Uutiset Luonnonkatastrofit

Tulvat vaikuttaneet yli puolen miljoonan elämään Sri Lankassa

Varhainen monsuunikausi on osunut Sri Lankaan tavallista kovemmin. Avustusjärjestö pelkää denguekuume-epidemiaa, sillä tauti lisääntyy seisovassa vedessä helposti.
Monsuunisade Kolumbossa Sri Lankassa vuonna 2016.
Monsuunikausi alkaa Sri Lankan etelä- ja länsiosassa kevätkesällä. Kuva vuodelta 2016. (Kuva: maddalena monge / Flickr / CC BY-NC 2.0)

Viime viikon lopulla alkaneet tulvat ovat vaikuttaneet Sri Lankassa lähes 558 000 ihmisen elämään. Maan viranomaisten mukaan tulvissa on kuollut jo 177 ihmistä ja toistasataa on kateissa.

Tulvien syynä ovat  monsuunisateet, jotka ovat kurittaneet erityisesti maan etelä- ja länsiosia. Jokien pinnat ovat nousseet, ja tulvat ovat aiheuttaneet myös maanvyörymiä. Satoja koteja on tuhoutunut ja tuhansia vahingoittunut. Kouluja on jouduttu sulkemaan.

”Humanitaarinen tilanne on hälyttävä. Varhaisen monsuunikauden kaatosateiden vaikutukset ovat olleet tuhoisammat kuin normaalisti tähän vuodenaikaan odotetaan”, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön Sri Lankan johtaja Chris McIvor tiedotteessa.

Monsuunikausi on tavallisesti touko- tai kesä- ja syyskuun välillä. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan nyt kyseessä ovat rankimmat sateet sitten vuoden 2003.

Pelastakaa Lapset on erityisen huolissaan denguekuumetapauksista, sillä seisovat tulvavedet ovat hyvä sikiämisalusta tautia levittäville hyttysille. Tapauksia on nyt 150 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, se kertoo.

Noin 75 000 ihmisen on kerrottu paenneen evakuointikeskuksiin, mutta Unicef muistuttaa, että osa ihmisistä saattaa olla vielä jumissa kodeissaan tai sukulaisten luona. Avun saamista perille vaikeuttavat sähkökatkot sekä katkokset viestiliikenteessä.

Luonnonkatastrofit katastrofiapuluonnonkatastrofit Sri Lanka Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:n verran

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Hurrikaani Irman tuhoja Brittiläisillä Neitsytsaarilla

Seuraava hurrikaani on vain kuukausien päässä – myrskyjen runtelemat Karibian saaret kaipaavat kipeästi lisää apua

Tämän syksyn hurrikaanit ovat olleet voimakkaampia kuin Karibian alueen maissa koskaan aiemmin. Keskitulotason maina ne eivät kuitenkaan saa täyttä tukea kansainväliseltä yhteisöltä. Siihen on tultava muutos, vaativat YK:n kehitysohjelman ja Karibian maiden järjestön johtajat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.