Uutiset

Tutkimukset tyrmäävät päättäjien tasa-arvopolitiikan

Naisten tasa-arvoinen osallistuminen yhteiskuntien päätöksentekoon tarvitsee aiempaa konkreettisempaa tukea, kansainväliset järjestöt toteavat.
Chilen presidentti Michele Bachelet. (Kuva: World Economic Forum / cc 2.0)

Vuosikymmenien ponnistuksista huolimatta naisten ja miesten välillä on selvä epätasa-arvon kuilu, todetaan kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi julkaistuissa raporteissa

Maailman parlamenteissa ja yrityksissä naisilla on keskimäärin vain noin kymmenen prosentin osuus johtopaikoista, käy ilmi teollisuusmaiden järjestön OECD:n sekä YK:n kehitysjärjestö UNDP:n ja yhdysvaltalaisen NID:n raporteista.

Osuus on kaukana tasa-arvo-vuosituhattavoitteen 30 prosentin luvusta, UNDP:n ja NID:n raportti toteaa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin toiminnanjohtaja Michelle Bachelet onkin asettunut julkisesti kannattamaan sukupuolikiintiöitä yhteiskunnallisesti tärkeissä virkoihin ja asemiin.

UN Womenin ja Parlamenttienvälisen liiton (IPU) tutkimusten mukaan kiintiöillä on ollut myönteinen vaikutus niin naispuolisten ministereiden kuin hallituksen päämiehien määrän lisäämiseen, erityisesti Pohjoismaissa.

Samaan tulokseen päätyi OECD:n raportti, viitaten Norjan vuonna 2006 käyttöön otettuun kiintiöön, joka on kasvattanut naisten osallisuutta yrityksissä 40 prosenttiin.

IPU:n puheenjohtaja Abdelwahad Radin mukaan tällainen kannustus voi olla merkittävä erityisesti arabivaltioissa, joissa demokratisointi on jo alkanut lisätä naisten osallistumista.

genderpolitiikkademokratiahallinto

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.