Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Yli kolmannes maista ei kiellä seksuaalista häirintää työpaikalla

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on noussut maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi Yhdysvaltain elokuvateollisuuden häirintäkohun ansiosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan parempaa lainsäädäntöä tarvitaan yhä monissa maissa.
Julisteita seksuaalisesta häirinnästä
Seksuaalista häirintää vastustava #Metoo-kampanja on levinnyt ympäri maailmaa. (Kuva: Jeanne Menjoulet / CC BY 2.0 )

Maailmassa on lähes 235 miljoonaa työssä käyvää naista, joita mikään laki ei suojaa seksuaaliselta häirinnältä työpaikalla, selviää Kalifornian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat selvittivät työpaikkoihin, sukupuoleen, etniseen taustaan ja syrjintään liittyvän lainsäädännön ja käytäntöjen tilaa eri maissa. Tulosten mukaan YK:n 193 jäsenmaasta 68 ei ole säätänyt lakia, joka kieltäisi seksuaalisen häirinnän työpaikalla. Näihin maihin kuuluvat Venäjä sekä monet Aasian, Lähi-idän maat ja Afrikan pohjoisosien maat.

152 maata on kieltänyt työpaikoilla sukupuoleen perustuvan syrjinnän, kun jaetaan ylennyksiä tai arvonalennuksia. Sekä etniseen taustaan että sukupuoleen tämä kielto ulottuu 126 maassa. Vain 16 maata kieltää syrjinnän seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Yksi näistä maista on Suomi.

87 maata puolestaan takaa sukupuolille saman palkan, tutkimuksesta selviää.

Seksuaalinen häirintä on herättänyt maailmanlaajuista keskustelua sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen tuottajan Harvey Weinsteinin vuosia harjoittama ahdistelu tuli julki. #Metooksi nimetty kampanja on levinnyt myös Suomeen.

”On tärkeää, että maat säätävät ja toteuttavat lakeja, jotka suojelevat seksuaaliselta häirinnältä ja syrjinnältä työpaikoilla. Samaan aikaan Yhdysvaltain viimeaikaiset tapahtumat ovat tärkeä muistutus siitä, että vaikka lakeja on, edistystä tapahtuu vain silloin, kun kaikki ihmiset ja instituutiot ovat mukana normien ja käytäntöjen muuttamisessa”, toteaa tutkimuksen tekijä Jody Heymann.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgendertyö

Lue myös

Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.
(Kuva:
Deepika Nath
/
UN Women Tanzania
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.
(Kuva:
Loey Felipe
/
UN Photo
)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on silvottu. Uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimmat muodot, voi johtaa myös juridiseen kieltoon.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.