Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Eurooppa tukee fossiilisia polttoaineita miljardeilla vuosittain

EU on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä. Lupauksen toteuttamisen kanssa tulee kiire, sillä tuoreen selvityksen mukaan etenkin liikenteen tukemiseen pumpataan edelleen miljardeja.
Liikenneruuhka, autoja
Euroopan hallitukset lisäävät liikenteen aiheuttamia saasteita tukemalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Petras Gagilas / CC BY-SA 2.0 )

EU-maat tukevat edelleen avokätisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, vaikka niiden pitäisi luopua sekä niiden tukemisesta että käytöstä lähitulevaisuudessa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Brittiläisen kehitystutkimusinstituutti ODI:n sekä eurooppalaisen ilmastoverkosto CAN:n selvitys kattaa unionin oman rahoituksen fossiilisille polttoaineille sekä 11 EU-maata: Tšekin, Ranskan, Saksan, Kreikan, Unkarin, Italian, Alankomaat, Puolan, Espanjan, Ruotsin ja Ison-Britannian.

Ne käyttävät selvityksen mukaan yhteensä joka vuosi yli 112 miljardia euroa fossiilisten polttoaineiden kulutuksen ja tuotannon tukemiseen. Suurin syntipukki on liikenne, johon käytettiin vuosina 2014–2016 keskimäärin 49 miljardia euroa vuodessa.

EU-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä ja kokonaan niiden käytöstä vuosisadan loppuun mennessä. Tavoite vaikuttaa tutkimuksen valossa kunnianhimoiselta.

”Tutkimus osoittaa, että hallitukset Euroopassa ja EU:ssa jatkavat öljy-, kaasu- ja hiiliriippuvuuden tukemista ja rahoittamista. Se kiihdyttää vaarallista ilmastonmuutosta ja ilmansaasteita veronmaksajien rahoilla”, toteaa ODI:n ilmasto- ja energiajohtaja Shelagh Whitley.

Esimerkiksi dieselin verohelpotukset johtavat sen lisääntyneeseen käyttöön ja hidastaa siirtymistä sähköautoihin ja muihin matalahiilisiin vaihtoehtoihin, tutkijat toteavat.

Fossiilisten polttoaineiden tuiksi lasketaan rahallisten tukien lisäksi tutkimuksessa esimerkiksi verohelpotukset, hintatuet, lainat ja valtionomisteisten yritysten investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin. Liikenteen jälkeen eniten tukea käytetään sen mukaan teollisuuteen sekä liiketoimintaan yleensä. Tukia annetaan myös fossiilisten polttoaineiden etsintään.

Suositusten mukaan maiden pitäisi muun muassa raportoida tuista luopumisestaan säännöllisesti sekä suunnata jäljelle jäävät tuet siihen, että työntekijöitä ja yhteisöjä autettaisiin siirtymään pois fossiilisista polttoaineista.

”Fossiilisten polttoaineiden tukemisen sijasta EU:n budjetin sekä kehitys- ja investointipankkien vähäiset rahat pitäisi käyttää korkeampiin ilmastotavoitteisiin rahoittamalla siirtymää puhtaaseen ja kestävään energiaan”, sanoo CAN Europen johtaja Wendel Trio.

Ilmastopolitiikka politiikkaEUympäristöilmastonmuutos

Lue myös

Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua.
(Kuva:
Colin
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Britannian Neitsytsaarilla syyskuussa 2017
Ilmastovakuutuksesta toivotaan helpotusta äärimmäisten sääilmiöiden kurittamien ihmisten elämään. Kuvassa hurrikaani Irman tuhoja syyskuussa Britannian Neitsytsaarilla.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille

Uuden ilmastovakuutusaloitteen tavoitteena on tarjota vakuutus 400 miljoonalle ihmiselle vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä se ei kuitenkaan poista, muistuttavat skeptikot.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.