Uutiset Ympäristö

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.
Seeproja kansallispuistossa
Tutkijat moittivat ihmistä luonnonsuojelualueiden tuhoamisesta. Kuvassa Tarangiren kansallispuiston maisemia Tansaniassa.

Kolmasosa maailman suojelluista maa-alueista on ihmisen toiminnasta johtuvan ”voimakkaan paineen alla”, selviää australialaisen Queenslandin yliopiston ja sen kumppanien tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat moittivat valtioita siitä, että ne väittävät lisänneensä suojelualueiden määrää mutta antavat silti ihmisen tuhota alueiden luontoa.

”Havaitsimme suuria tierakenteita, kuten moottoriteitä, teollista maanviljelystä ja jopa kokonaisia kaupunkeja sellaisten alueiden sisällä, joiden pitäisi suojella luontoa”, kertoo tutkija Kendall Jones yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan yhteensä kuusi miljoonaa neliökilometriä suojeltua maata on tilassa, jossa ei pystytä suojelemaan luonnon monimuotoisuutta. Vaikein tilanne on tiheästi asutuilla alueilla Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa ja osissa Etelä-Amerikkaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin ihmisen vaikutuksia lähes 50 000 suojelualueella, kuten kansallispuistoissa. Tutkijat sovelsivat tutkimuksessa ihmisen jalanjäljen käsitettä, joka tarkastelee esimerkiksi maanviljelystä, teitä ja muita tapoja, joilla ihminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen.

Maailmassa arvioidaan olevan yli 200 000 suojelualuetta. Vuonna 1992 hyväksytyn kansainvälisen sopimuksen mukaan vuoteen 2020 mennessä 17 prosenttia maailman maapinta-alasta pitää olla suojelualuetta. Tavoite on lähes saavutettu.

Tutkimus julkaistiin Science-tiedelehdessä.

Ympäristö ympäristöbiodiversiteettisuojelu

Lue myös

Metsää ja suota

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.
Urmia-suolajärvi Iranissa

Iran vesikriisistä vesivararikkoon

Enemmistö maailman väestöstä kärsii makeanvedenpuutteesta lähivuosikymmeninä. Ilmastonmuutoksesta ja huonosta vesipolitiikasta kärsivässä Iranissa tuhot saattavat olla jo peruuttamattomia, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.