Tutkimus: Ruokapula lisää muuttoliikettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ruokapula lisää muuttoliikettä

Maailman ruokaohjelman selvityksen mukaan ruokapulan ja valtioiden rajat ylittävän muuttoliikkeen välillä on selvä yhteys. Siksi avunantajien pitäisi sijoittaa elinkeinoihin ja ruokaturvaan ihmisten kotialueilla.

Pakolaisleiri Syyrian ja Turkin rajalla vuonna 2013.

Pakolaisleiri Syyrian ja Turkin rajalla. Kuva: USAID / CC BY-NC 2.0.

Konfliktien lisäksi myös ruokapula on merkittävä tekijä siinä, mikä saa ihmiset lähtemään siirtolaiseksi. Jos ruokapulasta kärsivien määrä kasvaa prosentin, siirtolaisten määrä lisääntyy 1,9 prosenttia, selviää Maailman ruokaohjelman (WFP) tuoreesta tutkimuksesta.

Konfliktiolosuhteissa pakoon lähtevien ihmisten määrä puolestaan kasvaa vuosittain 0,4 prosenttia. Konfliktit, ruokapula ja siirtolaisuus kietoutuvatkin tutkimuksen mukaan kaikki toisiinsa. Ruokaturvattomuus edistää konfliktien syntyä ja voimistumista. Siirtolaiseksi lähteminen taas voi lisätä ruokaturvattomuutta entisestään liikkumisen vaarallisuuden ja siihen kuluneiden resurssien vuoksi.

Tutkimuksen mukaan muuttamaan joutuneet ihmiset eivät usein haluaisi jättää kotiaan vaan yrittävät pysyä niin lähellä kotipaikkaansa kuin mahdollista. Silti monet joutuvat muuttamaan useampaan kertaan, koska ensimmäisessä paikassa ei ole ollut töitä tai humanitaarista apua saatavilla.

Tutkimusta varten haastateltiin siirtolaisia ja pakolaisia muun muassa Kreikassa, Italiassa ja Jordaniassa. Esimerkiksi tutkimukseen osallistuneista syyrialaisperheistä lähes 80 prosenttia oli muuttanut Syyrian sisällä ainakin kerran ja 65 prosenttia vähintään kaksi kertaa. Lähes jokainen olisi halunnut palata Syyriaan, mikäli turvallisuustilanne paranee.

Raportin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi sijoittaa elinkeinoihin ja ruokaturvallisuuden edistämiseen ihmisten kotialueilla. Tämä saattaisi ehkäistä pakolaisten edelleen siirtymistä, vähentää pakotettua muuttoliikettä, johtaa tehokkaampiin humanitaarisiin toimiin ja tuottaa laajempaa sosioekonomista hyötyä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

”Voimme paremmin käsitellä pakotetun muuttoliikkeen taustatekijöitä ja löytää keinoja lopettaa pakolaisten kärsimys, kun ymmärrämme syitä, jotka pakottavat ihmisiä muuttamaan”, tiivistää WFP:n pääjohtaja David Beasley.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia