Uutiset Ilmastonmuutos

Tutkijat: Ilmastonmuokkaus uhkaisi eläimiä ja kasveja

Maapalloa pystyisi viilentämään suihkuttamalla yläilmakehään rikkidioksidia. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutukset eläimiin ja kasveihin voisivat kuitenkin olla tuhoisat, mikäli muokkaus yllättäen lopetettaisiin.
Nasan satelliittikuva tulivuorenpurkauksesta
Ilmastonmuokkaus rikkidioksidin avulla toimisi samaan tyyliin kuin tulivuorenpurkaus. Kuva Kolumbian Nevado Del Ruiz -tulivuoren purkauksesta vuodelta 2014. (Kuva: NASA Earth Observatory, NASA Goddard Space Flight Center / CC BY 2.0)

Maapallon viilentäminen ilmastonmuokkausta käyttämällä sisältää suuria riskejä, jotka voivat ilmaston lisäksi vaikuttaa myös kasveihin ja eläimiin, varoittavat tutkijat.

Ilmastonmuokkauksella tarkoitetaan keinotekoista maapallon lämpötilan laskemista, esimerkiksi rikkidioksidin suihkuttamista maapallon yläilmakehään. Se synnyttäisi tulivuorenpurkausten tapaan pilven, joka heijastaisi auringonvaloa takaisin avaruuteen ja laskisi näin lämpötilaa. 

Aiheesta on keskusteltu viime vuosina paljon, koska Pariisin ilmastosopimuksen tavoite pitää maapallon lämpeneminen alle kahdessa asteessa on karannut yhä kauemmas.

Mekanismia on kritisoitu, sillä se voisi aiheuttaa esimerkiksi otsonikatoa eikä kaikkia vaikutuksia osata ennakoida.

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkimuksessa on analysoitu ensimmäistä kertaa ilmastonmuokkauksen biologisia vaikutuksia, eli vaikutuksia etenkin ekosysteemiin ja biodiversiteettiin.

Tutkijat asettivat oletukseksi, että rikkidioksidia suihkutettaisiin ilmakehään viisi miljoonaa tonnia vuodessa vuosina 2020–2070. Se alentaisi lämpötilaa yhdellä asteella, mutta mikäli se lopetettaisiin, ilmasto voisi lämmetä kymmenen kertaa nopeammin kuin jos ilmastonmuokkausta ei olisi tehty.

Lämpötilat ja sademäärät muuttuisivat, mikä tarkoittaisi, että monien eliölajien pitäisi vaihtaa nopeasti elinympäristöään löytääkseen hengissä pysymisen kannalta sopivat olosuhteet, eikä siirtyminen välttämättä onnistuisi.

Vaikutukset eläimiin ja kasviin olisivat siis vakavat.

”Ilmastonmuokkaus pitäisi lopettaa asteittain, ja on helppo ajatella skenaarioita, jotka estäisivät sen. Kuvitelkaa suuria kuivuuksia tai tulvia, joista voitaisiin syyttää ilmastonmuokkausta, ja vaatimuksia sen lopettamisesta. Voimmeko koskaan ottaa sellaista riskiä?” sanoo professori Alan Robock yliopiston tiedotteessa.

Lisäksi ilmiö voisi aiheuttaa Tyynenmeren lämpenemistä El Niño -sääilmiön takia, mikä taas johtaisi kuivuuteen Amazonilla, tutkijat sanovat.

Tutkimus julkaistiin Nature Ecology & Evolution -lehdessä.

Ilmastonmuutos tiedeympäristöbiodiversiteettiilmastonmuutos

Lue myös

Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Kivirakennuksen rauniot meren rannalla

Tutkijat: Atollisaaret voivat muuttua asuinkelvottomiksi jo muutamassa vuosikymmenessä

Mikäli kasvihuonekaasupäästöt pysyvät nykytasolla, merenpinnan nousu ja tulvat tuhoavat useimpien atollisaarten makeanveden varannot, varoittavat tutkijat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.