Uutiset

Tutkija: ETYJ antaa tukea Lukašenkan hallinnolle

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan mukaan EU:n pitäisi eristää Valko-Venäjän hallintoa ja tukea kansalaisyhteiskuntaa.

Valko-Venäjällä syyskuussa pidettävät parlamenttivaalit eivät tule olemaan vapaat ja rehelliset, mutta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ on silti lähettämässä maahan täysimittaisen vaalitarkkailukomission seuraamaan vaalien rehellisyyttä , kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anaïs Marin.

Vaalitarkkailijoiden lähettäminen maahan antaa Marinin mukaan hallinnolle viestin siitä, että Etyj pitää rehellisten vaalien toteutumista ylipäätään mahdollisena.

”ETYJ:in olisi parempi olla antamatta Valko-Venäjälle mitään tunnustusta, jotta se ei suotta legitimoisi presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa”, Marin kirjoittaa.

Valko-Venäjän nykyhallinnon tunnustaminen puolestaan hajottaa oppositiota ja kaventaa maan kansalaisten mahdollisuuksia tehdä yhteiskunnallisia uudistuksia, Marin arvioi.

Marinin mielestä EU:n tulisi keskittyä ennemminkin Valko-Venäjän vuoden 2015 presidentin vaaleihin panostamalla kansalaisyhteiskunnan valmiuksien parantamiseen ja valkovenäläisten vaalitarkkailijoiden kouluttamiseen.

Valko-Venäjän demokratia demokratia Valko-Venäjä Ulkopoliittinen instituutti

Lue myös

Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.