Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua. (Kuva: Colin / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan pitää hankkiutua pikaisesti eroon maakaasun käytöstä, jos se aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kansainvälisesti sovitun tason mukaisesti. Tuoreen tutkimuksen mukaan Euroopalla on enää yhdeksän vuotta aikaa polttaa maakaasua ja muita fossiilisia polttoaineita nykytasolla, jotta se pysyisi Pariisin sopimuksessa sovitussa kahden asteen lämpenemisessä.

Tutkimuksen tilasi ympäristöjärjestö Maan ystävät, ja sen ovat tehneet brittiläinen Tyndall Centre for Climate Change Research -tutkimuslaitos sekä Teessiden yliopisto.

Maakaasu koostuu pääosin metaanista, ja sitä on pidetty hiiltä ja öljyä ympäristöystävällisempänä, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät ja sen elinikä ja määrä ilmakehässä on lyhyempi. Toisaalta metaani on kasvihuonekaasuna selvästi hiilidioksidia voimakkaampi. Sitä pidetään toiseksi tärkeimpänä ilmaston lämmittäjänä.

EU on viime vuosina tukenut avokätisesti julkisilla varoilla maakaasuhankkeita. Sen on pian määrä julkistaa uusi lista niin sanotuista ”yhteisen edun hankkeista”, eli PCI-hankkeista, joissa on mukana energiaan liittyviä infrastruktuurihankkeita ja jotka voivat hyötyä esimerkiksi erityisen nopeasti myönnettävistä tuista. Tähän asti useimmat listan hankkeet ovat olleet sähkö- ja maakaasuhankkeita.

Uuden tutkimuksen mukaan kaasusta pitää kuitenkin luopua kokonaan pian, sillä kaasun elinkaareen liittyy sekä metaani- että hiilidioksidipäästöjä.

”Jos EU aikoo muuttaa energiajärjestelmänsä Pariisin lämpötila- ja oikeudenmukaisuussitoumusten mukaisesti, se ei voi jatkaa nykyisellä tavalla vaan täytyy sen sijaan aloittaa nopea vaiheittainen luopuminen kaikista fossiilisista polttoaineista, mukaan luettuna maakaasusta. Tämä täytyy aloittaa nyt ja saada täysin toteutettua kahden seuraavan vuosikymmenen aikana”, sanoo tutkimuksen teossa mukana ollut professori Kevin Anderson Maan ystävien tiedotteessa.

Tutkimus koostuu 250 aiemman tutkimuksen meta-analyysista. Sen mukaan mikäli ihmisen aiheuttamat metaanipäästöt jatkuvat nykytasolla, se aiheuttaa 0,6 asteen ilmaston lämpenemisen.

EurActiv-uutissivuston haastattelema öljyn- ja kaasuntuottajien järjestön edustaja Nareg Terzian kuitenkin muistuttaa, että maakaasu vastaa vain kymmenestä prosentista ihmisen aiheuttamista metaanipäästöistä.

Pariisin sopimuksen mukaan maapallon lämpenemistä rajoitetaan selvästi alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyritään 1,5 asteeseen. Se edellyttää käytännössä fossiilisista polttoaineista luopumista.

Ilmastopolitiikka energiailmastonmuutos Maan ystävät

Kommentit

Lähettänyt Ihmettelevä (ei varmistettu) 16.11.2017 - 17:54

No miksi ette sitten kirjoita voimakkaimmasta kasvihuonekaasusta mitään?
Eikö sen rajoittaminen olisi paljon tärkeämpää?
Vai selviääkö silloin, millaisesta hölmöilystä tuon hiilidioksidin demonisoinnissa on kyse?

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.