Uutiset Ympäristöongelmat

Tutkimus: Kuivuuden tuhot luultua suuremmat – menetetyllä ruualla ruokittaisiin 81 miljoonaa ihmistä

Vesi on arvokas, ehtyvä ja pilalle menevä luonnonvara, ja sellaisena sitä pitäisi myös kohdella, varoittaa Maailmanpankki.
Naiset hakevat vettä Etiopiassa
Naiset hakevat vettä Etiopiassa, jossa on kärsitty viime aikoina kuivuudesta. Kuivuuden vaikutukset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan luultua tuhoisammat. (Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Sateiden vähäisyydellä ja kuivuudella on luultua pahemmat seuraukset, sanoo Maailmanpankki uudessa tutkimuksessaan. Eilen julkaistun tutkimuksen mukaan vuosina 2001–2013 kuivuuden takia menetettiin niin paljon ruokaa, että sillä olisi ruokittu joka vuosi 81 miljoonaa ihmistä.

Nopeasti iskevät myrskyt ja tulvat nähdään herkästi tuhoisimpina luonnonilmiöinä, mutta kuivuus on Maailmanpankin mukaan ”hitaasti etenevää kurjuutta”. Sen usein piiloon jäävät vaikutukset muun muassa perheisiin ja maatiloihin ovat syvemmät ja pitkäkestoisemmat kuin aiemmin on uskottu.

Perheissä vaikutukset voivat kestää sukupolvia. Afrikan maaseudulla äärimmäisten kuivuuskausien aikana syntyneet naiset kärsivät esimerkiksi henkisen ja fyysisen kehityksen hidastumisesta ja aliravitsemuksesta. Heillä on vähemmän koulutusta ja enemmän lapsia. Kärsimys siirtyy myös seuraavalle sukupolvelle, tutkimuksessa kerrotaan.

Maatilat menettävät kuivuuden seurauksena satoja, mutta tutkimuksen mukaan lisäksi viljelijät joutuvat turvautumaan metsiin toimeentulonsa varmistamiseksi. Metsäkato kuitenkin pahentaa vesipulaa sekä myös ilmastonmuutosta entisestään.

Ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun seurauksena vesipulan odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Pelkona on, että vesipula leviää uusille alueille.

”Nämä vaikutukset osoittavat, miksi on yhä tärkeämpää, että kohtelemme vettä sinä arvokkaana, ehtyvänä ja hajoavana luonnonvarana, joka se on”, toteaa pankin vesijohtaja Guangzhe Chen tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan tarvitaan esimerkiksi parempaa vesi-infrastruktuuria ja politiikkaa, joka säätelee veden kysyntää ja jakelua. Kuivuuden kurittamille köyhille perheille tarvitaan turvaverkkoja.

Ympäristöongelmat maatalousruokavesi ja viemäröintiympäristö

Lue myös

Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Jätteenkerääjiä Keniassa

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.