Uutiset

Turvapaikka entistä useammalle alkuvuodesta

Syyrian levottomuudet ja Maahanmuuttoviraston muuttunut linja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien suojelusta selittävät turvapaikkojen kasvua.

Suomesta turvapaikan saaneiden osuus kaksinkertaistui tammi- ja huhtikuun välillä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana ratkaistiin runsaat 1 200 hakemusta ja turvapaikka myönnettiin 125 henkilölle.

Yksi syy turvapaikkojen kasvuun on se, että Syyrian kansalaisten osuus turvapaikanhakijoista on kasvanut selvästi viime kesästä lähtien. Lisäksi Maahanmuuttoviraston mukaan yhä useampi seksuaaliseen vähemmistöön kuuluva on saanut turvapaikan. Taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu, joka on vaikuttanut Maahanmuuttoviraston arviointiin seksuaalisen vähemmistöön kuuluvien hakijoiden suojelun tarpeesta.

Joko turvapaikan tai oleskeluluvan sai hakijoista 37 prosenttia. Osuus on lähes sama kuin viime vuonna. Turvapaikkaa hakevien määrä sen sijaan laski 14 prosentilla.

Yleisin turvapaikan hylkäysperuste oli se, että hakija oli aikaisemmin jättänyt turvapaikkahakemuksen johonkin toiseen Dublin-asetusta soveltavaan maahan.

pakolaiset Suomi

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.