Tutkimus: Kuukautissuojat vähentävät tyttöjen koulupoissaoloja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Kuukautissuojat vähentävät tyttöjen koulupoissaoloja

Ugandassa tehdyn tutkimuksen mukaan monet tytöt jäävät pois koulusta kuukautisten takia, mutta valistus ja ilmaiset suojat parantavat tilannetta.

Murrosiän vaikutuksia käsittelevät oppitunnit ja tytöille jaettavat kuukautissuojat ovat tehokas keino pitää tytöt koulussa, sanovat Oxfordin yliopiston tutkijat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tyttöjen poissaolot vähenevät, kun heille jaetaan uudelleen käytettäviä kuukautissuojia, annetaan murrosikään liittyvää valistusta tai tehdään näitä molempia.

Ugandan maaseudulla tehdyssä selvityksessä oli mukana runsaat tuhat tyttöä kahdeksasta koulusta. Vaikka kaikissa tyttöjen koulun keskeyttäminen oli yleistä, se oli 17 prosenttia yleisempää niissä kahdessa koulussa, joissa ei annettu valistusta eikä jaettu suojia. Se tarkoittaa lähes kolmea ja puolta koulupäivää kuussa, tutkijat sanovat.

Kaikki koulut sijaitsivat Kamulin alueella, joka on yksi Ugandan köyhimmistä maaseutualueista. Siellä koulu keskeytetään usein, ja lukutaidottomuus- ja hedelmällisyysluvut kuuluvat maailman korkeimpiin, tutkimuksessa kerrotaan. Ylipäätään Ugandassa vain 22 prosenttia tytöistä aloittaa yläkoulun. Yksi syy voivat olla kuukautiset, joita aiempien tutkimusten mukaan pidetään kehitysmaissa usein häpeällisenä ja likaisena asiana.

"Monet tytöt eivät tiedä kuukautisista ennen kuin ne alkavat. He ovat täysin valmistautumattomia, koska heillä ei ole mitään tietoa tai koulutusta niiden käsittelemisestä", kertoo tutkimusta johtanut professori Paul Montgomery tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan suojien jaolla ja valistuksella voikin olla pitkäaikaiset vaikutukset tyttöjen ja naisten elämään ja jopa heidän työllistymismahdollisuuksiinsa tulevaisuudessa. Toisaalta toimenpiteissä on oltava sensitiivinen ja sosiaaliset normit on otettava huomioon, muistuttaa tutkimuksen teossa mukana ollut tutkija Julie Hennegan.

Tutkimus julkaistiin joulukuussa PLOS ONE -tiedelehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia