Ugandan syöpäsairaat kuolevat hoidon puutteessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ugandan syöpäsairaat kuolevat hoidon puutteessa

Vain viisi prosenttia ugandalaisista syöpäpotilaista saa asianmukaista hoitoa, suurin osa joutuu kärsimään tuskallisen kuoleman.

(IPS) -- Laiha ja riutunut Jovia, 29, makasi vielä huhtikuussa täpötäyden sairaskodin sängyssä Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Viimeisiä elinpäiviään viettäneen Jovian kasvoille nousi hymynhäive, kun lääkäri ojensi hänelle pienen nestepullon.

"Olen niin onnellinen, kun he antavat minulle morfiinia. Se helpottaa tuskiani ja tekee elämästäni hieman siedettävämpää", Jovia kuiskasi heikolla äänellä.

Jovia sairasti tuhansien muiden ugandalaisnaisten tavoin sekä aidsia että kohdunkaulansyöpää. Tappava yhdistelmä koitui Jovian kohtaloksi huhtikuun lopussa. Häneltä jäi 14-vuotias tytär.

Brittiläisen tohtori Anne Merrimanin 23 vuotta sitten perustama Hospice Africa Uganda (HAU) on antanut syöpäpotilaille paitsi kivunlievitystä, myös toivoa ja arvokkuutta heidän viimeisiin elinpäiviinsä. 81-vuotiaan Merrimanin sairaskodissa on hoidettu 27 000 vakavasti sairasta ja kuolevaa ihmistä.

Vain harvat saavat hoitoa

Uganda on onnistunut hyvin hi-viruksen vastaisessa taistelussa, mutta tilannetta vaikeuttavat erilaiset syöpäsairaudet. Syöpää sairastaa yksi 500 ugandalaisesta. Vain viisi prosenttia heistä saa asianmukaista hoitoa, suurin osa joutuu kärsimään tuskallisen kuoleman.

Ugandan syöpäinstituutti UCI:n mukaan 80 prosenttia syöpään sairastuneista kuolee, koska sairaus todetaan liian myöhään.

Sädehoito olisi voinut auttaa Joviaa, mutta Ugandan ainoa sädehoitolaite on rikki, eikä sitä voi korjata. Aiemmin laitteella hoidettiin noin 30 000 potilasta vuodessa.

Uusi sädehoitolaite on hankittu jo kolme vuotta sitten, mutta sen käyttöönotto on lykkääntynyt, koska riittävän paksuseinäinen huone tai bunkkeri on edelleen rakentamatta.

Hoitoon Keniaan

Kenialainen Aga Khanin yliopistollinen sairaala on luvannut hoitaa ilmaiseksi 400 ugandalaista syöpäpotilasta. Kukaan ei kuitenkaan tunnu tietävän, moniko potilas on päässyt Nairobiin hoitoihin.

Se tiedetään, että seitsemän potilasta on viety Keniaan hoitoon kanadalaisen lääkärin Joda Kukin perustaman Road to Care -ohjelman kautta. Se ei vakuuta Merrimania, joka vaatii Ugandan hallitusta tekemään kaikkensa, jotta sädehoitolaite otettaisiin käyttöön mahdollisimman pian.

"Olemme iloisia siitä, että seitsemää potilasta on hoidettu Keniassa, mutta kyseessä on vain pisaraa valtameressä. Tarve on valtava, ja laitteen rikkoutumisen jälkeen potilaat ja heidän perheensä ovat olleet epätietoisuudesta tavattoman stressaantuneita", Merriman sanoo.

HAU saattohoitaa

Vesta Kefeza sairastaa pitkälle edennyttä kohdunkaulasyöpää. Hän asuu Namugongon köyhällä alueella Kampalassa eikä pääse enää kävelemään turvonneilla jaloillaan.

Kefeza on kuulunut HAUn hoito-ohjelmaan vuodesta 2011 ja saa morfiinia sairaalan hoitajilta. Se on mahdollista, koska Uganda ensimmäisenä maana maailmassa vuonna 2004 antoi hoitajille luvan määrätä voimakasta syöpäkipuihinkin tehoavaa kipulääkettä. HAU valmistaa itse morfiinin, jonka hinta jää alle kahteen euroon pullolta.

Morfiinin lisäksi HAUn saattohoitajat tuovat ruokaa ja tarjoavat henkistä tukea. Kefeza sai saattohoito-ohjelman ansiosta myös pyörätuolin, jonka avulla hän pääsee ulos.

"Ennen vain makasin sängyssäni", Kefeza kertoo. "Kiitän luojaa siitä, että olen onnistunut saamaan HAUn huolehtijakseni."

Ugandan faktat

  • Sisämaavaltio keskisessä Afrikassa
  • Asukkaita 37,8 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 19,5 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 73,2 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 163/188

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia