Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Tutkimus: Epäeettisiä tuotteita ostetaan, koska kuluttajilla on lyhyt muisti

Kuluttajat unohtavat ikään kuin tahallaan, että heidän ostamansa tuote on tehty lapsityövoimalla tai tuhoaa sademetsää, käy ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Farkut pyykkinarulla
Farkkujen alkuperä on helppo unohtaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. (Kuva: pepperberryfarm / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Moni ostaa tuotteita, joiden taustalla tietää todennäköisesti olevan lapsityövoimaa tai ympäristöhaittoja. Tutkijat ovat nyt löytäneet ilmiölle yhden selityksen: heidän mukaansa kuluttajat yksinkertaisesti ”unohtavat” epämiellyttävät faktat.

Asiaa selvitettiin yhdysvaltalaisen Ohion osavaltionyliopiston sekä muiden yliopistojen tutkimussarjassa. Sen mukaan kuluttajat eivät vain unohda epämiellyttävää totuutta vaan jopa muistavat faktat väärin ja uskovat, että haitalliset tuotteet on tehty eettisesti.

”Se, että kuluttajat unohtavat sen, mitä he eivät halua tietää, ei välttämättä ole tietoinen päätös. Kyseessä on opittu selviytymismekanismi, jonka tarkoituksena olla välittämättä epämiellyttävästä tiedosta, koska se helpottaa elämää”, toteaa markkinoinnin professori Rebecca Reczek yliopiston tiedotteessa.

Yhdessä tutkimuksista esiteltiin 236 kuluttajalle kuvaukset kuudesta kirjoituspöytämerkistä. Osan raaka-aineiden kerrottiin olevan peräisin kestäviltä puufarmeilta, osan taas uhanalaisista sademetsistä. Lisäksi kerrottiin laadusta ja hinnasta.

Jälkikäteen kysyttäessä yli 90 prosenttia muisti faktat oikein, mutta muistot alkoivat nopeasti hälvetä, kun osallistujia pyydettiin kirjoittamaan ylös kaikki muistamansa asiat kirjoituspöydistä sen jälkeen, kun he olivat tehneet jotain muuta 15–20 minuutin ajan.

Sademetsästä tulevasta puusta valmistettujen kirjoituspöytien ominaisuudet muisti oikein enää 45 prosenttia vastanneista. Kestävästi tuotettujen kirjoituspöytien ominaisuudet muisti oikein 60 prosenttia vastanneista.

”Kyse ei ole siitä, etteivätkö osallistujat olisi kiinnittäneet huomiota puun alkuperään. Tiedämme, että he painoivat sen mieleensä. Mutta he unohtivat sen systemaattisesti. He muistivat kyllä puun laadun ja hinnan. Vain eettiset ominaisuudet aiheuttavat tarkoituksellista unohtamista”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Daniel Zane.

Samanlaisia tuloksia saatiin myös, kun kuluttajille esiteltiin farkkuja, jotka on tehty eettisesti tai lapsityövoimalla. Lapsityövoiman käyttö unohdettiin herkemmin.

Tutkijoiden mukaan tulosta selittää kolmas tutkimus. Siinä selvisi, että ihmiset pitävät moraalisempana ihmistä, joka unohtaa eettisyystiedot kuin ihmistä, joka vain jättää asian huomiotta. Tämän vuoksi unohtamista pidetään hyväksyttävämpänä selviytymisstrategiana, Reczek selittää.

Tutkimus on julkaistu Journal of Consumer Research -lehden online-versiossa.

Yritysten yhteiskuntavastuu tiedekauppakuluttaminen

Lue myös

Kaksi sierraleonelaista miestä kaivaa maata ja etsii timantteja.

Somekampanja vaatii kulta- ja jalokiviyhtiöiltä vastuullisuutta

Sosiaalisen median #BehindTheBling-kampanjan ansiosta tuhannet ihmiset ovat tviitanneet ja lähettäneet viestejä kulta- ja jalokiviyhtiöille. Ihmisiä kiinnostaa jalokivituotannon vastuullisuus.
Vauvan käsi rinnalla

Nestlélle taas kritiikkiä äidinmaidonkorvikkeista

Kansalaisjärjestöt kritisoivat jälleen Nestlé-yhtiötä äidinmaidonkorvikkeen markkinoimisesta kyseenalaisin perustein. Tuoreen selvityksen mukaan Nestlé käyttää ravitsemustiedettä lähinnä markkinointivälineenä.
Nahkasandaaleita Intiassa

Selvitys: Intian nahkatehtaat saastuttavat ympäristöä ja sairastuttavat työntekijöitä

Intian nahkatehtailla käytetään myrkyllisiä kemikaaleja eikä työntekijöille makseta riittävää palkkaa. Nahkaa ja nahasta tehtyjä tuotteita päätyy myös Euroopan markkinoille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.