Uutiset

UNCTAD: Talouden nykysuunta kestämätön

Globaalin kriisin keskellä UNCTADin raportti esittää talousjärjestelmän perinpohjaista uudistamista.
(Kuva: Images_of_Money / Flickr.com / cc 2.0)

YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi UNCTADin analyysi maailmantalouden kehityksestä on synkkä. Helmikuun alussa julkaistun raportin mukaan kansainvälinen taloudellinen elpyminen ei ole mahdollista, mikäli nykyistä suuntausta ei käännetä.

Järjestön mielestä viime vuosina maailmaa heitellyt talouskriisi on talousjohtoisen globalisaation kiteytymä ja vaatii uuden toimintamallin kehittämistä. Keskeinen ajatus on kehitysmaiden integrointi tehokkaammin osaksi maailmantaloutta.

Nykyinen kauppajärjestelmä haavoittaa erityisesti kehitysmaita, sanoo UNCTADin pääsihteeri Supachai Panitchpakdi.

Keskustelun keskittyminen kaupan vapauttamiseen ja markkinoiden sääntelyyn on jättänyt varjoonsa kysymyksiä, jotka vaikuttavat vahvasti erityisesti kehitysmaiden suorituskykyyn. Ongelmallisia ovat muun muassa kauppaehtojen säätely, teknologian siirto, tullilainsäädäntö ja rajoittavat kauppakäytännöt.

Tulonjako maailmassa on epätasaista. Raportin mukaan kauppajärjestelmän epätasapainon korjaaminen edellyttää uutta, kehitysjohtoista toimintamallia, joka suosisi tuottoisia sijoituksia ja turvaisi ihmisten säästöjä. Mallia pitäisi ottaa maailmantalouden jälleenrakentamisesta 1930-luvun suuren taantuman jälkeen. Silloin julkiset investoinnit energiaturvallisuuteen, maatalouteen ja sosiaaliseen infrastruktuuriin vahvan rahoitus- ja työmarkkinoiden sääntelyn kera elvyttivät kansainvälisen rahapoliitikan.

UNCTADin suositukset painottavat työpaikkojen luomisen, elintarvike- ja energiaturvallisuuden, kehitysrahoituksen, sekä ilmastonmuutoksen vastatoimien merkitystä. Viime raporteissaan UNCTAD on myös korostanut valuuttakurssijärjestelmän uudistamisen tärkeyttä.

Ehdotuksista keskustellaan YK:n ministeritason UNCTAD XIII -konferenssissa Qatarin Dohassa ensi huhtikuussa.

kehitysglobalisaatiotalous

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.