Tutkimus: Yhdysvallat markkinoi seksistä pidättäytymistä kehitysmaissa – tuloksetta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Yhdysvallat markkinoi seksistä pidättäytymistä kehitysmaissa – tuloksetta

Yhdysvallat on tukenut vuosia ohjelmaa, jossa on yritetty edistää seksistä pidättäytymistä ja ensimmäisen seksikokemuksen lykkäämisestä, mutta vaikutuksia ei juuri ole ollut.

Seksistä pidättäytymisen markkinoiminen ei auta muuttamaan ihmisten seksikäyttäytymistä tai estä hiv-tartuntojen leviämistä. Tärkeämpi tekijä esimerkiksi naisilla on koulutustaso, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tällä viikolla Health Affairs -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitetään Yhdysvaltain pitkään tukeman hivin ehkäisyohjelma PEPFARin vaikutuksia kehitysmaissa. Presidentti George W. Bushin vuonna 2004 aloittaman rahaston alkuperäinen tavoite oli, että kolmasosa rahoista menisi ohjelmille, jotka rohkaisevat ihmisiä rajoittamaan seksikumppanien määrää, pysymään uskollisina avioliitossa ja lykkäämään ensimmäistä seksikokemusta.

Stanfordin yliopiston tutkijoiden mukaan näihin ohjelmiin on investoitu 1,4 miljardia dollaria, eli noin 1,2 miljardia euroa, mutta niillä ei ole ollut käytännössä minkäänlaisia vaikutuksia.

Tutkimuksessa käytiin läpi noin 500 000 ihmisen terveystietoja 14:ssa sellaisessa Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa, jotka ovat saaneet PEPFAR-rahoitusta pidättyvyyden edistämiseen, sekä kahdeksassa sellaisessa, jotka eivät ole saaneet. Eroja sen paremmin seksikumppanien määrän, yhdyntöjen aloitusiän kuin teiniraskauksien osuudenkaan suhteen ei löytynyt.

"Rahan käyttö ilman tuloksia on melko kallista, koska raha voitaisiin käyttää muuallakin henkien pelastamiseen", toteaa yksin tutkimuksen tekijöistä, Eran Bendavid.

Sen sijaan esimerkiksi etenkin naisten koulutustasolla näyttäisi olevan vaikutusta seksikäyttäytymiseen, tutkijat toteavat.

"Seksikäyttäytymisen muuttaminen ei ole helppoa. Nämä ovat hyvin henkilökohtaisia päätöksiä. Kun ihmiset päättävät seksistä, he eivät tyypillisesti ajattele näkemäänsä julistetta tai tyyppiä, joka tuli kylään ja sanoi, että heidän pitäisi odottaa avioliittoon asti. Käyttäytymisen muutos on paljon monimutkaisempaa", Bendavid sanoo.

PEPFARin sinänsä on aiemmin todettu vaikuttaneen muun muassa aids-kuolleisuuteen. Kritiikin seurauksena alkuperäinen vaatimus rahojen käytöstä pidättyvyysohjelmiin on poistettu, mutta tutkijoiden mukaan vuonna 2013 niihin käytettiin yhä noin 45 miljoonaa dollaria, eli noin 39 miljoonaa euroa. Nämä rahat voitaisiin heidän mukaansa käyttää esimerkiksitai miesten ympärileikkauksen lisäämiseen tai äideiltä lapsille siirtyvien tartuntojen ehkäisyyn.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia