Uutiset

Tutkimus: Afrikassa autetaan toisia yhä enemmän, rikkaiden maiden anteliaisuus vähentynyt

Auttavaisuus on vähentynyt vauraissa maissa viime vuodesta, selviää vuotuisesta tutkimuksesta. Myös Suomen sijoitus indeksissä on romahtanut.
ojennettu käsi
Auttava käsi ojennetaan yhä useammin Afrikassa, selviää tämän vuoden maailman auttamisindeksistä. (Kuva: Jlhopgood / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0 )

Tuntemattomien auttaminen, rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen sekä vapaaehtoistyö ovat vähentyneet maailmalla viime vuoteen verrattuna, sanoo brittiläinen hyväntekeväisyyssäätiö Charities Aid Foundation (CAF).

CAF julkaisi eilen vuotuisen maailman auttamisindeksinsä, joka näyttää etenkin rikkaiden maiden kohdalla laskua. Vain kuusi G20-maata on päässyt anteliaimpien 20 maan joukkoon, ja niiden jokaisen tulos on pudonnut. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Australia putosivat kaikki kolme sijaa, järjestö kertoo.

Yllätys sen sijaan on, että Afrikka on ainoa maanosa, jossa indeksi on noussut. 20 parhaan maan joukossa on neljä Afrikan maata: Kenia, Sierra Leone, Liberia ja Sambia.

”Tämän vuoden suuri tarina on antamisen mahtava lisääntyminen Afrikassa. Ympäri maailman talouskehitys nostaa miljoonien ihmisten tuloja ja vetää nöyräksi nähdä, että luonnollinen reaktio lisääntyvään vaurauteen on antaa takaisin yhteiskunnalle”, sanoo CAF:n johtaja John Low tiedotteessa.

Indeksiä varten haastateltiin tänä vuonna 146 000:ta ihmistä 139 maassa. Heiltä kysyttiin, ovatko he viimeisen kuukauden aikana auttaneet tuntematonta, toimineet vapaaehtoisina tai antaneet rahaa hyvään tarkoitukseen.

Paras maa oli jo neljättä vuotta peräkkäin Myanmar, jossa etenkin buddhalainen perinne selittää auttamisintoa. Sen jälkeen auttavaisimpia ovat indonesialaiset, kenialaiset, uusiseelantilaiset ja yhdysvaltalaiset. Nihkeimmin taas auttavat Jemenin, Kiinan, Liettuan, Marokon ja Georgian asukkaat.

Muiden vauraiden maiden tavoin myös Suomi on romahtanut indeksissä. Suomi on sijalla 37; viime vuonna sijoitus oli 24:s. Indeksin mukaan 55 prosenttia suomalaisista on auttanut viimeisen kuukauden aikana tuntematonta, 37 prosenttia lahjoittanut rahaa ja 28 prosenttia tehnyt vapaaehtoistyötä.

avustustyö

Pääuutiset

Etiopialainen äiti pitää lastaan sylissä.
Nykyään kahden lapsen äiti Emawayish Alemu valistaa yhteisön tyttöjä välttämään raskauden liian nuorena.(Kuva: Yeshiwas Mekonnen / Plan Ethiopia)

Etiopialainen Emawayish Alemu on yksi maailman teiniäideistä – nyt hän valistaa nuorempiaan

Noin seitsemän miljoonaa kehitysmaissa asuvaa tyttöä synnyttää vuosittain lapsen alaikäisenä. Etiopiassa heidän määränsä on vähentynyt viime vuosina nopeasti muun muassa valistustyön ansiosta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta.(Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0)

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Viiden dollarin seteli
Vihreästä ilmastorahastosta uupuu etenkin dollareita.(Kuva: Zack Maccarthy / CC BY 2.0)

Ilmastorahaa lahjoitettu nihkeästi

Rikkaat maat ovat luvanneet nostaa tukensa ilmastonmuutoksen torjunnalle kehitysmaissa sataan miljardiin dollariin vuodessa. Rahaa on saatu kasaan vasta runsaat kymmenen miljardia dollaria.
Sandaalit
Kenkien valmistusolosuhteet ovat hämärän peitossa.(Kuva: mamichan / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Suomalaiset kenkävalmistajat panttaavat tietoa kenkien alkuperästä

Kenkätehtaat eivät kerro julkisuudessa juuri mitään etenkään kenkien raaka-aineiden ja materiaalien tuotannosta, paljastaa tuore selvitys.