Uutiset

Tutkija: ETYJ antaa tukea Lukašenkan hallinnolle

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan mukaan EU:n pitäisi eristää Valko-Venäjän hallintoa ja tukea kansalaisyhteiskuntaa.

Valko-Venäjällä syyskuussa pidettävät parlamenttivaalit eivät tule olemaan vapaat ja rehelliset, mutta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ on silti lähettämässä maahan täysimittaisen vaalitarkkailukomission seuraamaan vaalien rehellisyyttä , kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anaïs Marin.

Vaalitarkkailijoiden lähettäminen maahan antaa Marinin mukaan hallinnolle viestin siitä, että Etyj pitää rehellisten vaalien toteutumista ylipäätään mahdollisena.

”ETYJ:in olisi parempi olla antamatta Valko-Venäjälle mitään tunnustusta, jotta se ei suotta legitimoisi presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa”, Marin kirjoittaa.

Valko-Venäjän nykyhallinnon tunnustaminen puolestaan hajottaa oppositiota ja kaventaa maan kansalaisten mahdollisuuksia tehdä yhteiskunnallisia uudistuksia, Marin arvioi.

Marinin mielestä EU:n tulisi keskittyä ennemminkin Valko-Venäjän vuoden 2015 presidentin vaaleihin panostamalla kansalaisyhteiskunnan valmiuksien parantamiseen ja valkovenäläisten vaalitarkkailijoiden kouluttamiseen.

Valko-Venäjän demokratia demokratia Valko-Venäjä Ulkopoliittinen instituutti

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.