Uutiset

Tutkimus: Afrikassa autetaan toisia yhä enemmän, rikkaiden maiden anteliaisuus vähentynyt

Auttavaisuus on vähentynyt vauraissa maissa viime vuodesta, selviää vuotuisesta tutkimuksesta. Myös Suomen sijoitus indeksissä on romahtanut.
ojennettu käsi
Auttava käsi ojennetaan yhä useammin Afrikassa, selviää tämän vuoden maailman auttamisindeksistä. (Kuva: Jlhopgood / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Tuntemattomien auttaminen, rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen sekä vapaaehtoistyö ovat vähentyneet maailmalla viime vuoteen verrattuna, sanoo brittiläinen hyväntekeväisyyssäätiö Charities Aid Foundation (CAF).

CAF julkaisi eilen vuotuisen maailman auttamisindeksinsä, joka näyttää etenkin rikkaiden maiden kohdalla laskua. Vain kuusi G20-maata on päässyt anteliaimpien 20 maan joukkoon, ja niiden jokaisen tulos on pudonnut. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Australia putosivat kaikki kolme sijaa, järjestö kertoo.

Yllätys sen sijaan on, että Afrikka on ainoa maanosa, jossa indeksi on noussut. 20 parhaan maan joukossa on neljä Afrikan maata: Kenia, Sierra Leone, Liberia ja Sambia.

”Tämän vuoden suuri tarina on antamisen mahtava lisääntyminen Afrikassa. Ympäri maailman talouskehitys nostaa miljoonien ihmisten tuloja ja vetää nöyräksi nähdä, että luonnollinen reaktio lisääntyvään vaurauteen on antaa takaisin yhteiskunnalle”, sanoo CAF:n johtaja John Low tiedotteessa.

Indeksiä varten haastateltiin tänä vuonna 146 000:ta ihmistä 139 maassa. Heiltä kysyttiin, ovatko he viimeisen kuukauden aikana auttaneet tuntematonta, toimineet vapaaehtoisina tai antaneet rahaa hyvään tarkoitukseen.

Paras maa oli jo neljättä vuotta peräkkäin Myanmar, jossa etenkin buddhalainen perinne selittää auttamisintoa. Sen jälkeen auttavaisimpia ovat indonesialaiset, kenialaiset, uusiseelantilaiset ja yhdysvaltalaiset. Nihkeimmin taas auttavat Jemenin, Kiinan, Liettuan, Marokon ja Georgian asukkaat.

Muiden vauraiden maiden tavoin myös Suomi on romahtanut indeksissä. Suomi on sijalla 37; viime vuonna sijoitus oli 24:s. Indeksin mukaan 55 prosenttia suomalaisista on auttanut viimeisen kuukauden aikana tuntematonta, 37 prosenttia lahjoittanut rahaa ja 28 prosenttia tehnyt vapaaehtoistyötä.

avustustyö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.