Uutiset

Turvapaikka entistä useammalle alkuvuodesta

Syyrian levottomuudet ja Maahanmuuttoviraston muuttunut linja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien suojelusta selittävät turvapaikkojen kasvua.

Suomesta turvapaikan saaneiden osuus kaksinkertaistui tammi- ja huhtikuun välillä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana ratkaistiin runsaat 1 200 hakemusta ja turvapaikka myönnettiin 125 henkilölle.

Yksi syy turvapaikkojen kasvuun on se, että Syyrian kansalaisten osuus turvapaikanhakijoista on kasvanut selvästi viime kesästä lähtien. Lisäksi Maahanmuuttoviraston mukaan yhä useampi seksuaaliseen vähemmistöön kuuluva on saanut turvapaikan. Taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu, joka on vaikuttanut Maahanmuuttoviraston arviointiin seksuaalisen vähemmistöön kuuluvien hakijoiden suojelun tarpeesta.

Joko turvapaikan tai oleskeluluvan sai hakijoista 37 prosenttia. Osuus on lähes sama kuin viime vuonna. Turvapaikkaa hakevien määrä sen sijaan laski 14 prosentilla.

Yleisin turvapaikan hylkäysperuste oli se, että hakija oli aikaisemmin jättänyt turvapaikkahakemuksen johonkin toiseen Dublin-asetusta soveltavaan maahan.

pakolaiset Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.