Tutkimus: Tasa-arvo ehkäisee sisäilman aiheuttamia sairauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Tasa-arvo ehkäisee sisäilman aiheuttamia sairauksia

Saastuttavien polttoaineiden käyttö ja sukupuolten epätasa-arvo kulkevat monissa maissa käsi kädessä, sanoo tutkija. Syy on yksinkertainen.

Saastuttavien polttoaineiden käyttö kotitalouksissa kulkee käsi kädessä sukupuolten epätasa-arvon kanssa. Siksi naisten aseman parantaminen voisi ehkäistä myös saastuneen sisäilman aiheuttamia sairauksia, käy ilmi yhdysvaltalaisen Lehighin yliopiston tutkimuksesta.

Population and Environment -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miten kiinteiden polttoaineiden käyttö ja sisäilman saasteiden aiheuttamat kuolemat korreloivat naisten ja tyttöjen aseman kanssa. Kiinteitä polttoaineita käytetään kehitysmaissa yleisesti kodeissa ruuanlaitossa, lämmityksessä ja valaisemisessa, mutta ne saastuttavat sisäilmaa ja aiheuttavat sairauksia. Erityisen paljon kärsivät naiset ja tytöt, jotka viettävät perinteisesti enemmän aikaa keittiössä ja tulisijojen äärellä kuin miehet.

Tutkimuksen mukaan maissa, joissa kiinteitä polttoaineita käytetään eniten, myös naisten koulutustaso on heikko, ehkäisyä käytetään vähän ja hedelmällisyysluvut ovat korkeat. Naisten paremmalla asemalla taas näyttää olevan yhteys sisäilman saastumisen aiheuttamien kuolemien pienempään määrään.

"Kun naiset ovat taloudellisesti voimaantuneita, he investoivat todennäköisemmin puhtaampiin polttoainelähteisiin ja viettävät vähemmän aikaa keittiössä", Austin toteaa tiedotteessa.

Käytännössä naisten aseman parantaminen siis todennäköisesti vähentäisi sisäilman saastumista, mikä taas parantaisi heidän terveyttään. Tehtävä on kuitenkin vaikea, Austin myöntää Humanosphere-uutissivuston haastattelussa.

"Voimme toivoa, että kun naisten voimaantuminen lisääntyy, luvut muuttuvat, mutta epätasa-arvo on sitkeä ongelma. Yksi pelottava asia on, että vaikka lakeja muutettaisiinkin, silti niitä ei sovelleta käytännössä."

Maailmanlaajuisesti noin kolmen miljardin ihmisen arvioidaan tekevän ruokaa, valaisevan ja lämmittävän kotinsa polttopuun, viljajätteen, puuhiilen ja lannan kaltaisilla kiinteillä polttoaineilla avotulella ja huonosti rakennetuilla helloilla. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa sekä osissa Aasiaa yli 95 prosenttia väestöstä käyttää kiinteitä polttoaineita.

Polttoaineiden noki tunkeutuu keuhkoihin ja aiheuttaa esimerkiksi halvauksia, sydänsairauksia ja keuhkokuumetta. Sisäilman saastumisen arvioidaan aiheuttavan vuosittain enemmän kuolemia kuin aids, tuberkuloosi ja malaria yhteensä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia