Tutkijaryhmä ehdottaa eläinperäisille tuotteille päästöveroa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkijaryhmä ehdottaa eläinperäisille tuotteille päästöveroa

Jos liha- ja maitotuotteita verotettaisiin, voitaisiin säästää enemmän päästöjä kuin koko lentoliikenne luo, lasketaan tuoreessa tutkimuksessa.

Eläinperäisten tuotteiden verottaminen niiden luomien kasvihuonekaasupäästöjen mukaisesti voisi johtaa merkittäviin päästövähennyksiin sekä myös terveyshyötyihin, sanovat tutkijat.

Oxfordin yliopiston sekä yhdysvaltaisen ruokatutkimusinstituutin IFPRI:n tuoreen tutkimuksen mukaan liha- ja maitotuotteiden verotus voisi vähentää niiden kulutusta niin paljon, että vuosittain säästettäisiin noin miljardi tonnia kasvihuonekaasuja – enemmän kuin koko lentoliikenne tällä hetkellä luo.

Muuttuneiden elämäntapojen ja vähentyneiden sairauksien seurauksena säästettäisiin myös puoli miljoonaa ihmishenkeä vuosittain, tutkimuksessa kerrotaan.

Nature Climate Change -lehdessä julkaistujen laskelmien mukaan naudanlihan pitäisi olla noin 40 prosenttia ja maidon sekä muun lihan noin 20 prosenttia nykyistä kalliimpaa, jotta ne korvaisivat aiheuttamansa kasvihuonekaasut. Uusi hinnoittelu vähentäisi kyseisten tuotteiden kulutusta noin kymmenen prosenttia.

"Jos joudut maksamaan 40 prosenttia enemmän pihvistäsi, saatat valita, että syöt sitä vain kerran viikossa kahden sijasta", toteaa tutkimusta johtanut tohtori Marco Springmann.

Tutkijoiden mukaan järkevintä olisi, että valtiot samalla kompensoisivat verovaroin ruuan kallistumisesta kuluttajille aiheutuvia haittoja sekä tukisivat vihannesten ja hedelmien ostamista. Mikäli näin ei tehtäisi, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa alipainoisuuden aiheuttamat kuolemat saattaisivat lisääntyä.

Tutkijat muistuttavatkin, että on varmistettava, ettei ruokapolitiikan muutoksella olisi kielteisiä vaikutuksia pienituloisimpiin väestönosiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia