Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Eurooppa tukee fossiilisia polttoaineita miljardeilla vuosittain

EU on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä. Lupauksen toteuttamisen kanssa tulee kiire, sillä tuoreen selvityksen mukaan etenkin liikenteen tukemiseen pumpataan edelleen miljardeja.
Liikenneruuhka, autoja
Euroopan hallitukset lisäävät liikenteen aiheuttamia saasteita tukemalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Petras Gagilas / CC BY-SA 2.0 )

EU-maat tukevat edelleen avokätisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, vaikka niiden pitäisi luopua sekä niiden tukemisesta että käytöstä lähitulevaisuudessa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Brittiläisen kehitystutkimusinstituutti ODI:n sekä eurooppalaisen ilmastoverkosto CAN:n selvitys kattaa unionin oman rahoituksen fossiilisille polttoaineille sekä 11 EU-maata: Tšekin, Ranskan, Saksan, Kreikan, Unkarin, Italian, Alankomaat, Puolan, Espanjan, Ruotsin ja Ison-Britannian.

Ne käyttävät selvityksen mukaan yhteensä joka vuosi yli 112 miljardia euroa fossiilisten polttoaineiden kulutuksen ja tuotannon tukemiseen. Suurin syntipukki on liikenne, johon käytettiin vuosina 2014–2016 keskimäärin 49 miljardia euroa vuodessa.

EU-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä ja kokonaan niiden käytöstä vuosisadan loppuun mennessä. Tavoite vaikuttaa tutkimuksen valossa kunnianhimoiselta.

”Tutkimus osoittaa, että hallitukset Euroopassa ja EU:ssa jatkavat öljy-, kaasu- ja hiiliriippuvuuden tukemista ja rahoittamista. Se kiihdyttää vaarallista ilmastonmuutosta ja ilmansaasteita veronmaksajien rahoilla”, toteaa ODI:n ilmasto- ja energiajohtaja Shelagh Whitley.

Esimerkiksi dieselin verohelpotukset johtavat sen lisääntyneeseen käyttöön ja hidastaa siirtymistä sähköautoihin ja muihin matalahiilisiin vaihtoehtoihin, tutkijat toteavat.

Fossiilisten polttoaineiden tuiksi lasketaan rahallisten tukien lisäksi tutkimuksessa esimerkiksi verohelpotukset, hintatuet, lainat ja valtionomisteisten yritysten investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin. Liikenteen jälkeen eniten tukea käytetään sen mukaan teollisuuteen sekä liiketoimintaan yleensä. Tukia annetaan myös fossiilisten polttoaineiden etsintään.

Suositusten mukaan maiden pitäisi muun muassa raportoida tuista luopumisestaan säännöllisesti sekä suunnata jäljelle jäävät tuet siihen, että työntekijöitä ja yhteisöjä autettaisiin siirtymään pois fossiilisista polttoaineista.

”Fossiilisten polttoaineiden tukemisen sijasta EU:n budjetin sekä kehitys- ja investointipankkien vähäiset rahat pitäisi käyttää korkeampiin ilmastotavoitteisiin rahoittamalla siirtymää puhtaaseen ja kestävään energiaan”, sanoo CAN Europen johtaja Wendel Trio.

Ilmastopolitiikka politiikkaEUympäristöilmastonmuutos

Lue myös

Myrskypilviä New Yorkin yllä
New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.
(Kuva:
Lisa Bettany
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim
Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim.
(Kuva:
Simone D. McCourtie
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.(Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.(Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.