Uutiset Lasten oikeudet

Tutkimus: Sota kurittaa Ugandan kapinallisten lapsia jälkikäteenkin

Ugandan konfliktin aikana raiskauksista syntyneet lapset kokevat usein, että sota-aikana elämä oli nykyistä helpompaa.
LRA:n johtajaa yritettiin saada vuonna 2012 kiinni muun muassa laajalla mediakampanjalla, joka herätti myös kritiikkiä. (Kuva: William Murphy / CC BY-SA 2.0)

Monet Ugandan sisällissodan aikana seksuaalisen väkivallan seurauksena syntyneet lapset kokevat, että elämä oli sota-aikana helpompaa kuin nykyisin, osoittaa tuore tutkimus.

"Se, että nuoret ja lapset pitävät sodan ja vankeuden aikaa – jolloin väkivalta, mullistukset, nälkiintyminen, köyhyys ja terrori olivat huipussaan – parempana kuin rauhan aikaa, on erittäin hämmentävää ja kertoo sodan jälkeiseen koetusta syrjäytymisestä", sanoo kanadalaisen McGillin yliopiston professori Myriam Denov tiedotteessa.

Ugandassa on paljon seksuaalisen väkivallan seurauksena syntyneitä lapsia, sillä maan pohjoisosissa vuosina 1986–2007 toimineen kapinallisjärjestön Herran vastarinta-armeijan (LRA) taistelijat sieppasivat naisia vaimoikseen ja raiskasivat näitä. Lapsia pakotettiin muun muassa taistelijoiksi. Nykyisin liikkeen arvellaan koostuvan muutamasta sadasta taistelijasta, jotka toimivat pääosin Sudanin, Kongon ja Keski-Afrikan tasavallan alueella. Tähän asti väkivallan seurauksena syntyneitä lapsia ei ole juurikaan tutkittu.

McGillin yliopiston sekä siepattujen naisten järjestön Watye Ki Genin tutkimukseen osallistui 60 12–19-vuotiasta lasta, jotka olivat syntyneet raiskausten seurauksena ja kasvaneet vankeudessa jopa 7-vuotiaiksi asti. Osalla nuorista oli sama isä, LRA:n komentaja Joseph Kony.

Lapset kutsuttiin taidetyöpajoihin, joissa monet heistä piirsivät perheensä surullisen näköisinä piirroksissa, joissa oli tarkoitus kuvata aikaa sodan jälkeen. Eräs lapsista kertoi, että muut ihmiset vihaavat kapinallisten lapsia ja että hänen setänsä on pahoinpidellyt häntä.

Nuoret kertoivat tarvitsevansa etenkin elinkeino-ohjelmia, tukea koulumaksuihin, psykososiaalista tukea sekä tiedotusta ja sovitteluohjelmia yhteisöille, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimus julkaistiin Child Abuse & Neglect -lehdessä.

Lasten oikeudet syrjäytyminenlapsetkonflikti Uganda

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.