Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Tuhannet paenneet taas Keski-Afrikan tasavallassa – ”yksi unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”

Pakolaiset kertovat, että aseistetut ryhmät ovat tappaneet kaikki tielleen sattuvat.
Pakolaisia ruoka-astiat pään päällä Keski-Afrikan tasavallassa
Keski-Afrikan tasavallassa on lähes 690 000 maan sisäistä pakolaista. Kuva Bangassoun kaupungin leiriltä lokakuulta 2017. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Kasvava väkivalta Keski-Afrikan tasavallassa on lisännyt pakolaisuutta korkeimmilleen sitten vuoden 2013, jolloin maan sisällissota alkoi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime aikoina esimerkiksi naapurimaa Tšadiin on paennut noin 17 000 ihmistä maan luoteisosien väkivaltaa. Maan sisällä Paouan kaupunkiin on paennut 65 000 ihmistä.

”Paenneet ovat kertoneet, että aseistetut ryhmät ovat hyökänneet kyliin, polttaneet taloja, ryöstäneet ruokaa ja tappaneet kaikki tielleen tulevat”, järjestön edustaja Adrian Edwards kertoi eilen.

Keski-Afrikan tasavallan sisällissota alkoi vuonna 2013 pääosin muslimeista koostuvien séléka-kapinallisten ja pääosin kristityistä koostuvien anti-balaka-taisteilijoiden välillä. Väkivalta on välillä laantunut mutta viime aikoina taas kiihtynyt.

Maan viranomaisten mukaan viimeaikaisissa väkivaltaisuuksissa on tapettu ainakin 487 ihmistä ja 15 000 taloa on poltettu.

Samalla pakolaisuus on noussut ennennäkemättömälle tasolle. 4,6 miljoonasta asukkaasta yhteensä nyt lähes 690 000 oli joulukuun lopussa pakolaisena maan sisällä, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli puoli miljoonaa on paossa naapurimaissa. 

Tänä vuonna todennäköisesti 2,5 miljoonaa keskiafrikkalaista tarvitsee humanitaarista apua. YK-järjestöt jakavat apua, mutta UNHCR muistuttaa, että viime vuonna vain pieni osa sen tarvitsemista varoista saatiin kasaan.

”Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä”, Edwards totesi.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti avustustyökatastrofiapupakolaisetkonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.