miljoonaa lasta tarvitsee apua kaksi vuotta kestäneen sisällissodan seurauksena. Saastunut vesi ja keräämättä jääneet roskat ovat aiheuttaneet maassa koleraepidemian, johon on kuollut satoja ihmisiä. Akuutti aliravitsemus on lapsilla yleistä.

Syyriassa taas avuntarpeessa on 5,8 miljoonaa lasta. Heistä yli kaksi miljoonaa elää alueilla, joille ei saada välitettyä lainkaan humanitaarista apua tai vain vähän. Unicef on huolissaan myös Israelin saartamasta Gazasta, jossa sähkökatkot ovat johtaneet vesipulaan. Monet sairaalat pystyvät enää tarjoamaan vain välttämättömimmät palvelut.

”Kun lapset eivät saa terveydenhuoltoa tai parempaa ravitsemusta, kun he juovat saastunutta vettä ja elävät jätteiden keskellä ilman sanitaatiota, he sairastuvat ja jotkut kuolevat. Hengenvaaralliseen tautiin on vain vähän matkaa, etenkin, kun humanitaarista apua ei saa", Cappelaere sanoo.

Lasten oikeudet lapsetkonflikti Lähi-ItäPohjois-Afrikka

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.