UNDP haluaa toimia vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNDP haluaa toimia vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi

YK:n vuosituhattavoitteiden seurantakokous keskusteli kehityksen pullonkauloista.

Tokiossa kesäkuun alussa kokoontuneessa YK:n vuosituhattavoitteiden seurantakokouksessa puhuneen UNDP:n pääjohtaja Helen Clarkin mukaan tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan vahvistettuja ja kohdennettuja toimia. Hänen mielestään vuosituhattavoitteiden saavuttamisen esteenä vuoteen 2015 mennessä on ratkaisemattomia pullonkauloja, jotka täytyy kohdata.

Clarkin mukaan vuosituhattavoitteiden saavuttamista voidaan vahvistaa ja nopeuttaa keskittymällä kehityksen kiihdyttämiseen maksimoimalla synergiaedut sekä kiinnittämällä enemmän huomiota oikeudenmukaisuuteen ja syrjäytyneiden huomioimiseen.

Clark myös nosti esiin yksityissektorin mahdollisuudet edistää vuosituhattavoitteita.

”Ensiksikin yritykset voivat auttaa köyhiä maita luomalla talouskasvua ja työllisyyttä ottamalla ne mukaan liiketoimintamalleihinsa esimerkiksi tuottajina tai yhteistyökumppaneina. Toinen hyvä tapa edistää vuosituhattavoitteiden saavuttamista on tuoda markkinoille edullisia innovaatioita ja teknologioita. Kolmas, ja perinteisin tapa edistää kehitystä, on kehitysmaiden tukeminen yritysten yhteiskuntavastuun ja hyväntekeväisyyden kautta.”

Clark muistutti myös niin sanotusta nopeuttamistyökalusta (MDG Acceleration Framework), jota hallitukset ja yhteistyökumppanit voivat käyttää hyödykseen etsiessään vuosituhattavoitteiden saavuttamista estäviä ongelmia. Tähän mennessä 14 maata on ottanut työkalun käyttöönsä tai on valmistelemassa omia toimintasuunnitelmiaan työkaluun lisättäväksi. Lisäksi 30 maata on pyytänyt YK:n tukea sen käyttöön.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia