Turkin sissijahti piinaa Irakin kurdeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkin sissijahti piinaa Irakin kurdeja

Ilmaiskut osuvat usein siviileihin Qandilin vuorilla. Moni on lähtenyt kotiseuduiltaan.

(IPS) -- Qandilin vuorilla asuviin Irakin kurdeihin kohdistuu pysyvä uhka rajan takaa Turkista. Zergelyn kylässä kuoli hiljan kahdeksan ihmistä ilmapommituksissa.

Kesällä tapahtuneet itsemurhaiskut saivat Turkin romuttamaan yli kaksi vuotta kestäneen tulitauon Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n kanssa. Irakin Qandil on perinteistä tukialuetta PKK:lle, joka tavoittelee itsenäisyyttä Turkin kurdeille.

Zergelyn ylätasangolla toimii enää yksi kauppa. Rinaz Rojelatin tuotevalikoima sisältää perustarvikkeiden ohella kelloja, joissa on PKK:n vankilassa istuvan johtajan Abdullah Öcalanin kuva.

Rojelat valittaa asiakaskatoa: monet ovat lähteneet väkivaltaa pakoon, ja elokuisessa pommituksessa menehtyi kahdeksan naapuria. He olivat tavallisia talonpoikia, vaikka Turkki sanoo iskeneensä sissitukikohtaan.

Leipää vai turvallisuutta

"Heräsin räjähdykseen aamuyöllä. Ensimmäisessä iskussa kuoli yksi nainen. Yritimme auttaa haavoittuneita, kun toinen isku yllätti meidät ja surmasi seitsemän", Rojelat muistelee yhä epäuskoisena.

Sen jälkeen moni on päättänyt jättää vuoret ja muuttaa tasangolle tai Irakin Kurdistanin pääkaupunkiin Arbiliin.

Mohamed Sabah, 28, käy päivisin Zergelyssä hoitamassa tiluksiaan ja eläimiään, mutta ajaa yöksi tuttaviensa luo lähellä sijaitsevaan Bagirkeen.

Ilmaiskussa haavoittui kolme Sabahin sukulaista, ja hänen veljensä kuoli vuonna 1997 vastaavassa tilanteessa. Pommitukset eivät ole uutta alueella.

"Ilmaiskun jälkeen päätin lähteä ja olla koskaan palaamatta, mutta millä minä eläisin Arbilissa? Olen talonpoika ja elantoni on täällä", Sabah pohtii.

Pelko seuraa joka paikkaan

Zergelystä kymmenisen kilometriä etelään sijaitsevassa Bokriskanissa toimii Qandilin ainoa terveysklinikka. Sitä pyörittää saksalainen sairaanhoitaja, joka päätti 20 vuotta sitten omistaa elämänsä kurdien auttamiselle.

Kurdit pystyttivät klinikan sen jälkeen, kun Leudan sairaala tuhottiin 2008. Bokriskanin asukkaat pelkäävät, että klinikka voi vetää pommit heidänkin niskaansa.

Maryam Hussein nukkui miehensä Abdul Kadir Abu Bakerin kanssa kotonaan klinikan lähellä Zergelyn pommitusten yönä. Abu Baker lähti heti ensimmäisen iskun jälkeen auttamaan Zergelyyn ja kuoli siellä toisessa hyökkäyksessä.

Hussein ei ole sen jälkeen astunut jalallaan Bokriskaniin tai Zergelyyn. "Muutin vanhempieni luo Nawchelekanin kylään, mutta pelko seuraa täällä joka paikkaan", hän sanoo.

Lesken veli Dalyan Hussein vastaa kieltävästi kysymykseen, olisiko seudulla turvallisempaa, ellei PKK toimisi lähistöllä. "Turkki ei tee eroa siviilien ja sissien välillä. Sitä paitsi PKK:n tukikohdat ovat kaukana kylistämme."

Epätarkat numerot

Turkki sanoo tappaneensa yli 2 000 PKK:n sissiä sen jälkeen, kun vihollisuudet puhkesivat uudelleen heinäkuussa. PKK:n mukaan uhreja on alle sata.

"Olemme olleet vuosikausia näiden hyökkäysten kohteena ja osaamme suojautua hyvin", vakuuttaa PKK:n edustaja Sauas Ahmed.

Kurdistanin isänmaallista rintamaa Irakin parlamentissa edustava Arez Abdula syyttää Turkkia kansainvälisen oikeuden törkeistä loukkauksista.

Hänen mukaansa Turkin pommituksista on tullut "ikiaikaista rutiinia", jonka edessä sekä Kurdistanin että Irakin päättäjät ovat voimattomia.

Lisäksi Turkin haluttomuus toimia Isisiä vastaan on mahdollistanut sen, että ääriliike on saanut haltuunsa Mosulin kaupungin ja muita alueita Irakissa, Abdula moittii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia