Uutiset

Tutkijat: Maapallon voimavarat ehtymässä

Maapallon tila on kriittinen ja vaatii välittömiä toimenpiteiltä kaikilta, todettiin Lontoossa järjestetyssä korkean tason tiedetapaamisessa. 

Maapallo on lähestymässä kriittistä tilaa ja sen ihmiskuntaa tukevat voimavarat ovat ehtymässä, totesivat johtavat ympäristöasiantuntijat viime kuussa järjestetyssä kansainvälisessä kokouksessa.

Maaliskuun lopussa pidetyssä maapallon tulevaisuutta käsittelevässä State of the Planet-kokouksessa todettiin, että teolliset yhteiskunnat työntävät maapalloa kohti kriittisiä pisteitä, kuten Amazonin sademetsän kuivumista tai arktisten alueiden ikijään sulamista, joka vapauttaisi suuria määriä kasvihuonekaasuja ilmakehään.

Mikäli nämä kriittiset pisteet ylitetään, lähestytään  maailmanlaajuista, peruuttamatonta ympäristömuutosta jolla on vakavat seuraukset maapallon elämälle.

Kokouksessa todettiin, että tutkijat eivät voi jatkaa entiseen tapaan ja käytännön ratkaisuille olisi äärimmäisen suuri tarve.

"Olemme olleet paljon parempia ongelman ymmärtämisessä kuin ratkaisujen etsimisessä", sanoi Mark Stafford Smith, Australian valtakunnallisen tiedeviraston johtaja.

Kokouksessa todettiin, että bruttokansantuote kehityksen mittarina on riittämätön ja luonnon ehtyvä pääoma pitäisi ottaa huomioon edistystä mitattaessa.

"Planeettamme ja ihmiskunta tulevat kärsimään lyhyen aikavälin kasvua kannattavien linjausten takia kunnes kehitystä mitattaessa ruvetaan arvostamaan pitkän aikavälin kestävyyttä", sanoi Anantha Duraiappah, globaalimuutokseen keskittyvän IHDP-tutkimusohjelman johtaja.

Kokouksessa kannatettiin myös YK:n kestävän kehitysneuvoston perustamista sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristöpolitiikan yhdistämiseksi kansainvälisellä tasolla.

Kokouksessa käsitellyt teemat ovat myös kesäkuussa järjestettävän Rio+20 YK:n kestävän kehityksen konferenssin asialistalla.

kehitysympäristö

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.