Tutkimus: Uusiutuvasta energiasta tulossa G20-maiden halvin energianmuoto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Uusiutuvasta energiasta tulossa G20-maiden halvin energianmuoto

Lappeenrannan yliopiston tutkimuksen mukaan tuuli- ja aurinkovoima on monissa maissa jo nyt halvempaa kuin hiili- tai ydinvoima.

Tuulipuisto, taustalla sininen taivas ja pilviä

Tuuli- ja aurinkovoima on jo paikoi halvempaa kuin hiili- tai ydinvoima. Kuva: Daniel Parks / CC BY-NC 2.0.

Uusiutuvasta energiasta on tulossa halvin energiantuotannon muoto kaikissa G20-maissa viimeistään vuonna 2030. Jo nyt noin puolessa niistä uusiutuva energia on halvempaa tai samanhintaista kuin hiili- tai ydinvoima, kertoo Saksan Greenpeace teettämässään tutkimuksessa.

”Tekosyitä ei voi enää olla. Ilmastonsuojelu on taloudellisesti yhä järkevämpää, sillä uusiutuvasta energiasta on tulossa halvempaa kuin likaisesta hiilestä ja ydinvoimasta”, sanoo järjestön energia-asiantuntija Tobias Austrup tiedotteessa.

Tänä viikonloppuna Hampurissa kokoustaviin G20-maihin kuuluu joukko maailman johtavia teollisuusmaita, kuten Yhdysvallat, Saksa ja Ranska, sekä kehittyviä maita, kuten Intia, Etelä-Korea ja Etelä-Afrikka, sekä EU. G20-maissa elää noin kaksi kolmasosaa maailman väestöstä.

Tutkimuksen on tehnyt suomalainen Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Sen mukaan tuulifarmit olivat jo vuonna 2015 halvin energiamuoto suuressa osassa Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa sekä Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Australiassa. Nopean teknisen kehityksen ja laskevien hintojen vuoksi aurinkovoimasta on tulossa vielä halvempaa, tutkimuksessa arvioidaan.

Se siteeraa YK:n ja BNEF-energiatutkimusyhtiön lukuja, joiden mukaan esimerkiksi aurinkovoiman kustannukset putosivat viime vuonna 17 prosenttia ja merituulivoiman 28 prosenttia. Haasteeksi uusiutuvan energian lisäämiselle nousee sen mukaan kuitenkin fossiilisten polttoaineiden tukeminen. Vuonna 2014 tukiin käytettiin 500 miljardia dollaria, josta 90 prosenttia G20-mailta.

Tällä hetkellä noin 20 prosenttia maailman energiankulutuksesta tulee uusiutuvista lähteistä. The Guardian -lehti kertoi aiemmin tänä vuonna, että Euroopassa lähes 90 prosenttia uudesta energiasta tuli viime vuonna uusiutuvista lähteistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia