Tutkijat: Maapallon voimavarat ehtymässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Maapallon voimavarat ehtymässä

Maapallon tila on kriittinen ja vaatii välittömiä toimenpiteiltä kaikilta, todettiin Lontoossa järjestetyssä korkean tason tiedetapaamisessa. 

Maapallo on lähestymässä kriittistä tilaa ja sen ihmiskuntaa tukevat voimavarat ovat ehtymässä, totesivat johtavat ympäristöasiantuntijat viime kuussa järjestetyssä kansainvälisessä kokouksessa.

Maaliskuun lopussa pidetyssä maapallon tulevaisuutta käsittelevässä State of the Planet-kokouksessa todettiin, että teolliset yhteiskunnat työntävät maapalloa kohti kriittisiä pisteitä, kuten Amazonin sademetsän kuivumista tai arktisten alueiden ikijään sulamista, joka vapauttaisi suuria määriä kasvihuonekaasuja ilmakehään.

Mikäli nämä kriittiset pisteet ylitetään, lähestytään  maailmanlaajuista, peruuttamatonta ympäristömuutosta jolla on vakavat seuraukset maapallon elämälle.

Kokouksessa todettiin, että tutkijat eivät voi jatkaa entiseen tapaan ja käytännön ratkaisuille olisi äärimmäisen suuri tarve.

"Olemme olleet paljon parempia ongelman ymmärtämisessä kuin ratkaisujen etsimisessä", sanoi Mark Stafford Smith, Australian valtakunnallisen tiedeviraston johtaja.

Kokouksessa todettiin, että bruttokansantuote kehityksen mittarina on riittämätön ja luonnon ehtyvä pääoma pitäisi ottaa huomioon edistystä mitattaessa.

"Planeettamme ja ihmiskunta tulevat kärsimään lyhyen aikavälin kasvua kannattavien linjausten takia kunnes kehitystä mitattaessa ruvetaan arvostamaan pitkän aikavälin kestävyyttä", sanoi Anantha Duraiappah, globaalimuutokseen keskittyvän IHDP-tutkimusohjelman johtaja.

Kokouksessa kannatettiin myös YK:n kestävän kehitysneuvoston perustamista sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristöpolitiikan yhdistämiseksi kansainvälisellä tasolla.

Kokouksessa käsitellyt teemat ovat myös kesäkuussa järjestettävän Rio+20 YK:n kestävän kehityksen konferenssin asialistalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia