Uutiset

Tutkimus: Afrikassa autetaan toisia yhä enemmän, rikkaiden maiden anteliaisuus vähentynyt

Auttavaisuus on vähentynyt vauraissa maissa viime vuodesta, selviää vuotuisesta tutkimuksesta. Myös Suomen sijoitus indeksissä on romahtanut.
ojennettu käsi
Auttava käsi ojennetaan yhä useammin Afrikassa, selviää tämän vuoden maailman auttamisindeksistä. (Kuva: Jlhopgood / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0 )

Tuntemattomien auttaminen, rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen sekä vapaaehtoistyö ovat vähentyneet maailmalla viime vuoteen verrattuna, sanoo brittiläinen hyväntekeväisyyssäätiö Charities Aid Foundation (CAF).

CAF julkaisi eilen vuotuisen maailman auttamisindeksinsä, joka näyttää etenkin rikkaiden maiden kohdalla laskua. Vain kuusi G20-maata on päässyt anteliaimpien 20 maan joukkoon, ja niiden jokaisen tulos on pudonnut. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Australia putosivat kaikki kolme sijaa, järjestö kertoo.

Yllätys sen sijaan on, että Afrikka on ainoa maanosa, jossa indeksi on noussut. 20 parhaan maan joukossa on neljä Afrikan maata: Kenia, Sierra Leone, Liberia ja Sambia.

”Tämän vuoden suuri tarina on antamisen mahtava lisääntyminen Afrikassa. Ympäri maailman talouskehitys nostaa miljoonien ihmisten tuloja ja vetää nöyräksi nähdä, että luonnollinen reaktio lisääntyvään vaurauteen on antaa takaisin yhteiskunnalle”, sanoo CAF:n johtaja John Low tiedotteessa.

Indeksiä varten haastateltiin tänä vuonna 146 000:ta ihmistä 139 maassa. Heiltä kysyttiin, ovatko he viimeisen kuukauden aikana auttaneet tuntematonta, toimineet vapaaehtoisina tai antaneet rahaa hyvään tarkoitukseen.

Paras maa oli jo neljättä vuotta peräkkäin Myanmar, jossa etenkin buddhalainen perinne selittää auttamisintoa. Sen jälkeen auttavaisimpia ovat indonesialaiset, kenialaiset, uusiseelantilaiset ja yhdysvaltalaiset. Nihkeimmin taas auttavat Jemenin, Kiinan, Liettuan, Marokon ja Georgian asukkaat.

Muiden vauraiden maiden tavoin myös Suomi on romahtanut indeksissä. Suomi on sijalla 37; viime vuonna sijoitus oli 24:s. Indeksin mukaan 55 prosenttia suomalaisista on auttanut viimeisen kuukauden aikana tuntematonta, 37 prosenttia lahjoittanut rahaa ja 28 prosenttia tehnyt vapaaehtoistyötä.

avustustyö

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.