Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Yli kolmannes maista ei kiellä seksuaalista häirintää työpaikalla

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on noussut maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi Yhdysvaltain elokuvateollisuuden häirintäkohun ansiosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan parempaa lainsäädäntöä tarvitaan yhä monissa maissa.
Julisteita seksuaalisesta häirinnästä
Seksuaalista häirintää vastustava #Metoo-kampanja on levinnyt ympäri maailmaa. (Kuva: Jeanne Menjoulet / CC BY 2.0)

Maailmassa on lähes 235 miljoonaa työssä käyvää naista, joita mikään laki ei suojaa seksuaaliselta häirinnältä työpaikalla, selviää Kalifornian yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat selvittivät työpaikkoihin, sukupuoleen, etniseen taustaan ja syrjintään liittyvän lainsäädännön ja käytäntöjen tilaa eri maissa. Tulosten mukaan YK:n 193 jäsenmaasta 68 ei ole säätänyt lakia, joka kieltäisi seksuaalisen häirinnän työpaikalla. Näihin maihin kuuluvat Venäjä sekä monet Aasian, Lähi-idän maat ja Afrikan pohjoisosien maat.

152 maata on kieltänyt työpaikoilla sukupuoleen perustuvan syrjinnän, kun jaetaan ylennyksiä tai arvonalennuksia. Sekä etniseen taustaan että sukupuoleen tämä kielto ulottuu 126 maassa. Vain 16 maata kieltää syrjinnän seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Yksi näistä maista on Suomi.

87 maata puolestaan takaa sukupuolille saman palkan, tutkimuksesta selviää.

Seksuaalinen häirintä on herättänyt maailmanlaajuista keskustelua sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen tuottajan Harvey Weinsteinin vuosia harjoittama ahdistelu tuli julki. #Metooksi nimetty kampanja on levinnyt myös Suomeen.

”On tärkeää, että maat säätävät ja toteuttavat lakeja, jotka suojelevat seksuaaliselta häirinnältä ja syrjinnältä työpaikoilla. Samaan aikaan Yhdysvaltain viimeaikaiset tapahtumat ovat tärkeä muistutus siitä, että vaikka lakeja on, edistystä tapahtuu vain silloin, kun kaikki ihmiset ja instituutiot ovat mukana normien ja käytäntöjen muuttamisessa”, toteaa tutkimuksen tekijä Jody Heymann.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgendertyö

Lue myös

Kaksi naista kaataa viljaa

Maailmanpankki: Maailma olisi biljoonia vauraampi, jos naiset tienaisivat yhtä paljon kuin miehet

”Maailma jättää periaatteessa 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme naisten ja miesten väliset ansioerot huomiotta”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristlalina Georgieva. Tuoreen tutkimuksen mukaan epätasa-arvo vie maailman vauraudesta jopa viidenneksen.
Rikottu lasi

Järjestöt: Suomessa ei vieläkään tarpeeksi resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi

Suomi raportoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa, miten se on toteuttanut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseen tähtäävää Istanbulin sopimusta. Järjestöarvion mukaan muun muassa lapsia pitäisi auttaa tehokkaammin.
Kuukautissuoja takataskussa

Ensimmäiset kuukautiset tulevat Etelä-Aasian tytöille usein yllätyksenä

Sri Lankassa 66 prosenttia tytöistä ei saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.