Ugandalaiset antaisivat Idi Aminin palata | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ugandalaiset antaisivat Idi Aminin palata

Monet Ugandalaiset päästäisivät entisen hirmuhallitsijansa Idi Aminin takaisin kotimaahansa maanpaosta. Maan hallitus ei siihen suostu, ellei Amin vastaa tekemistään ihmisoikeusrikoksista. Aminin kahdeksan hallintovuoden aikana yli 300 000 ugandalaista katosi tai murhattiin.

Vakavasti sairaan Aminin vaimo on toivonut, että hänen miehensä voisi "palata kotiin kuolemaan". Ugandan hallitus on torjunut pyynnön sanoen, että Amin saa tulla maahan vain, jos vastaa tekemistään ihmisoikeusrikoksista.

Presidentti Musevenin vuonna 1986 julistama yleinen armahdus koskee vain hänen omaa hallitustaan vastaan taistelleita kapinallisia.

"Perustuslakimme mukaan kaikilla ugandalaisilla on oikeus lähteä maasta ja palata takaisin. Takaamme Aminille puolueettoman oikeudenkäynnin, mikäli hän palaa täydessä ymmärryksessä," vahvistaa Aliro Omara Ugandan ihmisoikeuskomissiosta.

Kun uutinen Aminin tilasta tuli julki, paikallisiin päivälehtiin alkoi tulvia kirjeitä, joissa entiselle diktaattorille vaadittiin hallituksen lupaa palata.

"Aminin pitäisi antaa tulla takaisin. Kaikki johtajat tekevät julmuuksia, mutta se ei tarkoita, että häneltä pitäisi kieltää oikeus kotimaahansa", sanoo kampalalainen kauppias Kassim Semakula.

"Menneet pitäisi unohtaa. Hän maksaa jo synneistään", lisää sähkömies William Eritu. Idi Amin hallitsi Ugandaa vuodesta 1971 vuoteen 1979. Kahdeksan hallintovuoden aikana yli 300 000 ugandalaista katosi tai murhattiin.

Aminin paluun sallimista perustellaan myös sillä, että Idi Amin itse antoi maanpaossa eläneen, autonomisen Bugandan kuninkaan Sir Fredrick Muteesa II:n tulla haudatuksi Ugandaan. Verisen valtataistelun jälkeen entinen presidentti Apollo Milton Obote ajoi Muteesa II:n maanpakoon Englantiin vuonna 1967.

Obote, joka puolestaan on maanpaossa Sambiassa, kehotti lehdistötiedotteessaan ugandalaisia olemaan armeliaita Aminia kohtaan. "Jos hänen tilansa heikkenee, Ugandan kansan tulisi olla jalomielinen ja haudata hänet asianmukaisin menoin kotimaahansa huolimatta siitä, että hän oli diktaattori."

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia