Työvoiman vienti saa outoja muotoja Vietnamissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Työvoiman vienti saa outoja muotoja Vietnamissa

Malesiasta palautettiin kesäkuussa kotiin 41 vietnamilaista, joita oli rangaistu kepiniskuilla ja vankeudella ja lopulta karkotettu maasta. Syynä oli laiton työnteko ja turistiviisumin umpeutuminen. Palaajat olivat kuitenkin lähteneet Malesiaan viranomaisten kannustamina.

Ironisinta asiassa on, että palaajat olivat ensimmäiset tuhannen hengen ryhmästä, jota Vietnamin viranomaiset olivat rohkaisseet lähtemään töihin Malesiaan. Järjestelyistä vastasivat vietnamilaiset yritykset, joita syytetään nyt huijareiksi.

Ulkomaille töihin lähtevien asioista vastaavan viraston johtaja Tran Van Hang puolustaa laitoksen toimintaa, vaikka myöntääkin siihen liittyvän riskejä. Hän muistuttaa, että 79 miljoonan asukkaan Vietnamissa on 7,5-8 miljoonaa työtöntä.

Malesiasta karkotettu Nguyen Huu Huan kertoo lähteneensä Malesiaan, koska välittäjä lupasi hänelle hyvin palkatun työn rakennusalalta. Huan on kotoisin Khoai Chaun kunnasta Hung Yenin maakunnasta

Huanin isä tunnustaa maksaneensa työnvälittäjänä esiintyneelle henkilölle ja kahdelle kylänsä virkailijalle yli 1 700 euroa. Hän haaveili koko perheen talouden kohenevan pojan ulkomaankomennuksen ansiota.

"Tosiasiassa meidät lähetettiin Malesiaan turisteina", Huan sanoo.

Painajainen alkoi hänen mukaansa heti Kuala Lumpurin lentokentälle saavuttua. "Välitysfirman edustaja" otti Huanilta henkilökortin ja passin ja lukitsi hänet huoneeseen, joka oli ennestään täynnä samanlaisia siirtotyöläisiä.

"Pääsin ulos vain silloin, kun niin sanottu välittäjä löysi meille satunnaisia töitä", hän jatkaa.

Kun Huanin turistiviisumi umpeutui kolmen kuukauden kuluttua, välittäjä livisti tiehensä ja jätti hänet kohtalotovereineen oman onnensa nojaan.

Huan onnistui piileskelemään ja tekemään hanttihommia seuraavat viisi kuukautta ennen kuin maahanmuuttoviranomaiset pidättivät hänet. Rangaistuksena oli kepiniskuja ja vankityrmä, kuten muillakin vietnamilaisilla "työturisteilla".

Malesia muutti viime vuonna maahanmuuttolakiaan niin, että laittomasta oleskelusta maassa seuraa ilman muuta vankeutta - maksimissaan viisi vuotta - ja kepiniskuja.

Amnesty Internationalin mukaan satoja ihmisiä oli ehditty tuomita kepitettäviksi jo viime vuoden loppuun mennessä.

Vietnam on jo jonkin aikaa yrittänyt helpottaa työttömyyttä ja valuuttapulaa työvoiman viennillä. Viime vuonna ulkomaille oli lähtenyt jo 50 000 ihmistä, joista yli 30 000 Malesiaan.

Hallitus suunnittelee lähettävänsä ulkomaille 500 000 ihmistä vuoteen 2005 mennessä. Se hyödyttäisi maan taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.

Laillisten välitysfirmojen ohella alalle on tunkenut huijareita. Ne hyödyntävät varsinkin maaseudun asukkaiden tietämättömyyttä rahastamalla valtavia summia lupaamistaan olemattomista työtilaisuuksista.

Joukko Malesiaan värvättyjen vietnamilaisten omaisia on vedonnut viranomaisiin, että nämä auttaisivat heidän perheenjäseniään palaamaan kotiin. Työn toivossa matkaan lähteneet elävät nyt kurjuudessa ja kiinnijäämisen pelossa turistiviisuminsa umpeuduttua, omaiset sanovat.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia