Uutiset Syyrian konflikti

Tutkimus: Syyrian lapsilla vaikeita mielenterveysongelmia

Pelastakaa Lasten tekemän laajan tutkimuksen mukaan syyrialaislapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa väkivallan vuoksi. Myös Suomeen saapuneet pakolaislapset oireilevat.
Syyriasta on paennut lähes 5 miljoonaa ihmistä. Pakolaislapsia Za'atarin leirillä Jordaniassa vuonna 2015. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Monet syyrialaislapset kärsivät kuusi vuotta kestäneen sodan takia vakavasta stressistä ja oireilevat voimakkaasti sekä psyykkisesti että fyysisesti, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön eilen ilmestyneen tutkimuksen mukaan monet lapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa tulituksen, ilmaiskujen ja muun väkivallan vuoksi.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 450:tä lasta, nuorta ja aikuista. Kyseessä on mittavin konfliktin aikana Syyriassa tehty tutkimus lasten mielenterveysongelmista.

Lähes puolet haastatelluista lapsista kertoi, ettei koe olevansa turvassa ulkona leikkiessään. Haastatteluissa ja ryhmäkeskusteluissa todettiin, että 78 prosenttia lapsista tuntee surua ja murhetta osan ajasta tai kaiken aikaa.

Lasten psyykkinen oireilu näkyy muun muassa puhehäiriöinä ja puhekyvyn menetyksenä, aggressiivisuutena, yökasteluna ja päihteidenkäyttönä. He pelkäävät kovia ääniä ja eristäytyvät. Jopa vain 12-vuotiaat lapset ovat yrittäneet vahingoittaa itseään tai tehdä itsemurhan.

Pelastakaa Lapset järjestää lapsille mielenterveyspalveluja, psykososiaalista tukea sekä koulutusta Syyriassa ja pakolaisia vastaanottaneissa maissa. Suomessa järjestö pyörittää Lapsiystävällinen tila -toimintaa, jolla tuetaan lasten mielenterveyttä.

Pelastakaa Lasten projektivastaavan Jenni Häikiön mukaan myös Suomeen tulleet pakolaislapset oireilevat.

"Lasten aiemmat traumaattiset kokemukset näkyvät eri tavoin, teloituksina leikeissä ja piikkilanka-aitoina piirustuksissa. Lapset voivat myös reagoida voimakkaasti johonkin ärsykkeeseen, joka palauttaa mieliin aiemmat muistot. Pieni osa lapsista oireilee niin voimakkaasti, että heidät on ohjattu jatkotuen piiriin", hän kertoo järjestön tiedotteessa.

Tutkimusta varten haastatellut mielenterveysasiantuntijat kertovat monien lasten kärsivän niin sanotusta toksisesta stressistä. Se on pitkään jatkunut elimistön stressitila, joka aiheutuu toistuvista äärimmäisistä kokemuksista, kuten väkivallalle altistumisesta tai sen uhasta. Mikäli lapset eivät saa apua, kriisireaktiot saattavat pitkittyä, ja se voi vaikeuttaa koko elimistön kehitystä ja lisätä riskiä sairastua aikuisena sekä fyysisesti että psyykkisesti, tutkimuksessa todetaan. Apua on kuitenkin vaikea saada, sillä monet palvelurakenteet ovat Syyriassa romahtamassa.

Syyrian konflikti lapsetkonfliktiterveys Syyria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.