Uutiset Naisten oikeudet

Tyttöjen silpomisen perinne katoaa hitaasti

Keniassa silpomisen kieltävä laki on ajamassa perinnettä piiloon. Myös Suomessa terveydenhuoltohenkilökunta tapaa silvottuja naisia.
(Kuva: The home of Fixers on Flickr / CC BY-ND 2.0)

Suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt aloittavat tällä viikolla kaksi kampanjaa tyttöjen sukupuolielinten silpomisen ehkäisemiseksi. Kampanjat kohdistuvat Keniaan, jossa käytäntö on yhä suuri ongelma silpomisen kieltävästä laista huolimatta.

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden mukaan viisi vuotta sitten säädetty silpomisen kieltävä laki on johtanut Keniassa siihen, että sen uhreiksi joutuvat yhä nuoremmat tytöt. Samalla vanha perinne on jäämässä piiloon.

"Lainsäädännöllä on ollut huolestuttava vaikutus: yhä nuoremmat tytöt joutuvat ympärileikattavaksi. Tyttölapset eivät pysty vastustamaan väkivaltaa tai esimerkiksi karkaamaan perheensä luota, kuten nuoret naiset pystyvät", kertoo järjestön ohjelmapäällikkö ja tasa-arvoasiantuntija Milla Mäkinen.

Arviolta 27 prosenttia kenialaisnaisista joutuu silpomisen uhriksi, mutta tilanne vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Nyanzan läänissä elävässä Kisii-yhteisössä luku osuus 96 prosenttia. Solidaarisuuden mukaan laki onkin osoittautunut riittämättömäksi. Kaikki eivät edes tiedä sen olemassaolosta eikä sen toimeenpanoon ole muutenkaan pantu riittävästi resursseja. Lisäksi maan korruptio ja oikeusjärjestelmän toimimattomuus ovat isoja ongelmia.

Järjestön on määrä aloittaa lauantaina, kansainvälisenä tyttöjen silpomisen vastaisena päivänä, uusi varainkeruukampanja Keniassa tehtävän silpomisen vastaisen työn hyväksi. Aiemmin työtä on tehty Somalimaassa, jossa paikallisia yhteisöjä on koulutettu toimimaan perinnettä vastaan itse.

Myös toinen suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö, Suomen World Vision, aloitti tällä viikolla kampanjan silpomista vastaan. Varoja kerätään niinikään Keniaan, jossa ongelma on myös World Visionin mukaan iso huolimatta siitä, että nuoret naiset joutuvat jo harvemmin silvotuiksi kuin keski-ikäiset.

Huoli ei kuitenkaan koske pelkästään Keniaa, vaan World Visionin mukaan myös Suomessa terveydenhuoltohenkilökunta kohtaa maahanmuuttajataustaisia naisia, joille operaatio on tehty.

"Silpomista itse vastustavat maahanmuuttajat kertovat edelleen tapauksista, joissa maahanmuuttajataustainen lapsi on lähetetty koulujen loma-aikaan silvottavaksi. Tyttöjen suojeleminen silpomiselta on myös Suomen velvoite. Lapsen oikeuksien sopimus ja esimerkiksi uudet, YK:ssa sovitut kestävän kehityksen tavoitteet edellyttävät sitä", sanoo järjestön ohjelmajohtaja Annette Gothóni.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 125 miljoonan naisen ja tytön sukuelimet on silvottu. Perinnettä harjoitetaan pääosin 29 maassa Lähi-idässä ja Afrikassa.

Silpomista pidetään usein aikuistumisriittinä tai edellytyksenä naimisiinmenolle. Silpomisen aste vaihtelee ulkoisten sukuelinten poistamisesta kokonaan lievempiin versioihin. Toimenpide on hengenvaarallinen, ja se johtaa herkästi esimerkiksi tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiseen sekä synnytys- ja raskauskomplikaatioihin myöhemmin.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderkehitysyhteistyöterveys Kenia SolidaarisuusSuomen World Vision

Kommentit

Lue myös

YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.