Tutkimus: Isisiin liittyminen enemmän epätoivon kuin radikalisoitumisen syytä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Isisiin liittyminen enemmän epätoivon kuin radikalisoitumisen syytä

Kostonhimo, tienestit ja tarkoituksen tunteen etsintä ovat yleisimpiä syitä siihen, miksi osa syyrialaisnuorista lähtee ääriliikkeiden riveihin.

Radikalisoituminen ei riitä selittämään sitä, miksi monet Syyrian nuoret ovat liittyneet ääriliike Isisiin tai al-Qaidaan yhteyksissä olevaan Jabhat al-Nusraan. Tärkeämpä tekijöitä ovat köyhyys, epätoivo ja kostonhimo, käy ilmi rauhanhankkeita tekevän International Alert -järjestön tuoreesta tutkimuksesta.

Sen mukaan tarve tinata elanto, palauttaa elämään tarkoituksen ja arvokkuuden tunne sekä usko moraaliseen velvollisuuteen suojella ja puolustaa muita ovat avaintekijöitä nuorten ääriryhmiin liittymisessä. Monia ajaa myös tarve kostaa presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle. Usko ääri-ideologiaan sen sijaan on toissijainen tekijä, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimusta varten haastateltiin syyrialaisia nuoria, näiden perheenjäseniä sekä yhteisöjä Syyriassa, Libanonissa ja Turkissa. Suurin riski joutua ääriliikkeen riveihin on sen mukaan 12–24-vuotiailla miehillä sekä koulun ulkopuolella olevilla, maan sisäisillä pakolaisilla ja niillä, joilta puuttuvat perheen ja muiden verkostojen tarjoama tuki.

"Ihmiset voivat löytää ääriliikkeistä uuden tarkoituksen elämälleen. Ääriliike avaa oven uuteen elämään, jossa heidät halutaan", kuvaili Libanonissa elävä syyrialaismies.

Tärkeä syy löytyy myös Syyrian koulutusjärjestelmän romahtamisesta. Kaksi miljoonaa lasta on poissa koulusta, ja ääriliikkeiden tarjoama "koulutus" tarjoaa keinon täyttää tämän puutteen.

Tutkimuksen mukaan keinoja estää nuorten lähtö ääriliikkeiden riveihin ovat psykososiaalista tukea sisältävä koulutus, vaihtoehtoiset elinkeinot, mahdollisuudet harjoittaa väkivallatonta aktivismia sekä vaikuttaa myönteisissä ryhmissä. Näitä keinoja pitäisi käyttää myös humanitaarisen avun hankkeissa, järjestö toteaa.

Syyrian viisi vuotta kestäneessä sisällissodassa on kuollut noin 300 000 ihmistä. 6,6 miljoonaa on paennut ulkomaille ja 4,8 miljoonaa maan sisällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia