Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Tasa-arvo ehkäisee sisäilman aiheuttamia sairauksia

Saastuttavien polttoaineiden käyttö ja sukupuolten epätasa-arvo kulkevat monissa maissa käsi kädessä, sanoo tutkija. Syy on yksinkertainen.
(Kuva: TREEAID / CC BY 2.0)

Saastuttavien polttoaineiden käyttö kotitalouksissa kulkee käsi kädessä sukupuolten epätasa-arvon kanssa. Siksi naisten aseman parantaminen voisi ehkäistä myös saastuneen sisäilman aiheuttamia sairauksia, käy ilmi yhdysvaltalaisen Lehighin yliopiston tutkimuksesta.

Population and Environment -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miten kiinteiden polttoaineiden käyttö ja sisäilman saasteiden aiheuttamat kuolemat korreloivat naisten ja tyttöjen aseman kanssa. Kiinteitä polttoaineita käytetään kehitysmaissa yleisesti kodeissa ruuanlaitossa, lämmityksessä ja valaisemisessa, mutta ne saastuttavat sisäilmaa ja aiheuttavat sairauksia. Erityisen paljon kärsivät naiset ja tytöt, jotka viettävät perinteisesti enemmän aikaa keittiössä ja tulisijojen äärellä kuin miehet.

Tutkimuksen mukaan maissa, joissa kiinteitä polttoaineita käytetään eniten, myös naisten koulutustaso on heikko, ehkäisyä käytetään vähän ja hedelmällisyysluvut ovat korkeat. Naisten paremmalla asemalla taas näyttää olevan yhteys sisäilman saastumisen aiheuttamien kuolemien pienempään määrään.

"Kun naiset ovat taloudellisesti voimaantuneita, he investoivat todennäköisemmin puhtaampiin polttoainelähteisiin ja viettävät vähemmän aikaa keittiössä", Austin toteaa tiedotteessa.

Käytännössä naisten aseman parantaminen siis todennäköisesti vähentäisi sisäilman saastumista, mikä taas parantaisi heidän terveyttään. Tehtävä on kuitenkin vaikea, Austin myöntää Humanosphere-uutissivuston haastattelussa.

"Voimme toivoa, että kun naisten voimaantuminen lisääntyy, luvut muuttuvat, mutta epätasa-arvo on sitkeä ongelma. Yksi pelottava asia on, että vaikka lakeja muutettaisiinkin, silti niitä ei sovelleta käytännössä."

Maailmanlaajuisesti noin kolmen miljardin ihmisen arvioidaan tekevän ruokaa, valaisevan ja lämmittävän kotinsa polttopuun, viljajätteen, puuhiilen ja lannan kaltaisilla kiinteillä polttoaineilla avotulella ja huonosti rakennetuilla helloilla. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa sekä osissa Aasiaa yli 95 prosenttia väestöstä käyttää kiinteitä polttoaineita.

Polttoaineiden noki tunkeutuu keuhkoihin ja aiheuttaa esimerkiksi halvauksia, sydänsairauksia ja keuhkokuumetta. Sisäilman saastumisen arvioidaan aiheuttavan vuosittain enemmän kuolemia kuin aids, tuberkuloosi ja malaria yhteensä.

Naisten oikeudet gendersairaus/lääkintäympäristösaastuminen

Lue myös

YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.