Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Miljoonien naisten ja tyttöjen aika menee vedenkannossa

Vedenkantomatkat vahingoittavat terveyttä ja vievät aikaa hyödyllisemmiltä asioilta, kuten koulunkäynniltä.
Vedenkeruuta Mosambikissa. (Kuva: World Bank Photo Collection / John Hogg / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähes 17 miljoonaa naista ja lasta on vastuussa pitkistä vedenhakumatkoista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se altistaa heidät sairauksille ja väkivallalle ja vaikeuttaa koulunkäyntiä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaiseen George Washingtonin yliopistoon kuuluvan Milken-instituutin tekemässä, 24:ää Saharan eteläpuolisen Afrikan maata käsittelevässä tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa, miten vedenkanto jakautuu sukupuolten välillä.

Vedenkanto kehitysmaissa mielletään usein naisten työksi, ja tutkimus vahvistaa sen: vedenkanto lankeaa etenkin aikuisten naisten kontolle.

"Tiesin, että luku olisi korkea, mutta en tiennyt, että se olisi näin suuri", sanoi tutkimuksen johtaja tohtori Jay Graham uutistoimisto Reutersille.

Tutkimuksen mukaan noin 13,5 miljoonaa naista ja 3,4 miljoonaa lasta, pääosin tyttöä, on tutkituissa maissa vastuussa vedenkannosta, joka kestää yli puoli tuntia per hakumatka. Kaikissa 24 maassa aikuiset naiset ovat yleisimpiä vedenhakijoita: Norsunluurannikolla osuus on jopa 90 prosenttia. Silloin, kun lapset ovat vastuussa, he ovat 62-prosenttisesti tyttöjä, tutkimuksessa kerrotaan.

Vedenhaku vähentää koulussa vietettävää aikaa. Se myös vahingoittaa terveyttä esimerkiksi aiheuttamalla varhaista niveltulehdusta, Graham kertoo. Lisäksi tytöt ja naiset ovat seksuaalisen väkivallan uhassa, varsinkin, jos vedenkeruumatka on pitkä tai seudut syrjäisiä.

Vesipula on tunnettu ongelma, mutta Grahamin mukaan vedenkanto pitäisi ottaa huomioon, kun mitataan maiden edistymistä puhtaan veden toimittamisessa kansalaisille.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Naisten oikeudet gendervesi ja viemäröinti Afrikka

Kommentit

Lue myös

YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.