Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Yli kolmannes maista ei kiellä seksuaalista häirintää työpaikalla

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on noussut maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi Yhdysvaltain elokuvateollisuuden häirintäkohun ansiosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan parempaa lainsäädäntöä tarvitaan yhä monissa maissa.
Julisteita seksuaalisesta häirinnästä
Seksuaalista häirintää vastustava #Metoo-kampanja on levinnyt ympäri maailmaa. (Kuva: Jeanne Menjoulet / CC BY 2.0 )

Maailmassa on lähes 235 miljoonaa työssä käyvää naista, joita mikään laki ei suojaa seksuaaliselta häirinnältä työpaikalla, selviää Kalifornian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat selvittivät työpaikkoihin, sukupuoleen, etniseen taustaan ja syrjintään liittyvän lainsäädännön ja käytäntöjen tilaa eri maissa. Tulosten mukaan YK:n 193 jäsenmaasta 68 ei ole säätänyt lakia, joka kieltäisi seksuaalisen häirinnän työpaikalla. Näihin maihin kuuluvat Venäjä sekä monet Aasian, Lähi-idän maat ja Afrikan pohjoisosien maat.

152 maata on kieltänyt työpaikoilla sukupuoleen perustuvan syrjinnän, kun jaetaan ylennyksiä tai arvonalennuksia. Sekä etniseen taustaan että sukupuoleen tämä kielto ulottuu 126 maassa. Vain 16 maata kieltää syrjinnän seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Yksi näistä maista on Suomi.

87 maata puolestaan takaa sukupuolille saman palkan, tutkimuksesta selviää.

Seksuaalinen häirintä on herättänyt maailmanlaajuista keskustelua sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen tuottajan Harvey Weinsteinin vuosia harjoittama ahdistelu tuli julki. #Metooksi nimetty kampanja on levinnyt myös Suomeen.

”On tärkeää, että maat säätävät ja toteuttavat lakeja, jotka suojelevat seksuaaliselta häirinnältä ja syrjinnältä työpaikoilla. Samaan aikaan Yhdysvaltain viimeaikaiset tapahtumat ovat tärkeä muistutus siitä, että vaikka lakeja on, edistystä tapahtuu vain silloin, kun kaikki ihmiset ja instituutiot ovat mukana normien ja käytäntöjen muuttamisessa”, toteaa tutkimuksen tekijä Jody Heymann.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgendertyö

Lue myös

Tietokoneen näppäimistö
Verkkohäirinnällä on kauaskantoiset vaikutukset naisten hyvinvointiin, selviää tutkimuksesta.
(Kuva:
Frederico Cintra
/
CC BY 2.0
)

Tutkimus: Verkkohäirintä aiheuttaa naisille ahdistusta ja paniikkikohtauksia

Amnestyn tutkimuksen mukaan verkkohäirintä uhkaa ilmaisunvapautta, sillä moni nainen rajoittaa sanomisiaan verkossa kokemansa häirinnän takia.
Naisia pellolla Liberiassa
Työelämän tasa-arvoon on matkaa vielä 214 vuotta, sanoo Maailman talousfoorumi. Kuvassa liberialaisnaisia sadonkorjussa kassavapellolla.
(Kuva:
Nico Parkinson
/
USAID
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta”

Maailman talousfoorumi raportin mukaan sukupuolten välinen kuilu on leventynyt. Tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys, se muistuttaa.
UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Hyvät miehet eivät seuraa seksuaalista häirintää sivusta

On julma etuoikeus pystyä ahdistelemaan tyttöä tai naista ­ilman seuraamuksia, kirjoittaa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.