Uutiset Ilmastonmuutos

Tutkimus: Slummeissa kärsitään ilmastonmuutoksen tuomista helteistä muita enemmän

Ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. Epävirallisilla asuinalueilla kärsitään kuumuudesta muita enemmän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa
Ilmastonmuutos tekee köyhistä asuinalueista muita kuumempia, sanovat tutkijat. Kuvassa lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa. (Kuva: Trocaire / CC BY 2.0)

Ilmastonmuutos tuo mukanaan kuumempia kesiä, mutta samassa kaupungissakin kesät voivat olla joillekin kuumempia kuin toisille, osoittaa tuore tutkimus.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston ja sen kumppanien tutkimuksessa tarkasteltiin lämpötiloja Kenian pääkaupungin Nairobin slummialueilla ja vertailtiin niitä virallisiin säätietoihin.

Tulokset ovat tutkijoiden mukaan häkellyttävät: kun ilmatieteen laitoksen mittarit näyttivät hieman yli 25:tä celsiusastetta, kolmella epävirallisella asuinalueella, Kiberassa, Mukurussa ja Matharessa, ne vaihtelivat 27,8 ja 30,6 asteen välillä.

”Tutkimuksemme osoittaa, että kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset saattavat olla näkymättömissä etenkin köyhissä olosuhteissa. Tarvitsemme enemmän seurantaa ja dataa varmistaaksemme, että suojelemme kaikkien terveyttä lämpenevässä maailmassa”, sanoo ilmastotieteilijä Anna Scott yliopiston tiedotteessa.

Eroa selittävät muun muassa rakennusmateriaalit, huono ilmanvaihto, vähäiset viheralueet ja sähkön saannin hankaluudet. Monilla epävirallisilla asuinalueilla talot kasataan peltilevyistä, seinät voivat olla savesta ja lattia betonista. Viheralueita ei ole ja kujat ovat kapeita.

Kuumuus voi aiheuttaa lämpöhalvauksia ja johtaa esimerkiksi sydänkohtauksiin. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että alle 4-vuotiaiden ja yli 50-vuotiaiden kuolleisuus kasvaa lämpötilan noustessa, tutkijat muistuttavat. Ongelma on merkittävä, sillä esimerkiksi Nairobin 3,1 miljoonasta asukkaasta jopa 60 prosenttia saattaa asua Kiberan, Mukurun ja Matharen kaltaisilla asuinalueilla.

Tutkimus julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä viime vuoden lopulla.

Ilmastonmuutos asuminenkaupungitköyhyysilmastonmuutos Kenia

Lue myös

Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Kivirakennuksen rauniot meren rannalla

Tutkijat: Atollisaaret voivat muuttua asuinkelvottomiksi jo muutamassa vuosikymmenessä

Mikäli kasvihuonekaasupäästöt pysyvät nykytasolla, merenpinnan nousu ja tulvat tuhoavat useimpien atollisaarten makeanveden varannot, varoittavat tutkijat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.