UNDP: Lähes neljännes Afrikasta kärsii aliravitsemuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNDP: Lähes neljännes Afrikasta kärsii aliravitsemuksesta

Maatalouden edellytykset ovat suotuisat, mutta monet maat ovat riippuvaisia ruoka-avusta, käy ilmi Afrikan inhimillisen kehityksen raportista.

Afrikan viimeaikaisesta myönteisestä talouskehityksestä huolimatta lähes neljännes maanosan väestöstä kärsii edelleen nälästä ja aliravitsemuksesta, YK:n kehitysrahaston UNDP:n Afrikan inhimillisen kehityksen raportti toteaa.

Ensimmäinen Afrikkaa käsittelevä Inhimillisen kehityksen raportti paneutuu ruokaturvaan ja etsii kokonaisvaltaista lähestymistapaa nälän ja köyhyyden voittamiseen.

Raportin mukaan erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä köyhyys että aliravitsemus ovat vähentyneet hitaasti. Näin on siitäkin huolimatta, että edellytykset maataloudelle ovat suotuisat.

Vaikka ruoan tuotanto on kasvanut, maatalouden tuottavuus on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa edelleen huomattavasti alhaisempi kuin muilla alueilla. Useat alueen maat ovat ruoan nettotuojia sekä riippuvaisia ruoka-avusta.

Osasyy ruokaturvan puutteisiin on se, että kansainväliset rahoituslaitokset ja Afrikan maiden hallitukset laiminlöivät vuosikymmeniä maatalouden kehittämisen. Teollisuuden kehittämisohjelmat osoittautuivat tehottomiksi ja budjettivajeen pienentämiseen tähdänneet rakennesopeutusohjelmat vaikeuttivat erityisesti köyhimpien ja haavoittuvimpien asemaa, raportti huomauttaa.

Inhimillinen kehitys parantaa ruokaturvaa

Koska kaksi kolmasosaa Afrikan työssäkäyvästä väestöstä elää maataloudesta, maatalouspolitiikka ja maatalouden tuottavuus ovat raportin mukaan ratkaisun avaimia miljoonien ihmisten nostamiseksi köyhyydestä.

Lisäinvestoinnit maataloustuotantoon eivät kuitenkaan yksinään riitä. Niiden ohella raportin mukaan on olennaista nostaa tuottavuutta sekä kohentaa infrastruktuuria, jotta maataloustuotteet saadaan markkinoille. Väestönkasvu ja ympäristöongelmat, erityisesti sateiden väheneminen, ovat myös ratkaisua vaativia haasteita.

Inhimillisen kehityksen vahvistaminen tukee ruokaturvan kohentamista. Tästä syystä raportti suosittaa myös luomaan sosiaalisia turvaverkkoja, kehittämään koulutusta, laajentamaan poliittista osallistumista sekä vahvistamaan naisten asemaa.

Mikäli naisille annettaisiin samat mahdollisuudet kuin miehille, maataloustuotanto voisi kasvaa jopa 20 prosenttia, raportti ennustaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia