Uutiset

Tutkimukset tyrmäävät päättäjien tasa-arvopolitiikan

Naisten tasa-arvoinen osallistuminen yhteiskuntien päätöksentekoon tarvitsee aiempaa konkreettisempaa tukea, kansainväliset järjestöt toteavat.
Chilen presidentti Michele Bachelet. (Kuva: World Economic Forum / cc 2.0)

Vuosikymmenien ponnistuksista huolimatta naisten ja miesten välillä on selvä epätasa-arvon kuilu, todetaan kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi julkaistuissa raporteissa

Maailman parlamenteissa ja yrityksissä naisilla on keskimäärin vain noin kymmenen prosentin osuus johtopaikoista, käy ilmi teollisuusmaiden järjestön OECD:n sekä YK:n kehitysjärjestö UNDP:n ja yhdysvaltalaisen NID:n raporteista.

Osuus on kaukana tasa-arvo-vuosituhattavoitteen 30 prosentin luvusta, UNDP:n ja NID:n raportti toteaa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin toiminnanjohtaja Michelle Bachelet onkin asettunut julkisesti kannattamaan sukupuolikiintiöitä yhteiskunnallisesti tärkeissä virkoihin ja asemiin.

UN Womenin ja Parlamenttienvälisen liiton (IPU) tutkimusten mukaan kiintiöillä on ollut myönteinen vaikutus niin naispuolisten ministereiden kuin hallituksen päämiehien määrän lisäämiseen, erityisesti Pohjoismaissa.

Samaan tulokseen päätyi OECD:n raportti, viitaten Norjan vuonna 2006 käyttöön otettuun kiintiöön, joka on kasvattanut naisten osallisuutta yrityksissä 40 prosenttiin.

IPU:n puheenjohtaja Abdelwahad Radin mukaan tällainen kannustus voi olla merkittävä erityisesti arabivaltioissa, joissa demokratisointi on jo alkanut lisätä naisten osallistumista.

genderpolitiikkademokratiahallinto

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.