Tutkimus: Syyrian lapsilla vaikeita mielenterveysongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Syyrian lapsilla vaikeita mielenterveysongelmia

Pelastakaa Lasten tekemän laajan tutkimuksen mukaan syyrialaislapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa väkivallan vuoksi. Myös Suomeen saapuneet pakolaislapset oireilevat.

Monet syyrialaislapset kärsivät kuusi vuotta kestäneen sodan takia vakavasta stressistä ja oireilevat voimakkaasti sekä psyykkisesti että fyysisesti, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön eilen ilmestyneen tutkimuksen mukaan monet lapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa tulituksen, ilmaiskujen ja muun väkivallan vuoksi.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 450:tä lasta, nuorta ja aikuista. Kyseessä on mittavin konfliktin aikana Syyriassa tehty tutkimus lasten mielenterveysongelmista.

Lähes puolet haastatelluista lapsista kertoi, ettei koe olevansa turvassa ulkona leikkiessään. Haastatteluissa ja ryhmäkeskusteluissa todettiin, että 78 prosenttia lapsista tuntee surua ja murhetta osan ajasta tai kaiken aikaa.

Lasten psyykkinen oireilu näkyy muun muassa puhehäiriöinä ja puhekyvyn menetyksenä, aggressiivisuutena, yökasteluna ja päihteidenkäyttönä. He pelkäävät kovia ääniä ja eristäytyvät. Jopa vain 12-vuotiaat lapset ovat yrittäneet vahingoittaa itseään tai tehdä itsemurhan.

Pelastakaa Lapset järjestää lapsille mielenterveyspalveluja, psykososiaalista tukea sekä koulutusta Syyriassa ja pakolaisia vastaanottaneissa maissa. Suomessa järjestö pyörittää Lapsiystävällinen tila -toimintaa, jolla tuetaan lasten mielenterveyttä.

Pelastakaa Lasten projektivastaavan Jenni Häikiön mukaan myös Suomeen tulleet pakolaislapset oireilevat.

"Lasten aiemmat traumaattiset kokemukset näkyvät eri tavoin, teloituksina leikeissä ja piikkilanka-aitoina piirustuksissa. Lapset voivat myös reagoida voimakkaasti johonkin ärsykkeeseen, joka palauttaa mieliin aiemmat muistot. Pieni osa lapsista oireilee niin voimakkaasti, että heidät on ohjattu jatkotuen piiriin", hän kertoo järjestön tiedotteessa.

Tutkimusta varten haastatellut mielenterveysasiantuntijat kertovat monien lasten kärsivän niin sanotusta toksisesta stressistä. Se on pitkään jatkunut elimistön stressitila, joka aiheutuu toistuvista äärimmäisistä kokemuksista, kuten väkivallalle altistumisesta tai sen uhasta. Mikäli lapset eivät saa apua, kriisireaktiot saattavat pitkittyä, ja se voi vaikeuttaa koko elimistön kehitystä ja lisätä riskiä sairastua aikuisena sekä fyysisesti että psyykkisesti, tutkimuksessa todetaan. Apua on kuitenkin vaikea saada, sillä monet palvelurakenteet ovat Syyriassa romahtamassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia