Tutkimus: Ilmastonmuutoksella yhteys Intian viljelijöiden itsemurhiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmastonmuutoksella yhteys Intian viljelijöiden itsemurhiin

Sadat tuhannet intialaisviljelijät ovat päätyneet viime vuosikymmeninä itsemurhaan. Tutkijan mukaan ilmastonmuutos on pahentanut tilannetta, eikä tulevaisuus näytä valoisammalta.

Maatalouskone, Rajasthan, India

Maanviljelijöiden työ on raskasta Intiassa, jossa ilmastonmuutos verottaa jo satoja. Kuva: Tushar Dayal / CC BY-NC 2.0.

Ilmastonmuutos voidaan yhdistää yli 59 000 maanviljelijän itsemurhaan Intiassa viimeisten 30 vuoden aikana. Taustalla on satojen epäonnistuminen, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Kalifornian Berkelyn yliopiston tutkija Tamma Carleton kävi tutkimuksessaan läpi Intian vuosien 1967–2013 itsemurhatilastoja, maatalouden satotilastoja sekä säätietoja. Hänen mukaansa ilmastonmuutos, etenkin siihen liittyvä lämpötilojen nousu ja vähäiset sateet, on yksi selittävä tekijä Intian pahenevassa itsemurhaepidemiassa.

Carletonin laskelmien mukaan kasvukauden aikana jo yhden asteen lämpeneminen yhtenä päivänä voi johtaa keskimäärin yli 65 itsemurhaan. Hän uskoo arvionsa olevan jopa todellisuutta alhaisempi, sillä itsemurhista vaietaan usein.

Itsemurhaluvut ovat lähes kaksinkertaistuneet Intiassa vuodesta 1980 alkaen. Itsemurhaan päätyvät usein maanviljelijät: yli 300 000 viljelijän ja maatyöläisen arvelleen päätyneen itsemurhaan vuodesta 1995 alkaen. Syynä on pidetty aiemminkin pidetty satojen epäonnistumista, joka voi johtaa viljelijöiden velkaantumiseen ja edelleen itsemurhiin, mutta aiheesta ei ole ollut olemassa tieteellistä tietoa.

Yli puolet Intian työväestöstä työskentelee sateesta riippuvaisessa maataloudessa, joka on herkkä sään ääri-ilmiöille. Carleton uskookin, että ilmastonmuutoksen edetessä myös itsemurhat lisääntyvät.

Tutkimuksen ansiosta voidaan kuitenkin kehittää parempia keinoja ehkäistä itsemurhia, hän sanoo. Intian hallitus on jo perustanut vakuutusjärjestelmän viljelijöiden tukemiseksi, mutta sen tehokkuudesta ei vielä ole kokemuksia.

Tutkimus julkaistiin amerikkalaisessa PNAS-tiedelehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia