Tutkimus: Ihminen muuttaa ilmastoa 170 kertaa luontoa nopeammin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ihminen muuttaa ilmastoa 170 kertaa luontoa nopeammin

Tutkijoiden mukaan luonnonvoimien vaikutukset ilmastonmuutokseen ovat ihmiseen verrattuna vähäiset. "Kutittelemme lohikäärmeen häntää", varoittaa tutkija Owen Gaffney.

Luonnonvoimat vaikuttavat maapallon ilmastoon, mutta verrattuna ihmisiin vaikutus on minimaalinen. Ihminen muuttaa ilmastoa 170 kertaa nopeammin kuin luonnonvoimat, sanovat Australian kansallisen ylipiston (ANU) sekä ruotsalaisen tutkimuslaitoksen Stockholm Resilience Centren tutkijat tuoreessa tutkimusartikkelissaan.

The Anthropocene Review -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa keksittiin myös ensimmäistä kertaa matemaattinen yhtälö kuvailemaan ihmisen vaikutusta Maan elämää ylläpitävään järjestelmään, kuten eliöstöön, vesistöihin ja ilmakehään. Sitä tuskin voidaan koskaan ratkaista, mutta se valaisee silti tutkijoiden mukaan muutoksen mittasuhteita.

"On sanottu, että Maan järjestelmä on hyvin sietokykyinen. Se voi kestää mitä tahansa, mitä teollistuneet yhteiskunnat heittävät sitä päin. Mutta Maan järjestelmä ei ole niin kestävä kuin olemme uskoneet", varoittaa Stockholm Resiliency Centren tutkija Owen Gaffney.

Tutkijoiden mukaan viimeisten 7 000 vuoden aikana maapallon järjestelmän muuttumiseen ovat vaikuttaneet pääosin astronomiset voimat, kuten maapallon kiertorata, sekä geofyysiset voimat, kuten tulivuorten toiminta. Näiden voimien aiheuttama muutos on kuitenkin ollut vain 0,01 celsiusastetta per vuosisata.

"Ihmisen aiheuttamat kasvihuonepäästöt viimeisten 45 vuoden aikana ovat lisänneet lämpötilan nousun 1,7 celsiukseen per vuosisata, mikä tekee luonnon vaikutuksista kääpiömäiset", sanoo ANU:n professori Will Steffen.

Tieto on tutkijoiden mukaan hyödyllinen, sillä se tarjoaa uuden tavan tarkastella planeetan tilaa, kertoo, että teollistuneet yhteiskunnat ovat ottaneet Maan järjestelmän käsiinsä ja antaa lisätietoja keskusteluihin, joissa pohditaan, mikä on ihmisen ja mikä luonnon aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Tutkijat muistuttavat, että viimeiset 10 000 vuotta maapallolla ovat olleet suhteellisen vakaita, mikä on mahdollistanut esimerkiksi maanviljelyksen ja koko sivilisaation synnyn.

"Olemme nyt häirinneet tätä kaavaa. Kutittelemme lohikäärmeen häntää, kuten fyysikko Richard Feynman sanoi kerran atomipommista", Gaffney toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia