Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Miljoonien naisten ja tyttöjen aika menee vedenkannossa

Vedenkantomatkat vahingoittavat terveyttä ja vievät aikaa hyödyllisemmiltä asioilta, kuten koulunkäynniltä.
Vedenkeruuta Mosambikissa. (Kuva: World Bank Photo Collection / John Hogg / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähes 17 miljoonaa naista ja lasta on vastuussa pitkistä vedenhakumatkoista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se altistaa heidät sairauksille ja väkivallalle ja vaikeuttaa koulunkäyntiä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaiseen George Washingtonin yliopistoon kuuluvan Milken-instituutin tekemässä, 24:ää Saharan eteläpuolisen Afrikan maata käsittelevässä tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa, miten vedenkanto jakautuu sukupuolten välillä.

Vedenkanto kehitysmaissa mielletään usein naisten työksi, ja tutkimus vahvistaa sen: vedenkanto lankeaa etenkin aikuisten naisten kontolle.

"Tiesin, että luku olisi korkea, mutta en tiennyt, että se olisi näin suuri", sanoi tutkimuksen johtaja tohtori Jay Graham uutistoimisto Reutersille.

Tutkimuksen mukaan noin 13,5 miljoonaa naista ja 3,4 miljoonaa lasta, pääosin tyttöä, on tutkituissa maissa vastuussa vedenkannosta, joka kestää yli puoli tuntia per hakumatka. Kaikissa 24 maassa aikuiset naiset ovat yleisimpiä vedenhakijoita: Norsunluurannikolla osuus on jopa 90 prosenttia. Silloin, kun lapset ovat vastuussa, he ovat 62-prosenttisesti tyttöjä, tutkimuksessa kerrotaan.

Vedenhaku vähentää koulussa vietettävää aikaa. Se myös vahingoittaa terveyttä esimerkiksi aiheuttamalla varhaista niveltulehdusta, Graham kertoo. Lisäksi tytöt ja naiset ovat seksuaalisen väkivallan uhassa, varsinkin, jos vedenkeruumatka on pitkä tai seudut syrjäisiä.

Vesipula on tunnettu ongelma, mutta Grahamin mukaan vedenkanto pitäisi ottaa huomioon, kun mitataan maiden edistymistä puhtaan veden toimittamisessa kansalaisille.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Naisten oikeudet gendervesi ja viemäröinti Afrikka

Kommentit

Lue myös

Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.
(Kuva:
Kristin Palitza
/
IPS
)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi.
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
Torinäkymä Somalimaan Hargeisasta
Somalimaa itsenäistyi yksipuolisesti vuonna 1991, mutta se on vasta nyt kriminalisoimassa raiskaukset. Kuva Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa kriminalisoimassa raiskaukset

Somaliasta yksipuolisesti itsenäistyneellä Somalimaalla ei ole tähän asti ollut omaa raiskauslainsäädäntöä. Viime vuosina etenkin kuivuus on asettanut naiset yhä alttiimmiksi väkivallalle.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.