Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Tutkimus: Lähes puolet aborteista tehdään turvattomasti – kiellot eivät vähennä määrää

Vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa.
Naisia mielenosoituksessa Washingtonissa Yhdysvalloissa
Naisten marssilla Yhdysvalloissa tammikuussa osoittettiin mieltä myös lisääntymisterveysoikeuksien puolesta. (Kuva: Keith Mellnick / NARAL Pro-Choice America / CC BY-NC 2.0 )

Noin 45 prosenttia maailman aborteista vuosina 2010–2014 tehtiin turvattomasti. Yleisintä se oli maissa, joissa abortti on kielletty tai se on rajattu vain äidin hengen pelastaviin tilanteisiin, käy ilmi Maailman terveysjärjestön sekä seksuaaliterveysinstituutti Guttmacher Instituten tutkimuksesta.

”Kun naiset ja tytöt eivät saa tehokasta ehkäisyä ja turvallisia aborttipalveluita, seuraukset ovat vakavat heidän terveydelleen ja heidän perheidensä terveydelle. Näin ei pitäisi olla. Viime aikojen teknologisista edistysaskeleista ja näytön lisääntymisestä huolimatta turvattomia abortteja tehdään kuitenkin liikaa”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Bela Ganatra tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2010–2014 tehtiin 25 miljoonaa niin sanottua turvatonta aborttia, eli aborttia, jonka tekee kouluttamaton ihminen tai joka tehdään väärillä menetelmillä, kuten yrttikeitoksilla tai vierailla esineillä.  Erityisen vaarallisia abortteja ovat ne, joissa molemmat ehdot täyttyvät. Näitä oli 14 prosenttia kaikista aborteista, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, miksi naiset teettävät turvattomia abortteja. Yksi tekijä on lainsäädäntö. Tutkimuksen mukaan vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa. Jos abortti on laillinen, lähes 90 prosenttia tehdään turvallisesti. Abortin rajoittaminen ei myöskään vähennä aborttien määrää, tutkimuksessa kerrotaan.

Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa sekä Afrikassa eteläisintä Afrikkaa lukuun ottamatta vain noin neljäsosa aborteista on turvallisia.

Tutkijoiden mukaan turvattomia abortteja ehkäistäisiinkin parhaiten sallimalla abortti sekä tarjoamalla seksuaalikasvatusta, ehkäisyä sekä perhesuunnittelupalveluita.

Tutkimus julkaistiin lääketieteen lehti The Lancetissa.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderpolitiikkaterveys

Lue myös

Koulupukuun pukeutuneet malawilaiset tytöt laulavat.
Tyttöjen kouluttaminen on avain Afrikan väestönkasvun hillitsemiseen. Kuvan tytöt opiskelevat Malawissa.
(Kuva:
Claire Ngozo
/
IPS
)

Tyttöjen koulutus ja terveys ratkaisevat väestökehityksen

Panostus tyttöjen koulutukseen ja lisääntymisterveyteen hillitsee väestönkasvua ja vaurastuttaa kehitysmaita. YK-järjestö Unfpa jatkaa työtään näiden parissa USA:n vastahangasta huolimatta.
Kaksi älypuhelinta pöydällä, yksi kädessä
Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut siirtyvät älykännyköihin Intiassa.
(Kuva:
Stella Paul
/
IPS
)

Älypuhelimet perhesuunnittelun avuksi Intiassa

Kun kondomeita ei kehdata ostaa kaupasta tai ehkäisystä puhuminen on nuorille vaikeaa, apuun tulee älypuhelinsovellus, jolla nuoret saavat tietoa seksistä.
Naisia jonossa Malawissa
Naiset jonottavat ilmoittautumaan ilmaisten lisääntymisterveyspalveluiden saajiksi Malawissa. Yli 200 miljoonaa naista kehittyvissä maissa haluaisi käyttää ehkäisyä mutta ei syystä tai toisesta voi.
(Kuva:
Lindsay Mgbor
/
Department for International Development
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkimus: Ehkäisy puuttuu yli 200 miljoonalta kehitysmaan naiselta

Jos kaikki kehitysmaiden naiset saisivat tarvitsemaansa ehkäisyä ja äitiysterveyspalveluita, säästettäisiin ihmishenkien lisäksi myös rahaa, tutkijat muistuttavat.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.