Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Tuhannet paenneet taas Keski-Afrikan tasavallassa – ”yksi unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”

Pakolaiset kertovat, että aseistetut ryhmät ovat tappaneet kaikki tielleen sattuvat.
Pakolaisia ruoka-astiat pään päällä Keski-Afrikan tasavallassa
Keski-Afrikan tasavallassa on lähes 690 000 maan sisäistä pakolaista. Kuva Bangassoun kaupungin leiriltä lokakuulta 2017. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Kasvava väkivalta Keski-Afrikan tasavallassa on lisännyt pakolaisuutta korkeimmilleen sitten vuoden 2013, jolloin maan sisällissota alkoi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime aikoina esimerkiksi naapurimaa Tšadiin on paennut noin 17 000 ihmistä maan luoteisosien väkivaltaa. Maan sisällä Paouan kaupunkiin on paennut 65 000 ihmistä.

”Paenneet ovat kertoneet, että aseistetut ryhmät ovat hyökänneet kyliin, polttaneet taloja, ryöstäneet ruokaa ja tappaneet kaikki tielleen tulevat”, järjestön edustaja Adrian Edwards kertoi eilen.

Keski-Afrikan tasavallan sisällissota alkoi vuonna 2013 pääosin muslimeista koostuvien séléka-kapinallisten ja pääosin kristityistä koostuvien anti-balaka-taisteilijoiden välillä. Väkivalta on välillä laantunut mutta viime aikoina taas kiihtynyt.

Maan viranomaisten mukaan viimeaikaisissa väkivaltaisuuksissa on tapettu ainakin 487 ihmistä ja 15 000 taloa on poltettu.

Samalla pakolaisuus on noussut ennennäkemättömälle tasolle. 4,6 miljoonasta asukkaasta yhteensä nyt lähes 690 000 oli joulukuun lopussa pakolaisena maan sisällä, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli puoli miljoonaa on paossa naapurimaissa. 

Tänä vuonna todennäköisesti 2,5 miljoonaa keskiafrikkalaista tarvitsee humanitaarista apua. YK-järjestöt jakavat apua, mutta UNHCR muistuttaa, että viime vuonna vain pieni osa sen tarvitsemista varoista saatiin kasaan.

”Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”, Edwards totesi.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti avustustyökatastrofiapupakolaisetkonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.