Uutiset Ympäristöongelmat

Tutkimus: Teollisuusmyrkyt uhkaavat miljoonia kehitysmaissa

Ympäristöjärjestöjen tutkimuksen mukaan terveyden kannalta myrkyllisin teollisuudenala kehitysmaissa on lyijyakkujen kierrätys, joka usein tapahtuu kodeissa.
Lyijyakut saastuttavat eniten. (Kuva: Steve Rainwater / CC BY-SA 2.0)

Lyijyakkujen kierrätys on kehitysmaita eniten saastuttava yksittäinen teollisuudenala, mikäli vahinkoja tarkastellaan ihmisten terveiden elinvuosien menetyksen näkökulmasta, kerrotaan tuoreessa tutkimuksessa.

Sveitsiläisen ympäristöjärjestön Green Crossin sekä yhdysvaltalaisen Pure Earthin selvityksen mukaan kymmenen saastuttavinta teollisuudenalaa asettavat kehitysmaissa noin 32 miljoonaa ihmistä vaaraan. Vuosittain niiden takia menetetään noin 7–17 miljoonaa tervettä elinvuotta.

Lyijyakkuja kierrätetään kehitysmaissa usein kasvavan autokannan tarpeiden tyydyttämiseksi. Kierrätys tapahtuu usein kodeissa, joista lyijy leviää ympäristöön ja aiheuttaa terveysongelmia etenkin lapsille.

Muita saastuttavimpia teollisuudenaloja ovat tutkimuksen mukaan muun muassa kaivostoiminta ja malmien käsittely, nahanparkitsimot, käsityönä tehtävä kultakaivostoiminta ja värjäysteollisuus.

Järjestöjen mukaan myrkyttyneiden paikkojen määrä on jatkanut kasvuaan, ja yhteensä niitä on 50 tutkitussa   maassa noin 150 000. Näissä maissa 200 miljoonaa ihmistä on vaarassa.

"Vaikka nämä luvut ovat suuria, ne ovat lähes varmasti todellisuudessa suurempia", sanoo Pure Earthin vanhempi neuvonantaja David Hanrahan järjestöjen tiedotteessa.

WHO on arvioinut, että vajaa neljännes kuolemista johtuu ympäristöstä.

Järjestöt muistuttavat, että samalla, kun ongelman laajuuteen ollaan havahtumassa, myös ratkaisuja on yhä enemmän.

"Yksi tärkeimmistä edistysaskeleista on asteittainen, laajan kansainvälisten organisaatioiden liittouman muodostuminen. Ne ovat ymmärtäneet myrkkyjen ongelman laajuuden ja tärkeyden ja tekevät yhteistyötä siihen puuttumiseksi", sanoo Sveitsin Green Crossin johtaja Nathalie Gysi.

Ympäristöongelmat terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.
(Kuva:
Joseph King
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Poika ja veneitä Mekong-joella Laosissa
Mekongjoen patoaminen vaarantaa kalakannat ja miljoonien ihmisten elannon Kaakkois-Aasian maissa. Kuva Laosista.
(Kuva:
Vannaphone Sitthirath
/
IPS
)

”Ekologinen aikapommi” – Mekong-joen padot uhkaavat viedä elannon miljoonilta

Mekong-joessa on eliölajeja toiseksi eniten maailmassa. Valtavat patohankkeet ovat kuitenkin johtamassa kalakantojen katoamiseen.
Naiset hakevat vettä Etiopiassa
Naiset hakevat vettä Etiopiassa, jossa on kärsitty viime aikoina kuivuudesta. Kuivuuden vaikutukset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan luultua tuhoisammat.
(Kuva:
Sewunet
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.