Uutiset Ilmastonmuutos

Tutkijat: Ilmastonmuokkaus uhkaisi eläimiä ja kasveja

Maapalloa pystyisi viilentämään suihkuttamalla yläilmakehään rikkidioksidia. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutukset eläimiin ja kasveihin voisivat kuitenkin olla tuhoisat, mikäli muokkaus yllättäen lopetettaisiin.
Nasan satelliittikuva tulivuorenpurkauksesta
Ilmastonmuokkaus rikkidioksidin avulla toimisi samaan tyyliin kuin tulivuorenpurkaus. Kuva Kolumbian Nevado Del Ruiz -tulivuoren purkauksesta vuodelta 2014. (Kuva: NASA Earth Observatory, NASA Goddard Space Flight Center / CC BY 2.0)

Maapallon viilentäminen ilmastonmuokkausta käyttämällä sisältää suuria riskejä, jotka voivat ilmaston lisäksi vaikuttaa myös kasveihin ja eläimiin, varoittavat tutkijat.

Ilmastonmuokkauksella tarkoitetaan keinotekoista maapallon lämpötilan laskemista, esimerkiksi rikkidioksidin suihkuttamista maapallon yläilmakehään. Se synnyttäisi tulivuorenpurkausten tapaan pilven, joka heijastaisi auringonvaloa takaisin avaruuteen ja laskisi näin lämpötilaa. 

Aiheesta on keskusteltu viime vuosina paljon, koska Pariisin ilmastosopimuksen tavoite pitää maapallon lämpeneminen alle kahdessa asteessa on karannut yhä kauemmas.

Mekanismia on kritisoitu, sillä se voisi aiheuttaa esimerkiksi otsonikatoa eikä kaikkia vaikutuksia osata ennakoida.

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkimuksessa on analysoitu ensimmäistä kertaa ilmastonmuokkauksen biologisia vaikutuksia, eli vaikutuksia etenkin ekosysteemiin ja biodiversiteettiin.

Tutkijat asettivat oletukseksi, että rikkidioksidia suihkutettaisiin ilmakehään viisi miljoonaa tonnia vuodessa vuosina 2020–2070. Se alentaisi lämpötilaa yhdellä asteella, mutta mikäli se lopetettaisiin, ilmasto voisi lämmetä kymmenen kertaa nopeammin kuin jos ilmastonmuokkausta ei olisi tehty.

Lämpötilat ja sademäärät muuttuisivat, mikä tarkoittaisi, että monien eliölajien pitäisi vaihtaa nopeasti elinympäristöään löytääkseen hengissä pysymisen kannalta sopivat olosuhteet, eikä siirtyminen välttämättä onnistuisi.

Vaikutukset eläimiin ja kasviin olisivat siis vakavat.

”Ilmastonmuokkaus pitäisi lopettaa asteittain, ja on helppo ajatella skenaarioita, jotka estäisivät sen. Kuvitelkaa suuria kuivuuksia tai tulvia, joista voitaisiin syyttää ilmastonmuokkausta, ja vaatimuksia sen lopettamisesta. Voimmeko koskaan ottaa sellaista riskiä?” sanoo professori Alan Robock yliopiston tiedotteessa.

Lisäksi ilmiö voisi aiheuttaa Tyynenmeren lämpenemistä El Niño -sääilmiön takia, mikä taas johtaisi kuivuuteen Amazonilla, tutkijat sanovat.

Tutkimus julkaistiin Nature Ecology & Evolution -lehdessä.

Ilmastonmuutos tiedeympäristöbiodiversiteettiilmastonmuutos

Lue myös

Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Kerroshampurilainen ja ranskalaiset.

Lihansyöntiä vähennettävä etenkin rikkaissa maissa

Lihankulutuksen vähentäminen pienentäisi merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Tutkimuksen mukaan pienilläkin teoilla voi olla merkitystä.
Järvi- ja vuoristomaisema Slovakiassa Ylä-Tatrassa

Slovakia varautuu vesipulaan

Slovakia on ensimmäisenä valtiona laatinut toimintaohjelman ilmastonmuutoksen aiheuttamia äärisäitä ja kuivuutta vastaan.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.