Uutiset

Tutkijat: Maapallon voimavarat ehtymässä

Maapallon tila on kriittinen ja vaatii välittömiä toimenpiteiltä kaikilta, todettiin Lontoossa järjestetyssä korkean tason tiedetapaamisessa. 

Maapallo on lähestymässä kriittistä tilaa ja sen ihmiskuntaa tukevat voimavarat ovat ehtymässä, totesivat johtavat ympäristöasiantuntijat viime kuussa järjestetyssä kansainvälisessä kokouksessa.

Maaliskuun lopussa pidetyssä maapallon tulevaisuutta käsittelevässä State of the Planet-kokouksessa todettiin, että teolliset yhteiskunnat työntävät maapalloa kohti kriittisiä pisteitä, kuten Amazonin sademetsän kuivumista tai arktisten alueiden ikijään sulamista, joka vapauttaisi suuria määriä kasvihuonekaasuja ilmakehään.

Mikäli nämä kriittiset pisteet ylitetään, lähestytään  maailmanlaajuista, peruuttamatonta ympäristömuutosta jolla on vakavat seuraukset maapallon elämälle.

Kokouksessa todettiin, että tutkijat eivät voi jatkaa entiseen tapaan ja käytännön ratkaisuille olisi äärimmäisen suuri tarve.

"Olemme olleet paljon parempia ongelman ymmärtämisessä kuin ratkaisujen etsimisessä", sanoi Mark Stafford Smith, Australian valtakunnallisen tiedeviraston johtaja.

Kokouksessa todettiin, että bruttokansantuote kehityksen mittarina on riittämätön ja luonnon ehtyvä pääoma pitäisi ottaa huomioon edistystä mitattaessa.

"Planeettamme ja ihmiskunta tulevat kärsimään lyhyen aikavälin kasvua kannattavien linjausten takia kunnes kehitystä mitattaessa ruvetaan arvostamaan pitkän aikavälin kestävyyttä", sanoi Anantha Duraiappah, globaalimuutokseen keskittyvän IHDP-tutkimusohjelman johtaja.

Kokouksessa kannatettiin myös YK:n kestävän kehitysneuvoston perustamista sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristöpolitiikan yhdistämiseksi kansainvälisellä tasolla.

Kokouksessa käsitellyt teemat ovat myös kesäkuussa järjestettävän Rio+20 YK:n kestävän kehityksen konferenssin asialistalla.

kehitysympäristö

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.