Uutiset Ympäristöongelmat

Tutkimus: Teollisuusmyrkyt uhkaavat miljoonia kehitysmaissa

Ympäristöjärjestöjen tutkimuksen mukaan terveyden kannalta myrkyllisin teollisuudenala kehitysmaissa on lyijyakkujen kierrätys, joka usein tapahtuu kodeissa.
Lyijyakut saastuttavat eniten. (Kuva: Steve Rainwater / CC BY-SA 2.0)

Lyijyakkujen kierrätys on kehitysmaita eniten saastuttava yksittäinen teollisuudenala, mikäli vahinkoja tarkastellaan ihmisten terveiden elinvuosien menetyksen näkökulmasta, kerrotaan tuoreessa tutkimuksessa.

Sveitsiläisen ympäristöjärjestön Green Crossin sekä yhdysvaltalaisen Pure Earthin selvityksen mukaan kymmenen saastuttavinta teollisuudenalaa asettavat kehitysmaissa noin 32 miljoonaa ihmistä vaaraan. Vuosittain niiden takia menetetään noin 7–17 miljoonaa tervettä elinvuotta.

Lyijyakkuja kierrätetään kehitysmaissa usein kasvavan autokannan tarpeiden tyydyttämiseksi. Kierrätys tapahtuu usein kodeissa, joista lyijy leviää ympäristöön ja aiheuttaa terveysongelmia etenkin lapsille.

Muita saastuttavimpia teollisuudenaloja ovat tutkimuksen mukaan muun muassa kaivostoiminta ja malmien käsittely, nahanparkitsimot, käsityönä tehtävä kultakaivostoiminta ja värjäysteollisuus.

Järjestöjen mukaan myrkyttyneiden paikkojen määrä on jatkanut kasvuaan, ja yhteensä niitä on 50 tutkitussa   maassa noin 150 000. Näissä maissa 200 miljoonaa ihmistä on vaarassa.

"Vaikka nämä luvut ovat suuria, ne ovat lähes varmasti todellisuudessa suurempia", sanoo Pure Earthin vanhempi neuvonantaja David Hanrahan järjestöjen tiedotteessa.

WHO on arvioinut, että vajaa neljännes kuolemista johtuu ympäristöstä.

Järjestöt muistuttavat, että samalla, kun ongelman laajuuteen ollaan havahtumassa, myös ratkaisuja on yhä enemmän.

"Yksi tärkeimmistä edistysaskeleista on asteittainen, laajan kansainvälisten organisaatioiden liittouman muodostuminen. Ne ovat ymmärtäneet myrkkyjen ongelman laajuuden ja tärkeyden ja tekevät yhteistyötä siihen puuttumiseksi", sanoo Sveitsin Green Crossin johtaja Nathalie Gysi.

Ympäristöongelmat terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Jätteenkerääjiä Keniassa

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.