Tutkimus: Pakistanin lennokkiuhreista vain pieni osa al-Qaidan jäseniä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Pakistanin lennokkiuhreista vain pieni osa al-Qaidan jäseniä

Näyttöjen puutteesta huolimatta Yhdysvallat perustelee lennokki-iskujaan edelleen terrorismiin puuttumisella, sanoo Bureau of Investigative Journalism.

Suurin osa Yhdysvaltain lennokki-iskuissa Pakistanissa kuolleista on ollut todennäköisesti muita kuin terroristiryhmiin kuuluvia, käy ilmi brittiläisestä selvityksestä. Tutkivan journalismin järjestön Bureau of Investigative Journalismin (BIJ) mukaan esimerkiksi al-Qaidan jäseniä on tunnistetuista uhreista vain 12 prosenttia.

Yhdysvallat aloitti miehittämättömät lennokki-iskut Pakistaniin vuonna 2004. Perusteena on käytetty terrorismilta suojautumista. Iskuja on tähän mennessä tehty noin 400, ja niissä on kuollut BIJ:n mukaan 2 379 ihmistä.

BIJ selvitti vuoden iskuissa kuolleiden henkilöllisyyttä. Lähteinä käytettiin muun muassa Pakistanin hallituksen vuotaneita dokumentteja. Järjestö onnistui tunnistamaan kuolleista 704. Heistä noin 43 prosenttia on raportoitu aseistetun ryhmän jäseniksi, mutta yli kolmasosan kohdalla ei tiedetty asemaa aseistetussa ryhmässä ja lähes kolmasosalle ei löytynyt edes ryhmän nimeä. Vain 84 oli al-Qaidan jäseniä.

"Iskujen valtavaa määrää ja uhriarvioita ajatelle on hyvin epätodennäköistä, että suurin osa uhreista olisi vanhempia komentajia", sanoo Mustafa Qadri, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Pakistan-tutkija. Myös Amnesty on tutkinut iskuja.

Yhdysvallat on perustellut iskuja oikeudella puolustautua välittömältä uhalta. Aiemmin vuotaneet dokumentit kuitenkin todistavat toista, BIJ muistuttaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain omien dokumenttien mukaan terroristiryhmän välittömästä uhasta ei tarvitse olla selviä todisteita. Lisäksi iskut eivät aina heijasta vain maan omia intressejä. Vuonna 2013 uutisoitiin, että Yhdysvallat on tappanut taistelijoita Pakistanissa vastineeksi Pakistanin yhteistyöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia