Tutkimus: Ruuan hintakriisi lisännyt roskaruuan kulutusta kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ruuan hintakriisi lisännyt roskaruuan kulutusta kehitysmaissa

Kymmenen maan tutkimuksen mukaan ruuan kallistuminen johti työpäivien pidentymiseen ja halvan rasva-, suola- ja sokeripitoisen ruuan kuluttamiseen.

Vuosina 2007–2011 maailmaa riepottanut ruokakriisi sai monissa köyhissä maissa ihmiset muuttamaan ruokavaliotaan epäterveellisempään, "länsimaiseen" suuntaan, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Kriisi jopa yli kaksinkertaisti ruuan maailmanmarkkinahinnan aiempiin vuosiin nähden. Matalan tulotason maissa jopa 105 miljoonaa ihmistä putosi tilapäisesti köyhyyteen, ja monissa maissa nähtiin muun muassa ruokamellakoita.

Brittiläisen kehitystutkimuslaitos Institute of Development Studiesin (IDS) sekä kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin 10 maassa tekemän tutkimuksen mukaan hintakriisin seurauksena mukaan monet ihmiset ryhtyivät tekemään pidempää päivää huonommassa työssä ruokkiakseen perheensä kallistuneella ruualla. Monet muuttivat kaupunkeihin. Samalla alettiin kuluttaa paljon mainostettua, pitkälle prosessoitua, halpaa ja nopeasti valmistuvaa ruokaa, jossa on paljon rasvaa, suolaa ja sokeria.

Esimerkiksi Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa nuoret kertoivat, että moni oli vaihtanut perinteisen fermentoidun leivän vehnäleipään, Guatemalassa taas ihmiset siirtyivät muun muassa tacojen ja hampurilaisten kuluttajiksi.

Taustalla on tutkijoiden mukaan monimutkainen yhtälö: esimerkiksi naiset siirtyivät prosessoituun ruokaan nopeuttaakseen perheen ruokkimista. Miehet alkoivat syödä enemmän ulkona, koska heidän liikkuvuutensa työnteon takia lisääntyi. Lapsille ja nuorille prosessoitu ruoka taas on trendikästä, hauskaa ja etenkin nuorten kannalta myös addiktoivaa, tutkimuksessa kerrotaan. Monessa yhteisössä oltiinkin huolissaan mainonnan vaikutuksista lapsiin.

Tutkimus tehtiin Bangladeshissa, Boliviassa, Burkina Fasossa, Etiopiassa, Guatemalassa, Indonesiassa, Keniassa, Pakistanissa, Vietnamissa ja Sambiassa. Aiheesta tarvitaan lisää tilastotietoa, sillä hintakriisin todellisia vaikutuksia etenkään naisiin ei tiedetä riittävän hyvin, tutkijat sanovat.

"Kehitysmaiden hallitusten on kiinnitettävä välittömästi huomionsa näihin muutoksiin ja otettava käyttöön kunnollinen ruokaturva- ja mainontasääntely, jotta voitaisiin taistella globaalia epätasapainoisen ravitsemuksen ja liikalihavuuden epidemiaa vastaan", sanoo IDS:n tutkija Naomi Hossain.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia