Uutiset Lasten oikeudet

Tutkimus: Sota kurittaa Ugandan kapinallisten lapsia jälkikäteenkin

Ugandan konfliktin aikana raiskauksista syntyneet lapset kokevat usein, että sota-aikana elämä oli nykyistä helpompaa.
LRA:n johtajaa yritettiin saada vuonna 2012 kiinni muun muassa laajalla mediakampanjalla, joka herätti myös kritiikkiä. (Kuva: William Murphy / CC BY-SA 2.0)

Monet Ugandan sisällissodan aikana seksuaalisen väkivallan seurauksena syntyneet lapset kokevat, että elämä oli sota-aikana helpompaa kuin nykyisin, osoittaa tuore tutkimus.

"Se, että nuoret ja lapset pitävät sodan ja vankeuden aikaa – jolloin väkivalta, mullistukset, nälkiintyminen, köyhyys ja terrori olivat huipussaan – parempana kuin rauhan aikaa, on erittäin hämmentävää ja kertoo sodan jälkeiseen koetusta syrjäytymisestä", sanoo kanadalaisen McGillin yliopiston professori Myriam Denov tiedotteessa.

Ugandassa on paljon seksuaalisen väkivallan seurauksena syntyneitä lapsia, sillä maan pohjoisosissa vuosina 1986–2007 toimineen kapinallisjärjestön Herran vastarinta-armeijan (LRA) taistelijat sieppasivat naisia vaimoikseen ja raiskasivat näitä. Lapsia pakotettiin muun muassa taistelijoiksi. Nykyisin liikkeen arvellaan koostuvan muutamasta sadasta taistelijasta, jotka toimivat pääosin Sudanin, Kongon ja Keski-Afrikan tasavallan alueella. Tähän asti väkivallan seurauksena syntyneitä lapsia ei ole juurikaan tutkittu.

McGillin yliopiston sekä siepattujen naisten järjestön Watye Ki Genin tutkimukseen osallistui 60 12–19-vuotiasta lasta, jotka olivat syntyneet raiskausten seurauksena ja kasvaneet vankeudessa jopa 7-vuotiaiksi asti. Osalla nuorista oli sama isä, LRA:n komentaja Joseph Kony.

Lapset kutsuttiin taidetyöpajoihin, joissa monet heistä piirsivät perheensä surullisen näköisinä piirroksissa, joissa oli tarkoitus kuvata aikaa sodan jälkeen. Eräs lapsista kertoi, että muut ihmiset vihaavat kapinallisten lapsia ja että hänen setänsä on pahoinpidellyt häntä.

Nuoret kertoivat tarvitsevansa etenkin elinkeino-ohjelmia, tukea koulumaksuihin, psykososiaalista tukea sekä tiedotusta ja sovitteluohjelmia yhteisöille, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimus julkaistiin Child Abuse & Neglect -lehdessä.

Lasten oikeudet syrjäytyminenlapsetkonflikti Uganda

Lue myös

Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.