Tuomioistuin: Marokon ja EU:n kalastussopimus ei voi ulottua miehitettyyn Länsi-Saharaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuomioistuin: Marokon ja EU:n kalastussopimus ei voi ulottua miehitettyyn Länsi-Saharaan

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 40 vuotta. EU-tuomioistuimen linjaus uhkaa miehityksen taloudellisia hyötyjä.

Kalastusaluksia satamassa

Oikeusistuimen mukaan Länsi-Saharan aluevedet eivät enää kuulu EU:n ja Marokon väliseen kalastussopimukseen. Kuvassa kalastusaluksia El Marsan satamassa Laayounessa Länsi-Saharassa. Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

EU:n ja Marokon välinen kalastussopimus ei voi ulottua Marokon miehittämän Länsi-Saharan vesiin, linjasi EU:n tuomioistuin eilen.

Päätös on merkittävä, sillä se vaikuttaa suoraan Marokon mahdollisuuksiin hyötyä taloudellisesti Länsi-Saharan miehityksestä.

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 40 vuotta. Kansainvälinen tuomioistuin on linjannut, ettei maalla ole oikeuksia Länsi-Saharaan. YK on toistuvasti vahvistanut, että Länsi-Saharan alkuperäisväestölle, sahraweille, kuuluu itsemääräämisoikeus.

Marokko kuitenkin pitää aluetta omanaan. Sillä on ollut EU:n kanssa kalastussopimus, jonka nojalla unioni on maksanut sille miljoonia siitä hyvästä, että se on päässyt kalastamaan Marokon vesille, mukaan lukien Länsi-Saharan kalaisille aluevesille. Tuomioistuimen eilinen linjaus kuitenkin estää kalastuksen jatkossa Länsi-Saharan vesillä.

Päätöksen taloudellisia vaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta EU-komissio ilmoitti eilen arvioivansa niitä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin kalastussopimus on uusittu kerta toisensa jälkeen, vaikka asiantuntijat ovat pitäneet sitä kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Kansalaisjärjestöt sekä Länsi-Saharan alkuperäisväestö, sahrawit, ovat iloinneet päätöksestä.

”Uutiset leviävät jo kulovalkean tavoin sahrawien keskuudessa miehitetyillä alueilla ja diasporassa. Olemme erittäin iloisia kuullessamme, että EU:n tuki miehitykselle kalastussopimuksen kautta on päättynyt”, kertoo Saharawi Campaign Against the Plunder -kampanjan edustaja Jalihenna Mohamed.

Myös oikeustapauksen takana oleva brittiläinen Western Sahara Campaign on tyytyväinen päätökseen. Se vaatii kuitenkin kaiken kaupan lopettamista Marokon kanssa, kunnes 1990-luvun alusta asti luvattu kansanäänestys Länsi-Saharan asemasta saadaan järjestettyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia