Tutkijat: Biodiversiteetti heikentynyt vaarallisesti suurimmassa osassa maapalloa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijat: Biodiversiteetti heikentynyt vaarallisesti suurimmassa osassa maapalloa

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen uhkaa ihmisyhteisöjä ja ekosysteemejä, varoitetaan tuoreessa selvityksessä.

Ihmisen toiminta on johtanut siihen, että suurimmalla osalla maapallon alueista biodiversiteetti on heikentynyt alle turvallisten rajojen, varoitetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Biodiversiteetillä tarkoitetaan luonnon monimuotoisuutta, esimerkiksi lajien riittävää runsautta tietyllä elinalueella. Sen heikentyessä myös ekosysteemien toiminta häiriintyy, mikä vaikuttaa myös ihmisyhteisöjen toimintaan.

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vaarallisesta biodiversiteetin häviämisestä kärsii jo 58 prosenttia maapallon pinta-alasta. Näillä alueilla elää yli 70 prosenttia väestöstä.

Tutkimuksen ovat tehneet brittiläinen University College London, Lontoon luonnonhistoriallinen museo sekä YK:n ympäristöohjelma UNEPin suojelukeskus.

Tutkijat kävivät läpi tietoja yli 39 000 lajista ja lähes 19 000 paikasta. He arvioivat, paljonko biodiversiteetti on muuttunut neliökilometriä kohti sen jälkeen, kun ihmiset ovat muokanneet aluetta. Turvallisena rajana pidetään kymmenen prosentin häviämistä.

Tutkijoden mukaan biodiversiteetti on hävinnyt monin paikoin niin paljon, että ekosysteemien toiminnan ylläpitämiseksi saatetaan pian tarvita ihmistä. Syynä ovat maankäytön muutokset.

Erityisen paljon biodiversiteetin häviämisestä kärsivät ruohoalueet, savannit ja pensasarot sekä metsät. Näillä alueilla esimerkiksi organismien kasvu ja ravinteiden kierrätys ovat uhattuina.

Tutkijat toivovat, että tutkimuksen tuloksia käytetään hyväksi lajien suojelussa. Tulokset ja kartat ovat sen vuoksi julkisia.

"Päättäjät huolehtivat paljon talouslamoista, mutta ekologisella lamalla voi olla vielä pahemmat seuraukset. Jos emme saa nostettua biodiversiteettiä takaisin, pelaamme ekologista rulettia", sanoo yksi tutkijoista, Lontoon luonnonhistoriallisen museon professori Andy Purvis.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia