Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Eurooppa tukee fossiilisia polttoaineita miljardeilla vuosittain

EU on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä. Lupauksen toteuttamisen kanssa tulee kiire, sillä tuoreen selvityksen mukaan etenkin liikenteen tukemiseen pumpataan edelleen miljardeja.
Liikenneruuhka, autoja
Euroopan hallitukset lisäävät liikenteen aiheuttamia saasteita tukemalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Petras Gagilas / CC BY-SA 2.0)

EU-maat tukevat edelleen avokätisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä, vaikka niiden pitäisi luopua sekä niiden tukemisesta että käytöstä lähitulevaisuudessa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Brittiläisen kehitystutkimusinstituutti ODI:n sekä eurooppalaisen ilmastoverkosto CAN:n selvitys kattaa unionin oman rahoituksen fossiilisille polttoaineille sekä 11 EU-maata: Tšekin, Ranskan, Saksan, Kreikan, Unkarin, Italian, Alankomaat, Puolan, Espanjan, Ruotsin ja Ison-Britannian.

Ne käyttävät selvityksen mukaan yhteensä joka vuosi yli 112 miljardia euroa fossiilisten polttoaineiden kulutuksen ja tuotannon tukemiseen. Suurin syntipukki on liikenne, johon käytettiin vuosina 2014–2016 keskimäärin 49 miljardia euroa vuodessa.

EU-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä ja kokonaan niiden käytöstä vuosisadan loppuun mennessä. Tavoite vaikuttaa tutkimuksen valossa kunnianhimoiselta.

”Tutkimus osoittaa, että hallitukset Euroopassa ja EU:ssa jatkavat öljy-, kaasu- ja hiiliriippuvuuden tukemista ja rahoittamista. Se kiihdyttää vaarallista ilmastonmuutosta ja ilmansaasteita veronmaksajien rahoilla”, toteaa ODI:n ilmasto- ja energiajohtaja Shelagh Whitley.

Esimerkiksi dieselin verohelpotukset johtavat sen lisääntyneeseen käyttöön ja hidastaa siirtymistä sähköautoihin ja muihin matalahiilisiin vaihtoehtoihin, tutkijat toteavat.

Fossiilisten polttoaineiden tuiksi lasketaan rahallisten tukien lisäksi tutkimuksessa esimerkiksi verohelpotukset, hintatuet, lainat ja valtionomisteisten yritysten investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin. Liikenteen jälkeen eniten tukea käytetään sen mukaan teollisuuteen sekä liiketoimintaan yleensä. Tukia annetaan myös fossiilisten polttoaineiden etsintään.

Suositusten mukaan maiden pitäisi muun muassa raportoida tuista luopumisestaan säännöllisesti sekä suunnata jäljelle jäävät tuet siihen, että työntekijöitä ja yhteisöjä autettaisiin siirtymään pois fossiilisista polttoaineista.

”Fossiilisten polttoaineiden tukemisen sijasta EU:n budjetin sekä kehitys- ja investointipankkien vähäiset rahat pitäisi käyttää korkeampiin ilmastotavoitteisiin rahoittamalla siirtymää puhtaaseen ja kestävään energiaan”, sanoo CAN Europen johtaja Wendel Trio.

Ilmastopolitiikka politiikkaEUympäristöilmastonmuutos

Lue myös

Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ruudulla Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015

Kaikilla Pariisin sopimuksen mailla on nyt ilmastolaki tai -politiikka

Parikymmentä vuotta sitten vain kourallinen maita oli säätänyt ilmastolain. Nyt lakeja ja politiikkoja on moninkertaisesti enemmän, mutta sekään ei välttämättä riitä Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.