Tutkimus: Pakolaiset eivät ole vain avun vastaanottajia – liiketoiminta pyörii Keniassa vilkkaana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Pakolaiset eivät ole vain avun vastaanottajia – liiketoiminta pyörii Keniassa vilkkaana

Kenian Kakuman pakolaisleirillä 12 prosenttia pakolaisista määrittelee itsensä yrityksen omistajaksi. ”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua”, sanoo YK:n pakolaisohjelman UNHCR:n edustaja Raouf Mazou.

Pakolaisleirin telttoja

Bisnes pyörii Kakuman pakolaisleirillä hyvin, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Kuva: Center for Victims of Torture / CC BY-NC-ND 2.0.

Pakolaiset osallistuvat ahkerasti liiketoimintaan Keniassa, käy ilmi YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) ja Maailmanpankin yksityisen sektorin sijoituselimen IFC:n tuoreesta tutkimuksesta (pdf). 

Tutkimus tehtiin Kenian Kakuman pakolaisleirillä, jolla eli tutkimusaikaan 165 000 ihmistä ja nykyisin yli 180 000 ihmistä. He ovat paenneet Keniaan 19 maasta.

Tutkimuksen mukaan leirillä toimii yli 2 000 pienyritystä ja 12 prosenttia pakolaisista pitää itseään yrityksen omistajana. Pakolaiset tukevat myös paikallista yhteisöä muun muassa työllistämällä paikallisia sekä ostamalla näiltä hyödykkeitä, kuten karjaa ja puuta, tutkimuksessa kerrotaan.

Tulokset ovat positiivisia, sillä saapuessaan monilla pakolaisilla ei ole mukanaan juuri muuta kuin päällään olevat vaatteet. Heidän liiketoiminnalleen myös asetetaan Keniassa rajoitteita, UNHCR huomauttaa tiedotteessaan

”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset vain istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua. Monet heistä pyörittävät itse asiassa liiketoimintaa ja luovat työpaikkoja muille. --- Yksityinen sektori nähdään usein ulkoa tulevana asiana, mutta useimmiten se rakentuu ihmisille, jotka tekevät sitä, mitä osaavat parhaiten”, toteaa UNHCR:n Kenian-edustaja Raouf Mazou.

IFC ja UNHCR toivovat, että tutkimus lisäisi yksityisen sektorin tietoisuutta Kakumasta mahdollisena markkina-alueena. Leirille kaivattaisiin investointeja esimerkiksi televiestinnän, terveyspalveluiden, koulutuksen, asumisen ja sähköntuotannon aloille.

”Konfliktit, väkivalta ja vaino ajavat enemmän ihmisiä kodeistaan kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Hallituksen apu haasteen taltuttamiseksi on rajallista. Yksityisen sektorin investoinnit voisivat vaikuttaa merkittävästi luomalla pakolaisille työpaikkoja ja mahdollisuuksia”, huomauttaa IFC:n pääjohtaja Philippe Le Houérou.

Keniassa elää lähes puoli miljoonaa pakolaista, jotka ovat saapuneet pääosin Somaliasta ja Etelä-Sudanista. Maa on aika ajoin uhannut sulkea suurimman pakolaisleirinsä Dadaabin mutta toistaiseksi jätätnyt sen tekemättä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia