Uutiset

Tutkimus: Jopa kolmannes malarialääkkeistä väärennöksiä

Väärennetyt ja tehottomat lääkkeet vaarantavat ihmishenkiä, sanoo tutkimusta johtanut Joel Breman.
(Kuva: Fabio Costa / cc 2.0)

Jopa kolmannes maailman markkinoilla myydyistä malarialääkkeistä, erityisesti Kaakkois-Aasian ja Afrikan maissa, saattavat olla joko huonolaatuisia tai väärennöksiä, todetaan Yhdysvaltain terveysviraston suorittamassa tutkimuksessa.

Tutkijat tarkastelivat julkaisujen ja kyselytutkimusten kautta viiden eri luokan malarialääkkeiden koostumuksia ja tehoa 7 Kaakkois-Aasian maassa sekä 21 Saharan eteläpuoleisen Afrikan valtiossa.

Kaakkois-Aasian näytteistä yli kolmannes ei läpäissyt aitoustestiä, kun taas Afrikan näytteistä joka viides näyte osoittautui väärennökseksi. Molempien alueiden näytteissä noin kolmannes lääkkeistä ei täyttänyt vaadittuja farmaseuttisia standardeja.

Tutkimusta johtanut Joel Breman pitää tuloksia näyttönä kiireellisten toimien tarpeesta markkinoilla liikkuvien vale-lääkkeiden torjumiseksi.

Breman selittää, että väärennetyt lääkkeet, jotka useimmissa tapauksissa kuitenkin sisältävät saman vaikuttavan ainesosan kuin tällä hetkellä tehokkaimmat malarian vastaiset lääkkeet, voivat olla haitaksi potilaille ja vahvistaa malarialoisten vastustuskykyä. Tämä puolestaan vaarantaa kaiken viime vuosikymmenellä saavutetun kehityksen sairauden vastaisessa kamppailussa, Breman toteaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan malaria tappaa vuosittain noin 650 000 ihmistä. Järjestö arvioi että noin kolmasosa kuolemista voitaisiin kuitenkin ehkäistä lisäämällä lääketuotannon valvontaa ja nostamalla syytteitä väärentäjiä vastaan.

kehitysmalariasairaus/lääkintä Kaakkois-AasiaAfrikka

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.