Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Tutkimus: Epäeettisiä tuotteita ostetaan, koska kuluttajilla on lyhyt muisti

Kuluttajat unohtavat ikään kuin tahallaan, että heidän ostamansa tuote on tehty lapsityövoimalla tai tuhoaa sademetsää, käy ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Farkut pyykkinarulla
Farkkujen alkuperä on helppo unohtaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. (Kuva: pepperberryfarm / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Moni ostaa tuotteita, joiden taustalla tietää todennäköisesti olevan lapsityövoimaa tai ympäristöhaittoja. Tutkijat ovat nyt löytäneet ilmiölle yhden selityksen: heidän mukaansa kuluttajat yksinkertaisesti ”unohtavat” epämiellyttävät faktat.

Asiaa selvitettiin yhdysvaltalaisen Ohion osavaltionyliopiston sekä muiden yliopistojen tutkimussarjassa. Sen mukaan kuluttajat eivät vain unohda epämiellyttävää totuutta vaan jopa muistavat faktat väärin ja uskovat, että haitalliset tuotteet on tehty eettisesti.

”Se, että kuluttajat unohtavat sen, mitä he eivät halua tietää, ei välttämättä ole tietoinen päätös. Kyseessä on opittu selviytymismekanismi, jonka tarkoituksena olla välittämättä epämiellyttävästä tiedosta, koska se helpottaa elämää”, toteaa markkinoinnin professori Rebecca Reczek yliopiston tiedotteessa.

Yhdessä tutkimuksista esiteltiin 236 kuluttajalle kuvaukset kuudesta kirjoituspöytämerkistä. Osan raaka-aineiden kerrottiin olevan peräisin kestäviltä puufarmeilta, osan taas uhanalaisista sademetsistä. Lisäksi kerrottiin laadusta ja hinnasta.

Jälkikäteen kysyttäessä yli 90 prosenttia muisti faktat oikein, mutta muistot alkoivat nopeasti hälvetä, kun osallistujia pyydettiin kirjoittamaan ylös kaikki muistamansa asiat kirjoituspöydistä sen jälkeen, kun he olivat tehneet jotain muuta 15–20 minuutin ajan.

Sademetsästä tulevasta puusta valmistettujen kirjoituspöytien ominaisuudet muisti oikein enää 45 prosenttia vastanneista. Kestävästi tuotettujen kirjoituspöytien ominaisuudet muisti oikein 60 prosenttia vastanneista.

”Kyse ei ole siitä, etteivätkö osallistujat olisi kiinnittäneet huomiota puun alkuperään. Tiedämme, että he painoivat sen mieleensä. Mutta he unohtivat sen systemaattisesti. He muistivat kyllä puun laadun ja hinnan. Vain eettiset ominaisuudet aiheuttavat tarkoituksellista unohtamista”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Daniel Zane.

Samanlaisia tuloksia saatiin myös, kun kuluttajille esiteltiin farkkuja, jotka on tehty eettisesti tai lapsityövoimalla. Lapsityövoiman käyttö unohdettiin herkemmin.

Tutkijoiden mukaan tulosta selittää kolmas tutkimus. Siinä selvisi, että ihmiset pitävät moraalisempana ihmistä, joka unohtaa eettisyystiedot kuin ihmistä, joka vain jättää asian huomiotta. Tämän vuoksi unohtamista pidetään hyväksyttävämpänä selviytymisstrategiana, Reczek selittää.

Tutkimus on julkaistu Journal of Consumer Research -lehden online-versiossa.

Yritysten yhteiskuntavastuu tiedekauppakuluttaminen

Lue myös

Ihmisiä Flash mob -tapahtumassa H&M:n edustalla Helsingin Aleksanterinkadulla

H&M:ltä vaaditaan elämiseen riittävän palkan maksamista ompelijoille – vuonna 2013 annettu lupaus ei ole pitänyt, sanovat järjestöt

H&M:n tavoitteena oli, että tämän vuoden loppuun mennessä 850 000 sille vaatteita tekevää ompelijaa saisi elämiseen riittävää palkkaa. Vuosien varrella lupaus on kadonnut yhtiön verkkosivuilta, ja järjestöjen mukaan se yrittää vesittää koko tavoitteen.
Kerjäläinen kadulla

Onko empatiasta hyvinvointivaltion ylläpitäjäksi?

Kun vastuu empatiasta vieritetään yksilön tai yhteisön vapaaehtoisuuden varaan, ollaan vaarassa luisua hyväntekeväisyysyhteiskuntaan, jossa heikompien auttaminen riippuu vahvemmassa asemassa olevan kulloisestakin mielentilasta, kirjoittaa Anna-Stiina Lundqvist.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.