Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Tutkimus: Lähes puolet aborteista tehdään turvattomasti – kiellot eivät vähennä määrää

Vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa.
Naisia mielenosoituksessa Washingtonissa Yhdysvalloissa
Naisten marssilla Yhdysvalloissa tammikuussa osoittettiin mieltä myös lisääntymisterveysoikeuksien puolesta. (Kuva: Keith Mellnick / NARAL Pro-Choice America / CC BY-NC 2.0)

Noin 45 prosenttia maailman aborteista vuosina 2010–2014 tehtiin turvattomasti. Yleisintä se oli maissa, joissa abortti on kielletty tai se on rajattu vain äidin hengen pelastaviin tilanteisiin, käy ilmi Maailman terveysjärjestön sekä seksuaaliterveysinstituutti Guttmacher Instituten tutkimuksesta.

”Kun naiset ja tytöt eivät saa tehokasta ehkäisyä ja turvallisia aborttipalveluita, seuraukset ovat vakavat heidän terveydelleen ja heidän perheidensä terveydelle. Näin ei pitäisi olla. Viime aikojen teknologisista edistysaskeleista ja näytön lisääntymisestä huolimatta turvattomia abortteja tehdään kuitenkin liikaa”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Bela Ganatra tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2010–2014 tehtiin 25 miljoonaa niin sanottua turvatonta aborttia, eli aborttia, jonka tekee kouluttamaton ihminen tai joka tehdään väärillä menetelmillä, kuten yrttikeitoksilla tai vierailla esineillä.  Erityisen vaarallisia abortteja ovat ne, joissa molemmat ehdot täyttyvät. Näitä oli 14 prosenttia kaikista aborteista, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, miksi naiset teettävät turvattomia abortteja. Yksi tekijä on lainsäädäntö. Tutkimuksen mukaan vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa. Jos abortti on laillinen, lähes 90 prosenttia tehdään turvallisesti. Abortin rajoittaminen ei myöskään vähennä aborttien määrää, tutkimuksessa kerrotaan.

Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa sekä Afrikassa eteläisintä Afrikkaa lukuun ottamatta vain noin neljäsosa aborteista on turvallisia.

Tutkijoiden mukaan turvattomia abortteja ehkäistäisiinkin parhaiten sallimalla abortti sekä tarjoamalla seksuaalikasvatusta, ehkäisyä sekä perhesuunnittelupalveluita.

Tutkimus julkaistiin lääketieteen lehti The Lancetissa.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderpolitiikkaterveys

Lue myös

Kätilö rekisteröi tuoreen äidin sairaalan tietokantaan. Äiti istuu sairaalan sängyllä vastasyntynyt vauva sylissään.

Somalia on vaarallinen maa äideille

Somaliassa kuolee 732 äitiä 100 000 synnytystä kohti. Näin se on yksi vaarallisimmista maista äideille. Suomi tukee äitien terveyspalveluja ja kätilöiden koulutusta.
Koulupukuun pukeutuneet malawilaiset tytöt laulavat.

Tyttöjen koulutus ja terveys ratkaisevat väestökehityksen

Panostus tyttöjen koulutukseen ja lisääntymisterveyteen hillitsee väestönkasvua ja vaurastuttaa kehitysmaita. YK-järjestö Unfpa jatkaa työtään näiden parissa USA:n vastahangasta huolimatta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.