Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua. (Kuva: Colin / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0 )

Euroopan pitää hankkiutua pikaisesti eroon maakaasun käytöstä, jos se aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kansainvälisesti sovitun tason mukaisesti. Tuoreen tutkimuksen mukaan Euroopalla on enää yhdeksän vuotta aikaa polttaa maakaasua ja muita fossiilisia polttoaineita nykytasolla, jotta se pysyisi Pariisin sopimuksessa sovitussa kahden asteen lämpenemisessä.

Tutkimuksen tilasi ympäristöjärjestö Maan ystävät, ja sen ovat tehneet brittiläinen Tyndall Centre for Climate Change Research -tutkimuslaitos sekä Teessiden yliopisto.

Maakaasu koostuu pääosin metaanista, ja sitä on pidetty hiiltä ja öljyä ympäristöystävällisempänä, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät ja sen elinikä ja määrä ilmakehässä on lyhyempi. Toisaalta metaani on kasvihuonekaasuna selvästi hiilidioksidia voimakkaampi. Sitä pidetään toiseksi tärkeimpänä ilmaston lämmittäjänä.

EU on viime vuosina tukenut avokätisesti julkisilla varoilla maakaasuhankkeita. Sen on pian määrä julkistaa uusi lista niin sanotuista ”yhteisen edun hankkeista”, eli PCI-hankkeista, joissa on mukana energiaan liittyviä infrastruktuurihankkeita ja jotka voivat hyötyä esimerkiksi erityisen nopeasti myönnettävistä tuista. Tähän asti useimmat listan hankkeet ovat olleet sähkö- ja maakaasuhankkeita.

Uuden tutkimuksen mukaan kaasusta pitää kuitenkin luopua kokonaan pian, sillä kaasun elinkaareen liittyy sekä metaani- että hiilidioksidipäästöjä.

”Jos EU aikoo muuttaa energiajärjestelmänsä Pariisin lämpötila- ja oikeudenmukaisuussitoumusten mukaisesti, se ei voi jatkaa nykyisellä tavalla vaan täytyy sen sijaan aloittaa nopea vaiheittainen luopuminen kaikista fossiilisista polttoaineista, mukaan luettuna maakaasusta. Tämä täytyy aloittaa nyt ja saada täysin toteutettua kahden seuraavan vuosikymmenen aikana”, sanoo tutkimuksen teossa mukana ollut professori Kevin Anderson Maan ystävien tiedotteessa.

Tutkimus koostuu 250 aiemman tutkimuksen meta-analyysista. Sen mukaan mikäli ihmisen aiheuttamat metaanipäästöt jatkuvat nykytasolla, se aiheuttaa 0,6 asteen ilmaston lämpenemisen.

EurActiv-uutissivuston haastattelema öljyn- ja kaasuntuottajien järjestön edustaja Nareg Terzian kuitenkin muistuttaa, että maakaasu vastaa vain kymmenestä prosentista ihmisen aiheuttamista metaanipäästöistä.

Pariisin sopimuksen mukaan maapallon lämpenemistä rajoitetaan selvästi alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyritään 1,5 asteeseen. Se edellyttää käytännössä fossiilisista polttoaineista luopumista.

Ilmastopolitiikka energiailmastonmuutos Maan ystävät

Kommentit

Lähettänyt Ihmettelevä (ei varmistettu) 16.11.2017 - 17:54

No miksi ette sitten kirjoita voimakkaimmasta kasvihuonekaasusta mitään?
Eikö sen rajoittaminen olisi paljon tärkeämpää?
Vai selviääkö silloin, millaisesta hölmöilystä tuon hiilidioksidin demonisoinnissa on kyse?

Lue myös

Myrskypilviä New Yorkin yllä
New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.
(Kuva:
Lisa Bettany
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim
Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim.
(Kuva:
Simone D. McCourtie
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.